Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czynnik 410a 407c problemy.

32 Odpowiedzi, 31618 Wyświetleń
1 2 Dalej

Lakdag

2012-03-09, 21:00:38
Nowy użytkownik
Jakie jest wasze zdanie i doswiadczenie na temat uzupelniania w jakiejs czesci czynika?
Czy ma to wplyw na poprawne dzialanie calego ukladu?
Jakie moga sie wiazac z tym problemy?
Czy czesciowe dopelnienie 410 ma wplyw na prace w grzaniu?
Inverter. Smile
Historia o tym, jak nauczono się mierzyć temperaturę, jest interesująca i niezwykła. Termometry wymyślono znacznie wcześniej niż zrozumiano, co w rzeczywistości one mierzą.
J.A. Smorodinskij
  • Odpowiedz

awax

2012-03-09, 21:50:32
Top użytkownik
Ma wpływ,każdy nawet początkujący serwisant na pewno o tym wie,to podstawy termodynamiki.
  • Odpowiedz

bartekw

2012-03-10, 06:06:02
Zaawansowany użytkownik
jak rozumiem mowisz o doladowywaniu czynnika po jakims wycieku tak? wiec ma duzy wplyw. sa to mieszaniny gazow i jezeli jest mala nieszczelnosc i ucieknie tylko czesc to nigdy nie bedzie to cala mieszanka. wiec uzupelniajac taki uklad w efekcie finalnym mamy w instalacji czynniko podobne cosSmile
  • Odpowiedz

Lakdag

2012-03-10, 09:18:34
Nowy użytkownik
Czyli jak serwisy pisza w cenie przegladu doladowanie do np. 200 g czynnika gratis, to pisza bajki.
Historia o tym, jak nauczono się mierzyć temperaturę, jest interesująca i niezwykła. Termometry wymyślono znacznie wcześniej niż zrozumiano, co w rzeczywistości one mierzą.
J.A. Smorodinskij
  • Odpowiedz

Lakdag

2012-03-10, 09:29:37
Nowy użytkownik
Czyli odzyskiwanie czynnika w celu jego ponownego wykorzystania jest powarznym błedem.
J.A. Smorodinskij
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-10, 09:56:43
Top użytkownik
Lakdag =mentor=R12=IIlort
  • Odpowiedz

kubabaku

2012-03-10, 10:04:15
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):Lakdag =mentor=R12=IIlort
mieszanka wybuchowa Smile
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-10, 10:09:04
Top użytkownik
nie odniusł sukcesów na konkurencyjnym forum ,to wrócił z banicji .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-10, 10:15:55
Top użytkownik
barbie zamiast wprowadzać forumowiczów w błąd poczytaj o olejach stosowanych w chłodnictwie.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-10, 11:00:04
Top użytkownik
widzę że jesteś jak światowid o wielu twarzach .
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-10, 12:19:05
Top użytkownik
Kuźwa... znów zaczynacie, dajcie sobie spokój...
tym bardziej, że temat ciekawy.

Nie wiem jak z R410a, ale w zagranicznym piśmie chłodniczym czytałem jakiś czas temu, że podczas badań nad R407c stwierdzono, że wielokrotne uzupełnianie tego czynnika w małym stopniu wpłynęło na wydajność systemu (stwierdzono spadek wydajności o 6%) natomiast współczynnik EER był praktycznie taki sam.
Dla użądzeń pracujących w funkcji grzania pomieszczenia, spadła nieznacznie temperatura końca sprężania i dI przegrzanych par.
Należy też zauważyć, że duże znaczenie ma miejsce wycieku, linia cieczowa, gazowa, jaki jest to układ, wieloparownikowy czy pojedynczy...
.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-10, 17:53:28
Top użytkownik
W zagranicznym piśmie chłodniczym powinni zmienić tok myślenia.Bo w układzie o mocy 1MGW 6% to już nie mały stopień obniżenia wydajności.Z drugiej strony nasuwa się pytanie w którym momencie powinno się wymienić czynnik na nowy w układzie o dużej mocy,a kiedy tylko dopuścić.Nie wyobrażam sobie sytuacji że ktoś wymienia czynnik z powodu ubytku 10% z tony.I bądż mądrym co z tym fantem zrobić Smile
Ps.Z użytkownikiem Lakdag i kompleksami kolegi barbie nie mam nic wspólnego.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

Lakdag

2012-03-10, 17:58:39
Nowy użytkownik
Barbie jakie cechy wspolne znalazles ze wyciagnoles taki wniosek?
J.A. Smorodinskij
  • Odpowiedz

Lakdag

2012-03-10, 18:02:40
Nowy użytkownik
Crocens ja bym zadal jeszcze jedno pytanie czy w chlodzeniu czy w grzaniu nastapil wyciek i czy na tloczacej?
J.A. Smorodinskij
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-10, 19:05:55
Top użytkownik
Określając 6% jako mało chciałem raczej podkreślić to, że niektórzy myślą, że po pierwszym dopełnieniu nic nie będzie już działać i będzie do pupy. A co zrobić z fantem z Twojego 1MW przykładu? Zachować rozsądek.

Nasunął mi się jeszcze przypadek z R404a z własnej autopsji.
Zostałem poproszony o uczestnictwo w rozruchu pewnej instalacji chłodniczej po wymianie sprężarki.
Elektroniczny zawór rozprężny.
Po rozruchu stale podlewało sprężarkę, co było bardzo słyszalne...
Okazało się, że układ był nieszczelny, na domiar złego układ nie pracował przez miesiąć przed wymianą sprężarki. Panowie zostawili to co było, dopełnili nowy "R404a" gazem.
JEdnak Panowie do tego się nie przyznali i po paru pomiarach stwierdziłem, że zawór źle mierzy przegrzanie. Na końcu, po stwierdzeniu prawidłowości działania zaworu stwierdziłem, że coś nie tak z czynnikiem.
Panowie powiedzieli jak przeprowadzili wymianę. Po mojej prośbie wymienili cały czynnik i problem ustąpił...

Ot taka ciekawostka Wink
.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-10, 19:13:15
Top użytkownik
A ile tego czynnika wymienili? Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-10, 19:18:50
Top użytkownik
nie dużo, około 30kg
.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-10, 19:36:12
Top użytkownik
crocens napisał(a):nie dużo, około 30kg
No właśnie.to układ małej biedronki.Koszt wymiany do przełknięcia.Ale co z toną w układzie?Wymieniać bo nie zgadza się 5%składu czynnika?Co jest bardziej ekonomiczne?wymiana czynnika czy poniesione straty w energii elektrycznej?Kto powinien być decydentem?Wymiana to koszt.Nie wymienienie to też koszt energii i słabsza prędkość czynnika co wiąże się z powrotem oleju.

Tom Peters
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-10, 19:55:41
Top użytkownik
Nigdy nie wiesz jak bardzo od podstawowego składu odbiegł skład po ucieczce czynnika.
Dlatego pisałem o rozsądku Smile
Na stan mojej dzisiejszej wiedzy, to przy R407C pewnie bym nie wymieniał.
Z drugiej strony gdyby mi podlewało sprężarki w układzie 1MW i stwierdziłbym, że to wina czynnika to bez wahania bym go wymienił.

Z drugiej strony 1MW to w dużej części już amoniak.
A z trzeciej strony to nawet 1000kg Rxxx to około 60000zł. Niech 1MW pobiera 300kW prądu. W ciągu roku zapłacisz około 810 000zł za prąd. Jak założyć, że układ pracuje 6% czasu dłużej to zapłacisz 858 600.
Wątpię, by gdzieś była tona czynnika w 1MW układzie. Także widać, że ta wymiana nie jest taka droga...
.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-10, 20:10:20
Top użytkownik
Fajne porównanie. Szafa chłodnicza kuleje o 6%.do przyjęcia.Ale jak nie idzie 6 komór chłodniczych w układzie to raczej nie do przyjęcia. Smile
Pozdrawiam.

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-11, 21:03:09
Top użytkownik
Szkoda że temat przysechł ?Rozmowa o składzie czynnika jest prosta jeżeli dotyczy małych układów.

Tom Peters
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-11, 21:20:52
Top użytkownik
6% wydajności nie spowoduje w żadnym układzie zaprzestania pracy czegokolwiek. Zawsze dobiera się agregaty, by "obrobiły się" w około 18h.
zmniejszenie wydajności o 6% spowoduje pracę około 19h 20minut ale dalej pracę wszystkich urządzeń Wink
Natomiast skutki ekonomiczne mogą być bardziej przykre niż wymiana całości...
.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-11, 21:52:12
Top użytkownik
No właśnie.Ale gdzie jest ta granica.Czy doświadczeni wypowiedzą się na temat?Liczę na wypowiedzi doświadczonych forumowiczów.Zakładając 6 % czego?Jak sam napisałeś nie wiemy procentowo ile czego brak w instalacji.Montujący klimy powiedzą wymień na nowy.OK przy tym napełnieniu nie ma problemu.Ale co zrobić jeżeli brakuje 6% z tony chulającej mieszanki w instalacji.Czy to nie polityka narzucająca wymianę czynnika?I szybki dorobek firm dystrybutorskich czynnikami chłodniczymi?Wdrażając w Smile to pobór prądu komplikuje to sprawę odpowiedniego rozwiązania. Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-11, 21:59:16
Top użytkownik
spadek 6% wydajności chłodniczej przy wielokrotnym dopełnianiu czynnika R407c. Nie pamiętam dokładnie ile dopełniali i w jakim systemie. Ale chodzi o przypadek rzędu 2-3 razy w roku dopełniamy gdy urządzenie już przestało działać (chłodzić) z powodu zbyt dużego braku freonu.

Mimo tego uważam, że decyzja należy do klienta. Powinien być świadomy konsekwencji, ja zawsze proponuję wymianę na nowy.
.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-11, 22:05:11
Top użytkownik
I o to mi chodziło.dzięki za polemikę Smile Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa