Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

kliatyzacja system VRF model AJYA54LCLR

41 Odpowiedzi, 40083 Wyświetleń
Wstecz 1 2

crocens

2012-02-28, 17:18:26
Top użytkownik
Ciężko mi to uzasadnić, pewnie w dużych systemach tak, gdzie rury zaczynają się od fi22, wtedy po prostu nie ma wyboru. Ale mniejsze? Te same temperatury odparowania co w zwykłych klimach, otulina wystarczy, mało tego, ta biała jest mocniejsza, mniej podatna na uszkodzenia.

A co do rur twardych to tylko dodatkowe luty i potencjalne miejsca wycieków...

Ot takie moje zdanie Wink
.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-02-29, 07:53:29
Top użytkownik
nijuniro napisał(a):Witam

A czy przypadkiem instalacja nie powinna być wykonana z miedzi twardej oraz w kauczukowej izolacji ?
Mam teraz taki system do zamontowania i pytałem FUJITSU o konkretne wytyczne
Witam

Wysłałem Ci dokumentacje do systemu J. Dokładnie przeczytaj. Masz w niej wszystko do doboru i wykonania takiej instalacji. Jeżeli nie zrozumiesz zadawaj konkretne pytania. Nie chce mi się rozwodzić na temat czy miękka czy twarda i w jakiej otulinie. Jedna najważniejsza zasada lut w osłonie azotu. A druga- myśl, myśl, myśl.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

nijuniro

2012-03-11, 14:18:32
Użytkownik
Oglądam już któryś raz Twoje luty (na zamieszczonych rysunkach) i jestem pod wrażeniem.
Jak się domyślam wszystko w osłonie azotu.
Jaką zastosowałeś domieszkę srebra ?
  • Odpowiedz

Qba

2012-03-15, 09:02:20
Zaawansowany użytkownik
Witam .
- jedno pytanie : jak przy takich i większych instalacjach przepuszczać azot podczas lutowania? Pytam bo nie nadążałem z wymianą butli. Jak praktycznie to robicie ?
Pzdr
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-03-15, 16:59:41
Top użytkownik
Qba napisał(a):Witam .
- jedno pytanie : jak przy takich i większych instalacjach przepuszczać azot podczas lutowania? Pytam bo nie nadążałem z wymianą butli. Jak praktycznie to robicie ?
Pzdr
Witam

Składamy jak najdłuższe odcinki instalacji. Jeden puszcza azot a drugi jeżeli już poczuje na policzku przepływ zatyka częściowo otwór taśmą. Operator butli Wink zmniejsza do minimum ciśnienie aby tylko delikatnie przepływał. Jeżeli jest za duży przepływ ciężko się lutuje. Głównie chodzi o wyparcie tlenu z instalacji. Nie ekonomicznie jest lutować po kawału.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

kubabaku

2012-03-16, 06:55:59
Zaawansowany użytkownik
Stefan jaki lut stosowałeś...ile % ag?
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-16, 07:07:05
Top użytkownik
pewno 40 w osłonie
.
  • Odpowiedz

bxz

2012-03-16, 12:37:30
Zaawansowany użytkownik
mnie osobiście lepiej spawa się zwykła 5% bez topnika na pałeczce jak jest dobry dostęp
a jak wygibasy to 40%, ale chyba tylko żeby mieć większą pewność siebie...
NO
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-16, 20:48:35
Top użytkownik
To widać jakim robione.Zapewne w białej otulinie.Ładny nie oznacza dobry.Jeżeli w pierwszej fazie był dobrze przegrzany i lut się się rozlał,a póżniej został nadlany to OK.Moje relacje z kolegą stefanbud nie są najlepsze alę sądzę po zdjęciach że są wykonane profesjonalnie.Co z tą zgorzeliną?Szybkie studzenie szmatą mnie nie przekonuje z powodu nagłej zmiany struktury lutu.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-03-17, 11:30:07
Top użytkownik
Witam

Kiedyś już o tym pisałem. Stosowanie lutu w otulinie jest przyjemne ale można się przejechać ponieważ otulina pozostawia nalot który uszczelnia ubytki. Miałem instalacje która była szczelna jeszcze przy 20bara, jak dowiozłem nowe butle z azotem i dobiłem do 30bara,wtedy puściło. Jeżeli robi się na dworze i zawiewa wiatr wtedy lut w otulinie dobrze się sprawdza a jeżeli są dogodne warunki wole zwykły 5%

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mg

2012-03-17, 18:26:40
Top użytkownik
Tak, topnik krystalizuje i uszczelnia drobne nieszczelności, po pierwszej wilgoci w powietrzu wszystko wychodzi
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-17, 22:07:17
Top użytkownik
mg napisał(a):Tak, topnik krystalizuje i uszczelnia drobne nieszczelności, po pierwszej wilgoci w powietrzu wszystko wychodzi
Czyli rozmowa o niedoświadczeniu? Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-03-18, 07:50:56
Top użytkownik
Witam

Rozmowa raczej o doświadczeniu. Przy lutowaniu instalacji chłodniczej nie ma miejsca na niedoświadczenie jak i na rutynę. Czy się ktoś uważa za super fachowca czy nie, próba szczelności ,,uczciwa'' powinna być wykonana za każdym razem.

Kwestia lutu to inny temat. Ten w otulinie jest przeznaczony głównie do łączenia miedzi z mosiądzem. Do łącznia metodą kapilarną miedzi nie potrzeba topika. Wystarczy dostarczyć równomiernie odpowiednie ciepło a fizyka sama sobie poradzi z resztą zadania.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-18, 18:46:32
Top użytkownik
Co oznacza stwierdzenie uczciwa próba szczelności?

Tom Peters
  • Odpowiedz

barbie

2012-03-18, 18:54:46
Top użytkownik
to samo co porządna kastracja .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-18, 19:00:55
Top użytkownik
Szczerze nie widzę związku.Próba szczelności urządzenia chłodniczego posiada jakieś uwarunkowania związane z wytycznymi.Wytyczne te nie są jednakowe dla wszystkich urządzeń.Stąd moje zapytanie odnośnie uczciwej próby szczelności.Czasami uczciwie ale nieświadomie można doprowadzić do nieszczelności,

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-18, 19:13:15 przez mentor12.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa