Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

wymiana oleju w sprezarce

8 Odpowiedzi, 16941 Wyświetleń

chodziarz

2008-04-12, 13:26:28
Nowy użytkownik
WItam KOLEGóW,

Interesuje mnie wymiana oleju w sprezarce samochodowej, chłodnictwem sie zajmuje od kliku lat ale z klima samochodową nie miałem za wiele doczynienia, i mam problem jak sie zabrac do wymiany tego oleju, czy demntowac sprezarke i wulac stary olej i wyplukac a potem nbapelnic nowym czy jest jakas inna opcja na zrobie tej czynnosci bez demontowania kompresora, dodam iz kompresor nie jest spalony ani uszkodzony tylko zachodzi potrzeba wymiany albo dopelniania,
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz
  • Odpowiedz

bodzio

2008-04-12, 14:30:24
Zaawansowany użytkownik
Wymienić ewentualnie możesz filtr odwadniacz i kabinowy
Jak wszystko chodzi to po co olej ruszać?
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-04-12, 20:41:05
Zaawansowany użytkownik
Olej w sprężarce samochodowej <wymienia>się tylko gdy <wymienia> się gaz.
Sprężarka samochodowa to taki wynalazek gdzie niema oleju w takim znaczeniu jak w w normalnej sprężarce chłodniczej ( hermetycznej, pół hermetycznej czy każdej innej) W klimie samochodowej krąży olej zmieszany z gazem.
  • Odpowiedz

chodziarz

2008-04-13, 06:29:28
Nowy użytkownik
dziekuje za odpowiedz kolego. Ale czy ten olej sie wymienia przy wymianie czynnika np z r12 na 134. Bo skoro czynnik jest odsysany do stacji podczas seriwsowania to mam rozumiec ze i olej razem z czynnikiem jest oddesany bo nie ma separacji, ale jakas ilosc minimalna powinna byc w korpusie sprezarki.Codzi o to ze nie mam pewnosci czy w tej sprezarce jest wystarczajaca ilosc oleju gdyz przrz dluzszy czas brakowalo tam, czynnika wiec i obawiam sie o olej aby nie doszlo do niedosmarowania.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-04-13, 08:09:36
Zaawansowany użytkownik
Jeśli zmieniasz czynnik na R 134 to trzeba napełnić olejem przeznaczonym do tego czynnika (syntetycznym). Wcześniej należy w takim przypadku przepłukać instalacje <w najgorszym przypadku porządnie przedmuchać azotem> i wymienić filtr-odwadniacz. Jeśli piszesz że nie było gazu w instalacji to niema tam i oleju w znaczącej ilości a jest tylko zaolejona instalacja.
Jak pisałem wcześniej olej krąży w instalacji wraz z gazem, a więc w przypadku ucieczki gazu ucieka wraz z nim.
W przypadku małego ubytku gdy tylko dopuszcza się jakiś procent gazu dopełnia się też proporcjonalną ilość oleju.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-04-13, 08:11:41 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

chodziarz

2008-04-13, 09:30:48
Nowy użytkownik
czyli mam rozumiec ze obecne stacje do odzysku czynnika ktore paracuja w serwisach wraz z odessaniem i ponownym wpuszczeniu czynnika na vacum dopuszczaja do instlacji olej wraz z czynnikim, bo innej opcji nie ma skoro nie jest w jakiejs wiekszej ilosci w karterze sprezarki jak to bywa w chlodnictwie.
  • Odpowiedz

bodzio

2008-04-13, 11:12:49
Zaawansowany użytkownik
Stacje serwisowe wyciągają tylko troche oleju razem z czynnikiem, większość zostaje w instalacji.
Przy ponownym napełnianiu dodają tyle nowego oleju ile wyciągneły przy odzysku chyba że chcesz to dodajesz troszke więcej.
Co do zamiany czynnika R12 na R134a to poza wymianą oleju i płukaniem instalacji trzeba wymienić wszystkie uszczelnienia, węże i filtr. Inaczej po krótkim czasie R134a rozszczelni nam układ.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-04-13, 11:40:11 przez bodzio.)
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-04-13, 11:14:59
Zaawansowany użytkownik
Dokładnie tak. Jeśli będziesz miał trochę czasu to poprzeglądaj to forum a znajdziesz odpowiedzi na prawie wszystkie pytania.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa