Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Rodzynek !!!! x3 Fujitsu multi 8

71 Odpowiedzi, 61795 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3

awax

2012-03-11, 11:28:15
Top użytkownik
crocens napisał(a):Kolejny post nic nie wnoszący do sprawy.
Czy ktoś z Panów potrafi wyjaśnić, dlaczego powinno/nie powinno stosować się płapek i w jakich sytuacjach? Może moglibyśmy wtedy polemizować...
Jeżeli nikt z Panów nie potrafi to rozumiem, że wasza wiedza opiera się na domysłach i zasłyszeniach...

Osobiście podzielam zdanie Awaxa co do generalnej zasady: Im mniejsza wydajność tym wolniejszy przepływ w rurociagu. Z tym chyba nikt nie polemizuje. Przypomnę, że minimalna prędkość w rurociągu pionowym nie powinna być mniejsza od 6m/s dla prawidłowego transportu oleju. Przy obciążeniu 20-40% na pewno jest mniejsza.
Inną sprawą jest, że wiele systemów klimatyzacyjnych posiada funkcję wymuszania pracy sprężarki na obrotach ponad 100% wymuszając tym samym powrót oleju (przynajmniej wg producentów).

Dokładnie tak jest,że invertery,zwłaszcza te większe MUSZĄ cyklicznie wymuszać odprowadzenie oleju,Już sam fakt konieczności takich rozwiązań świadczy o tym,że sprężarka inverterowa sama z siebie nie odprowadza lepiej pleju.
Całe zamieszanie wynika chyba z przesadnych chwytów reklamowych producentów,którzy wolą sprzedać droższy produkt.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-11, 11:32:33
Top użytkownik
Wychodzą szkolenia przez dystrybutorów i przedstawicieli Big Grin Big Grin
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

Bobek

2012-03-11, 11:35:14
Użytkownik
mentor12 napisał(a):Bobek rozmawiamy o powrocie oleju Smile
W układach o regulowanej wydajności chłodniczej jest on utrudniony.Skąd ten pomysł że nie trzeba syfonować.
Wymuszona praca układu na100% nie zmienia faktu że w regulowanych układach powrót oleju jest utrudniony.Bez zasyfonowania odważył bym się na mineralnym.

Nie mam pytań... :/
Przepraszam, że w ogóle zabrałem głos i obiecuję, że już więcej nie będę zaśmiecał swoimi wypowiedziami tego forum Wink Ciesze się tylko, że są takie osoby jak co niektórzy z Was, dzięki temu mam zlecenia od klientów... Smile Szkoda mojego czasu, czasami zajrzę tutaj się pośmiać troszkę... Big Grin

Żegnam wszystkich i życzę samych sukcesów Smile
  • Odpowiedz

awax

2012-03-11, 11:42:05
Top użytkownik
Faktycznie pisząc "wiem,ale nie powiem" i odsyłanie do szkoleń dystrybutorów to zaśmiecanie forum.
To tak jakbyśmy mieli wierzyć we wszystko co jest w telewizyjnych reklamach,niczym nie różnią się one od szkoleń dystrybutorów.
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-11, 11:43:44
Top użytkownik
Bobku, nie przepraszaj, nie masz za co Smile
Życzę Ci jak najwięcej takich klientów.

Ja wiem jedno, klimatyzatory to układ chłodniczy rządzący się takimi samymi prawami jak inne układy.
Ogólna wiedza chłodnicza nie pozwala mi się zgodzić na wasze "przypuszczenia" (ciągle nie podparliście swoich tez jakąkolwiek teorą).

A szkolenia dystrybutorów są "wspierane" przez marketingowców. Duże firmy robią tajemnice z z rzeczy które są oczywiste. Ale owiewając je tajemnicą wymuszają na mniej świadomych użytwonikach uczestnictwo, jak sam zauważyłeś, płatne.

Tak więc ja wolę opierać swoje teorie na mechanice płynów i termodynamice niż na szkoleniach dystrybutorów (czyli handlowców)...

Pozdrawiam,

PS, dlaczego sądzisz, że Cię obrażam? Smile
.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-03-11, 12:29:09
Top użytkownik
awax napisał(a):"Widzę że mieszacie, więc Wam powiem o co chodzi. Sprężarki inwerterowe radzą sobie lepiej z powrotem oleju niż On/Off. Cała tajemnica."

Ja zapraszam do przeczytania czego dotyczyło twierdzenie Stefana,nie piszemy o klimatyzatorach,układach klimatyzacyjnych a konkretnie o sprężarkach inverterowych.
Witam

Nie, nie o układach ze sprężarką. Jak dobrze wiesz sama sprężarka nic nie wskóra. Ale ty i twoi kolesie chłodniki zawsze szukacie aby kogoś skopać za brak kropki lub przecinka.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-11, 12:57:03
Top użytkownik
Stefan, nie oburzaj się, nikt tu nie czeka by Ci dokopać, przynajmniej nie ja Smile Uważam Cię za speca w klimatyzacji i nigdy tego nie podważałem.

Ja po prostu lubię konkretne odpowiedzi. Jeżeli wywodzi się dyskusja na temat powrotu oleju to oczekuję odpowiedzi w stylu:
1)tak i tak z powodu tego i takiego
2)jest tak i tak, powiedzieli to na szkoleniu dystrybutora ale nei podzielę się wiedzą (Bobek)
3)Tak słyszałem od xxx i to się sprawdza.

Po prostu konkret, nie "przeczytaj sobie". Jeżeli piszesz przeczytaj sobie to może chociaż wskaż gdzie Smile
Pozdrawiam Was i nie denerwujcie się tak Smile
.
  • Odpowiedz

awax

2012-03-11, 13:17:54
Top użytkownik
Nie o brak kropki chodzi ,ale o to aby ci którzy nie byli na szkoleniach wiedzieli,że rodzaj sprężarki ma niewiele wspólnego z odprowadzaniem oleju.
Inna sprawa,że invertery są przereklamowane,często oszczędności energii nie pokrywają różnicy w cenie zakupu.Przypomina to środki czystości,które same myją.
Co do mnie i moich Koleśi Chłodników to mamy niezły ubaw z McGajwerowskich pomysłów absolwentów szkoleń.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-03-11, 13:20:50
Top użytkownik
crocens napisał(a):Stefan, nie oburzaj się, nikt tu nie czeka by Ci dokopać, przynajmniej nie ja Smile Uważam Cię za speca w klimatyzacji i nigdy tego nie podważałem.

Ja po prostu lubię konkretne odpowiedzi. Jeżeli wywodzi się dyskusja na temat powrotu oleju to oczekuję odpowiedzi w stylu:
1)tak i tak z powodu tego i takiego
2)jest tak i tak, powiedzieli to na szkoleniu dystrybutora ale nei podzielę się wiedzą (Bobek)
3)Tak słyszałem od xxx i to się sprawdza.

Po prostu konkret, nie "przeczytaj sobie". Jeżeli piszesz przeczytaj sobie to może chociaż wskaż gdzie Smile
Pozdrawiam Was i nie denerwujcie się tak Smile
Witam

Ja wiem czym się kończą te dyskusje. Wiele razy rozwinąłem myśl na tym forum i potem tego żałowałem. Widzę co się kroi i postoje sobie z boku. Część odpowiedzi masz w wątku. Problem polega na tym że nikt nie stara się odpowiedzieć konkretnie ponieważ zaraz zostanie zbesztany jak nie za błąd w nazewnictwie to za to że rozdaje wiedzę za darmo. Może być tak że sam nie wie. I jak byś się nie ukłonił....

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-03-11, 13:28:32
Top użytkownik
awax napisał(a):Nie o brak kropki chodzi ,ale o to aby ci którzy nie byli na szkoleniach wiedzieli,że rodzaj sprężarki ma niewiele wspólnego z odprowadzaniem oleju.
Inna sprawa,że invertery są przereklamowane,często oszczędności energii nie pokrywają różnicy w cenie zakupu.Przypomina to środki czystości,które same myją.
Co do mnie i moich Koleśi Chłodników to mamy niezły ubaw z McGajwerowskich pomysłów absolwentów szkoleń.
Witam

Widzisz jesteś złośliwy, szkoda wchodzić z Tobą w dyskusje i Twoimi kumplami. Bez obrazy Awax. Mam prośbę zmień ten opis w stopce ponieważ chłodnik to zupa głównie z buraków...

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2012-03-11, 13:35:36
Top użytkownik
No cóż,na szkoleniach nie ma chłodników ,buraki pewnie są.
Obrażać się nie mam powodu,ale rad podobnych do Twojej o odprowadzeniu olelu
przez sprężarki inverterowe mogę posłuchać,lubię kabarety.
  • Odpowiedz

bxz

2012-03-11, 13:39:43
Zaawansowany użytkownik
Wy katalogów nie oglądacie? Ta sama moc i ten sam producent: inverter średnio długość instalacji i różnica poziomów dopuszczalna przez producenta jest prawie 2 x większa... To raczej jedyna zaleta inverterów w naszym klimacie, gdzie koszty zakupu do czasu używania... no może jeszcze są cichsze, no i dogrzewają ekonomiczniej i przy - C... ale i tak do standardowych zastosować przegrywają ze względu na cenę IMO
Wiedza ze szkolenia Mitsubishi z przed 5 lat, jak dopiero wchodziły i tak Pan to tłumaczył na zarzuty, że to nie ma prawa działać bo olej nie będzie wracał:
Tak to spory problem... , ale inna budowa sprężarki (tu nie chciał zdradzi/nie wiedział) żeby smarowanie było w całym zakresie prędkości i przy okazji zredukowało się mieszanie z czynnikiem... ale to raczej bajka... Za to przy starcie wchodzą na 120% i co jakiś czas, by olej powrócił i to skuteczniej niż przy on/offie.
Inna bajka że przekroczyłem kiedyś te zalecenia 5 krotnie przy on/offie... 2 rok działa... przewyższenie 15m j.zew. powyżej, bez pułapek i jeszcze lutowana instalacja... bo przekraczała 50m, a kręgi 25m miałem Smile

Ja nie robię pułapek, bo od wejścia R410 nie wymagają tego producenci... i tyle Wink
Pozdrawiam
NO
  • Odpowiedz

awax

2012-03-11, 13:41:04
Top użytkownik
http://www.sjp.pl/ch%C5%82odnik
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-11, 13:50:07
Top użytkownik
no i w końcu konkretna odpowiedz Smile
Widzisz, też tak generalnie robię, tzn przy splicikach nie robię pułapek syfonowych. Myślę, że producenni dobrze przetestowali system powrotu oleju w swoich urządzeniach (przynajmniej Ci lepsi producenci).
Myślę, że zmusiło ich do tego życie, nie wszędzie się da zamontować/ładnie wygląda syfon gdy mówimy o klimatyzacji. Jako, że klimatyzatory to głównie marketing to trzeba było temu problemowi jakoś sprostać.
Generalnie mniejsze srednice rurociągów i czasowe puszczenie sprężarki "na 120%" na pewno temu pomaga.
.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-11, 14:23:12
Top użytkownik
http://wentylacja.com.pl/Wiadomo%C5%9Bci...32664.html
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2012-03-11, 14:37:02
Zaawansowany użytkownik
Moim zdaniem, z tego co ja sie nauczyłem tutaj.
Rzeczywiście inverter radzi sobie z powrotem oleju, ale nikt nie uważa ze lepiej niż on/off. Inverter systematycznie, ma taki cykl ze zwiększa swoje obroty żeby ułatwić powrót oleju.
Bardzo ważnym punktem jest mieszalnosć gazów z olejami.
np: gaz R12 porównać do R134a lub R22 do R410a.
Prędkość przepływu. Ta kwestia wiem ze jest inna w Polsce niż w USA nie wiem dlaczego. Tutaj producenci informują żeby przy dłuższych odcinkach zwiększyć linie powrotną aby ułatwić przepływ. (wiem ze z tym się nie zgadzacie)
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-11, 14:38:17
Top użytkownik
I to powinno temat zamknąć.

nie mniej nie ujmuję producentom klimatyzacji, że bez syfonów też jest realizowany powrót oleju w ich urządzeniach, toć działają niektóre po 10-12 lat a mają agegat wyżej niż jw Wink
.
  • Odpowiedz

bxz

2012-03-11, 15:01:08
Zaawansowany użytkownik
Bogdan_New_Jersey napisał(a):Moim zdaniem, z tego co ja sie nauczyłem tutaj.
Rzeczywiście inverter radzi sobie z powrotem oleju, ale nikt nie uważa ze lepiej niż on/off. Inverter systematycznie, ma taki cykl ze zwiększa swoje obroty żeby ułatwić powrót oleju.
Bardzo ważnym punktem jest mieszalnosć gazów z olejami.
np: gaz R12 porównać do R134a lub R22 do R410a.
Prędkość przepływu. Ta kwestia wiem ze jest inna w Polsce niż w USA nie wiem dlaczego. Tutaj producenci informują żeby przy dłuższych odcinkach zwiększyć linie powrotną aby ułatwić przepływ. (wiem ze z tym się nie zgadzacie)

Skoro nie radzi sobie lepiej to czemu ten sam producent, ta sama moc a dopuszczalne większe odległości i różnice poziomów?
Z problemu technicznego przed zastosowaniem płynnej regulacji, po pokonaniu wyszła zaleta... taka ewolucja... a i tu chyba jeden z nielicznych pozytywnych wpływów marketingu jak zauważył Crocens i jak twierdzi Barbi: klima jest tak zrobiona żebym zamontował ją ja - hydraulik Smile
A mentor jak zawsze ma rację, tylko żeby to osiągnąć "odrobinę" zmienia przedmiot rozważania... wszystko po staremu xD
Stefan szkoda, że nie uczestniczysz w forum... Wink
NO
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-11, 18:02:55
Top użytkownik
zgadzam się z tym aby przy większych odległościach rura ssąca miała większą średnicę .piszą o tym w każdym podręczniku,ale kucharze ,piekarze cukiernicy,tapicerzy,mechanizatorzy rolnictwa nie czytają książek.Bogdan wejdź na stronę ELEKRTONIKI.SA która reklamuje się na tym forum a znajdziesz tabelę doboru w zależności od długości (metryczną).
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-11, 19:14:28
Top użytkownik
No to już całkiem z tematu zboczyliśmy... ale niech będzie Smile
Odległości mogą być większe, ponieważ nowe czynniki (m. in. 410tka) mają mniejszy spadek ciśnienia (temperatury) na każdy metr niż stare czynniki jak R22. (występuje mniejsze tarcie)
Wiąże się z tym koleja rzecz tym razem już w temacie: mniejszy spadek ciśnienia to mniejsza prędkość czynnika chłodniczego...

dlatego uważam, że temat jest interesujący Smile
.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-11, 19:59:41
Top użytkownik
barbie a może skupisz się nad cieczową linią.Czy zwiększając jej przekrój zwiększysz szybkość przepływu? Po co STACHU R zaleca dwa przekroje w cieczy.Czy ty się czasami słyszysz?Czy r-22 może pracować na syntetyku? Oczywiście że tak i to lepsze dla takiego układu.A może dwa przekroje linii cieczowej rozwiązało by problem powrotu oleju zwiększając prędkość układu regulowanego?Czy zwiększając fi ssania zwiększasz prędkość?Czy przepustowość?Juningena trzeba rozumieć ,a nie tylko czytać.

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-11, 20:06:42 przez mentor12.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa