Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Poszukuje szkolenia z chłodnictwa - klimatyzacji

16 Odpowiedzi, 17031 Wyświetleń

slawekpodkon

2012-03-04, 10:45:25
Nowy użytkownik
Witam
Pracuje w firmie zajmujacej sie serwisem obsługa obiektów ostatnio szefostwo wysłalo mnie na szkolenie tzw. gazowe po którym oczekuje ze bede im robił przeglady układów chlodu sa to jednostki sprezarkowe BITZER CLINT (22 jednostki w kazdej po 2 sprezarki i 100 kg czynnika w kazdym z ukladów)niestety po tym szkoleniu nie jestem w stanie wykonywac czynnosci serwisowych(jestem elektrykiem)
Pytanie do Was czy istnieja jakies szkolenia w kierunku praktycznym jezeli tak to prosba o link lub adres .
(do moich czynnosci nalezy analiza pracy układów ew. diagnoza co sie zpie. i dlaczego pomiar cisnien wymiana filtrów pomiary pradów z tym nie mam problemów ale np . wymiana oleju w sprezarce ???? niestety to nie to samo co w aucie ) oczywiscie probuje sie z tego wycofac ale postawili na swoim oczywiscie sponsoruja wszystkie potrzebne mi szkolenia w tym kierunku,ale nic nie moge w necie zlokalizowac.
  • Odpowiedz

szumi

2012-03-04, 11:11:04
Nowy użytkownik
na szkoleniach to takich rzeczy nie uczą - tylko praktyka, proponuje podczepić się do jakiegoś dobrego chłodniarza-serwisanta i szkolić się od niego.
  • Odpowiedz

awax

2012-03-04, 11:26:18
Top użytkownik
Sławek,myślę,że jaja Sobie robisz,albo Twoi szefowie są chorzy psychicznie.
  • Odpowiedz

slawekpodkon

2012-03-04, 12:18:40
Nowy użytkownik
No niestety jaj sobie nie robie a szkoda naprawde nie ma zadnych szkolen jakies podstawy mam wiem ze to za malo wiedze teoretyczną tez napewno nie wszystko ale na poczatek wystarczy niestety nie mam sie pod kogo podczepic serwisuje kilkanascie splitów daikina niby to podobna tematyka ale urzadzenia duzo bardziej skomplikowane.
  • Odpowiedz

awax

2012-03-04, 12:45:41
Top użytkownik
Cóż,trudno będzie o takie szkolenie,inna sprawa to czy Twoi szefowie mieliby zastępstwo na okres tego szkolenia?myślę,że pół roku praktyki mogłoby wystarczyć do przygotowania Ciebie do wykonywania przeglądów i bieżących czynności konserwacyjnych.
Pewnie i tak będziesz te przeglądy robił i może koszty,które będą musieli przeznaczyć na remonty i ratowanie instalacji pozwolą przejrzeć na oczy Twoim szefom.
Domyślam się,że przy tej ilości urządzeń jest tam również trochę automatyki i myślę,że cały czas jest coś co nie działa prawidłowo.
Napisz jeszcze jakie to uprawnienia zrobiłeś,które uprawniałyby Ciebie do pracy z układami o napełnieniu 100 kg?
  • Odpowiedz

awax

2012-03-04, 12:58:05
Top użytkownik
Sławek ,co byś odpowiedział gdybym zapytał Ciebie na jaki kurs mam wysłać pracownika-mechanika urządzeń chłodniczych- (nie elektryka)żeby mógł on montować i naprawiać skomplikowane szafy sterownicze ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-04, 12:58:33 przez awax.)
  • Odpowiedz

bxz

2012-03-04, 17:33:17
Zaawansowany użytkownik
ja przeprowadzam takie szkolenia xD np.
"WAT, czyli jak poprawić automatykę po producencie"
"Na krótko, będziesz Pan zadowolony"
i wiele innych...
NO
  • Odpowiedz

slawekpodkon

2012-03-04, 18:26:48
Nowy użytkownik
Było to szkolenie w firmie systherm modułowe oraz tzw . Zielona karta (swiadectwo kwalifikacji serwisanta urzadzen chlodniczych i klimatyzacyjnych) PROZON
  • Odpowiedz

slawekpodkon

2012-03-04, 18:28:53
Nowy użytkownik
Generalnie chodzi mi o jakies warsztaty w firmie produkujacej serwisujacej klimatyzacje
  • Odpowiedz

dominik486

2012-03-04, 18:37:57
Zaawansowany użytkownik
Nie firma produkująca tylko dobry serwisant min. 3 lata szkolenia u niego, i tak wszystkich tajników obca osoba Tobie nie powie!!!
Po 2 latach praktyk za urzadzenia komercyjne możesz się zabrać Smile
Byłem na wielu szkoleniach i i tak nic sie więcej nie dowiedziałem niż z początkowych praktyk a tak naprawdę jak nie masz zbytnio pojęcia bo coś tam wiesz ale nie do końca o czym mówią to też lipa....
Serwis to nie tylko regulacja, dopełnianie czynnika, wymiana oleju, filtrów, sprawdzanie ciśnień, sprawdzanie prądowe tylko natychmiastowa reakcja i wyszukiwanie przyczyny a nie załagodzenie skutków.
Smile
  • Odpowiedz

bxz

2012-03-04, 18:38:53
Zaawansowany użytkownik
zaproponuj przyjecie chłodniarza do firmy... w połączeniu będziecie stanowić dobry zespół Smile
nie przeskoczysz szkoleniami lat doświadczenia... nie przy takim sprzęcie, to nie splity gdzie pomyłki kosztują niewiele...
NO
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-04, 18:39:13 przez bxz.)
  • Odpowiedz

slawekpodkon

2012-03-04, 18:47:04
Nowy użytkownik
Dzieki panowie klimatyzacja i chłodnictwo to bardzo ciekawa dziedzina mam doswiadczenie z elektryki z automatyka tez sobie radze mam zamiar mimo wszystko pociagnac ten temat narazie postaram sie pozostac przy splitach a w miedzy czasie zdobywac wiedze oraz praktyke z chlodnictwa na obiektach mam ok 50 jednostek (jest na czym trenowac)oraz dwie zaprzyjaznione firmy zajmujace sie tymi urzadzeniami .
  • Odpowiedz

slawekpodkon

2012-03-05, 20:14:07
Nowy użytkownik
Dzisiaj miałem awarie jednego układu wyciekł olej ze sprezarki co za tym idzie 105 kg czynnika R404A sprezarka bitzer wyciek widoczny był na dole sprezarki z okolicy srób . Czym spowodowany byl wyciek niewiem presostat cisnieniowy oleju nie zadziałał . Jak wczesniej pisałem brak mi doswiadczenia Macie jakas diagnoze na ta awarie.
  • Odpowiedz

awax

2012-03-05, 20:20:35
Top użytkownik
Diagnoza to:nieszczelnośc
  • Odpowiedz

bxz

2012-03-06, 04:14:48
Zaawansowany użytkownik
100kg x 100 PLN = 2 pensje człowieka którego radziłem zatrudnić
padnie sprężarka po niefachowej naprawie...
szybko u Was ten człowiek by na siebie zarobił ^^
NO
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-03-08, 19:59:11
Moderator
bxz napisał(a):100kg x 100 PLN = 2 pensje człowieka którego radziłem zatrudnić
padnie sprężarka po niefachowej naprawie...
szybko u Was ten człowiek by na siebie zarobił ^^
Ale gdyby u nich pracował, to na pewno by mówili: Wydajemy na niego tyle kasy, a wszystko dobrze działa, to po co nam on? Big Grin
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa