Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zamiast cegów milwaukee 2206-40 co myslicie?

50 Odpowiedzi, 41400 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

wadim

2012-03-20, 12:06:11
Użytkownik
witam, znalazłem ostatnio w bardzo dobrej cenie cos takiego
http://www.milwaukee.info.pl/11430-2206-...VAC-R.html
z uwagi na to że moje cegi sonela dostały nóg rozważam zakup milwaukee cena bedzie podobna, czy mieliscie z tym juz doczynienia i co myslicie? pzdr
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-03-20, 17:12:14
Moderator
Ja mam np takie : http://www.gotronik.pl/multimetry/unit_ut204.html a cena 3 razy niższa. I wydaje mi się, że jest znacznie ciekawszą propozycją. Ale nie każdy potrzebuje pomiar prądu DC. Ja jestem bardzo zadowolony.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-20, 17:12:57 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

wadim

2012-03-20, 17:36:01
Użytkownik
wiem ale moge je kupic za niecale 300 pln, a ut204 i tak kosztuja 200 pln, ale dzieki za rade
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-03-20, 17:54:02
Moderator
wadim napisał(a):wiem ale moge je kupic za niecale 300 pln,
To dałeś im reklamę :-)
Przeczytaj dokładnie instrukcję i jeśli spełnia Twoje wymagania, to bierz.
  • Odpowiedz

wadim

2012-03-20, 18:09:54
Użytkownik
wezme 80 dolarow + 20 wysyłka, sprawdze co to warte i jak dojdzire napisze opinie, do serwisu bedzie w sam raz no i dodatkowo temperature jw szybko mozna machnacSmile
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-03-20, 18:13:50
Moderator
Temperaturę j.w. to może i tak, ale np do przegrzania to termopara raczej się nie nadaje.
  • Odpowiedz

wadim

2012-03-20, 18:16:30
Użytkownik
to juz testoSmile niestety mam kilku upierdliwych klientow i za kazdym razem musze do protokolow pisac wartosci temperatury, takie widzi misie ale klient nasz pan
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-20, 19:35:06
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Temperaturę j.w. to może i tak, ale np do przegrzania to termopara raczej się nie nadaje.
A co się nadaje?
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-03-20, 19:46:07
Moderator
Np Pt 1000 będzie lepszy.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-20, 19:58:52
Top użytkownik
Jestem w szoku.Przy wędzarniach dobre :| :|
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-03-20, 20:12:51
Moderator
Czy Ty umiesz czytać po polsku, czy zawsze musisz zgrywać mądralę?? Napisałem, że do przegrzania (takie "zjawisko" w chłodnictwie). Próbujesz się wymądrzać w tematach o których mało wiesz.
Dziękuję, skończyłem.
  • Odpowiedz

mg

2012-03-20, 20:19:04
Top użytkownik
mentor to że nigdy się z tym nie spotkałeś nie znaczy że tego niema
może być całkiem odwrotnie Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-20, 20:20:44 przez mg.)
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2012-03-20, 20:42:21
Zaawansowany użytkownik
W tych Milwaukee z tego co widze nie można zapiąć cęgów na przewodzie, a mnie to by wnerwiało.
Cena jest ok, pod warunkiem że cła nie doliczą na granicy Wink
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-20, 20:52:58
Top użytkownik
Pt 1000 można mierzyć temperaturę w piecach Martenowskich a nie różnicę przegrzania.Wszystko ma swoje przeznaczenie i dokładność.

Tom Peters
  • Odpowiedz

kubabaku

2012-03-20, 20:53:44
Zaawansowany użytkownik
eryk_wiking napisał(a):W tych Milwaukee z tego co widze nie można zapiąć cęgów na przewodzie, a mnie to by wnerwiało.
Cena jest ok, pod warunkiem że cła nie doliczą na granicy Wink

można wysłać jako "gift"
rzeczywiście kiepska opcja bez możliwości zapięcia na przewodzie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-20, 20:54:15 przez kubabaku.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-20, 21:23:03
Top użytkownik
Mnie czasami denerwuje jak nie mogę zamknąć pętli w plątaninie zbyt krótkich przewodów.To jest atut tego urządzenia.A czy dokładność?

Tom Peters
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-03-20, 21:26:15
Top użytkownik
wadim napisał(a):witam, znalazłem ostatnio w bardzo dobrej cenie cos takiego
z uwagi na to że moje cegi sonela dostały nóg rozważam zakup milwaukee cena bedzie podobna, czy mieliscie z tym juz doczynienia i co myslicie? pzdr
Witam

Z góry powiem Ci że nie będziesz zadowolony. Pomimo że to nie cęgowy do końca będzie ciężko mierzyć krótko zostawione kable przy j. z. Jeżeli już chcesz zainwestować w wybajerowany multimetr ze zmiennymi końcówkami to poszukaj firmy z armatą w logo. Kupujesz bazę i nasadki jakie chcesz do swoich potrzeb. Jest nawet głowica do mierzenia ciśnienia w instalacji chłodniczej oraz przeliczająca przegrzanie. Bogdan zna tą firmę ma od niej manometr. Widziałem ich prospekt i zestawy. Cuda... http://www.fieldpiece.com/
Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-20, 21:32:19 przez Stefanbud.)
  • Odpowiedz

wadim

2012-03-20, 21:28:40
Użytkownik
z wysylka nie ma problemu kilkakrotnie juz mi wysylali i nigdy do cla nie naliczyli, wlasnie dlatego ze nie mozna zapiac sklania mnie do tego miernika, zwyklymi czasmi nie mam wystarczajaco duzo miejsca a wg parametrow technicznych z dokladnoscia nie jest źle- mi taka wystarczy, jak sprawdze to napisze recenzje
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-20, 21:34:31
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Czy Ty umiesz czytać po polsku, czy zawsze musisz zgrywać mądralę?? Napisałem, że do przegrzania (takie "zjawisko" w chłodnictwie). Próbujesz się wymądrzać w tematach o których mało wiesz.
Dziękuję, skończyłem.
Umiem i dosłownie ciebie nie rozumiem.Chyba że mierzysz przegrzania wynoszące np 550K to tysiączki się nadają.Najlepiej zadaj pytanie koledze stefanbud jakie ma czujniki w swoim TESTO.A problem i spór zostanie rozwiązany.

Tom Peters
  • Odpowiedz

jack63

2012-03-20, 21:51:40
Zaawansowany użytkownik
A dla Pt100 wymagane przegrzanie to 55K???
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-20, 22:20:14
Top użytkownik
Czego przegrzanie?

Tom Peters
  • Odpowiedz

kubabaku

2012-03-20, 22:45:59
Zaawansowany użytkownik
stefanbud napisał(a):
wadim napisał(a):witam, znalazłem ostatnio w bardzo dobrej cenie cos takiego
Witam

Z góry powiem Ci że nie będziesz zadowolony. Pomimo że to nie cęgowy do końca będzie ciężko mierzyć krótko zostawione kable przy j. z. Jeżeli już chcesz zainwestować w wybajerowany multimetr ze zmiennymi końcówkami to poszukaj firmy z armatą w logo. Kupujesz bazę i nasadki jakie chcesz do swoich potrzeb. Jest nawet głowica do mierzenia ciśnienia w instalacji chłodniczej oraz przeliczająca przegrzanie. Bogdan zna tą firmę ma od niej manometr. Widziałem ich prospekt i zestawy. Cuda... http://www.fieldpiece.com/
Pozdrawiam
dokładnie CUDA Smile z takich kozaków to jeszcze Fluke...no ale po co to komu Wink
  • Odpowiedz

wadim

2012-04-02, 14:14:26
Użytkownik
witam,
Przyszły mi wspomniane milwaukee, nie polecam, sa dosc spore i do splitow sie nie nadaja, tradycyjne cegi sa duzo bardziej wygodne, naszczescie w lombardzie za 340 wzieli- plus ze sie zwrocily
  • Odpowiedz

wit

2012-04-02, 20:34:05
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Np Pt 1000 będzie lepszy.

???? dlaczego? bo dla mnie to zaskok.
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-04-02, 21:39:22
Moderator
wit napisał(a):
Shitashii napisał(a):Np Pt 1000 będzie lepszy.

???? dlaczego? bo dla mnie to zaskok.
Te wszystkie Pt, ntc, ptc działają trochę na innej zasadzie (m.in. na wyższym napięciu pomiaru) niż termopara (bo do tego się odnosiłem).
Wycięte z Wikipedii:
Składa się z pary (dwóch) różnych metali zwykle w postaci przewodów, spojonych na dwóch końcach. Jedno złącze umieszczane jest w miejscu pomiaru, podczas gdy drugie utrzymywane jest w stałej temperaturze odniesienia (np. mieszanina wody z lodem). W przypadkach, gdzie nie jest wymagana duża dokładność (dopuszczalny błąd rzędu kilku stopni), jako temperaturę odniesienia traktuje się np. temperaturę wnętrza szafy sterowniczej maszyny przemysłowej, określanej z pomocą czujnika innego niż termopara (jest to tzw. sztuczne zero). Pod wpływem różnicy temperatury między miejscami złączy (pomiarowego i "odniesienia") powstaje różnica potencjałów (siła elektromotoryczna), zwana w tym przypadku siłą termoelektryczną, proporcjonalna do różnicy tych temperatur.

A dalej jeszcze:
Istotny jest też dobór przyrządu użytego do pomiaru napięcia termoelektrycznego, gdyż napięcia powstające w termoparach nie przekraczają kilkudziesięciu miliwoltów. W przypadku termopar z metali szlachetnych wartości te są jeszcze mniejsze - kilka miliwoltów.
I to się zgadza z moją dotychczasową wiedzą.

Kwestia więc ceny takiego przyrządu jakim dysponujemy. Aha, no i termopara ma bardzoszeroki zakres pomiarowy(nawet 2200K), a zależność dU/dT nie jest liniowa. Czujniki rezystancyjne przeważnie są na znacznie węższy zakres.
No, więc chyba to miałem na myśli.
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa