Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

potrzebna dokumenacja sterownika carel QEPCVCRL10 chillerCLIMAVENETA

11 Odpowiedzi, 12361 Wyświetleń

wit

2012-03-08, 20:31:31
Top użytkownik
Witam.

chiller climaveneta NECS/B 0452

sterownik naklejka na płycie głównej Carel QEPCVCRL 10,
karta rozszerzeń QEPCVCRL 11 ,
wyświetlacz PSTCVLR 601

potrzebuję dokumentacji -zwłaszcza sterownika. w tym koniecznie kody błędów.

dokumentacja DTR całego chillera też by się przydała...

a na szybko -może ktoś kojarzy błąd n0 A ?

dziękuję i pozdrawiam.
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-25, 07:04:32
Top użytkownik
http://www.ibkgroep.nl/upload/docs/Techn...-11-09.pdf

Nie ma tam sterownika, ale może schamaty elektryczne Ci się przydają kiedyś...
.
  • Odpowiedz

wit

2012-03-25, 18:56:36
Top użytkownik
dzieki.
schematy mogą się przydać -"zagraża" mi serwis takiego urządzenia. wiec jeśli dojdzie do skutku -dokumentacja na pewno pomoże...

najbardziej przydałaby się dokumentacja sterownika... bo to najtrudniejsze -ba wręcz niemozliwe do przeskoczenia bez dokumentacji.
chłodnictwo -czy elektrykę chillera mozna naprawiać według "wiedzy ogólnej" -choć dokumentacja pomaga i oszczędza czas.

do sterownika -bez dokumentacji ani podejdź Sad
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-25, 19:22:43
Top użytkownik
Spróbuję Ci coś kolego wyniuchać...
.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-25, 19:24:49
Top użytkownik
Zawsze można wstawić swój sterownik wykorzystując wiedzę.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-25, 19:30:42
Top użytkownik
Zawsze możesz to zaproponować klientowi i poczekać kiedy Cię wyśmieje Smile Często przed przystąpieniem do serwisu wymieniach sterowanie? Ile za to bierzesz, że klienci się zgadzają?
.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-25, 19:50:06
Top użytkownik
Klient szybciej wyśmieje nieskuteczność.Bo produkcja musi iść.Policz cenę sterownika a postój poważnej produkcji.Widać że brak ci doświadczenia.A szukał byś na forum instrukcji do sterownika odpowiedzialnego za składowanie 1000 ton wołowego mięsa czy byś działał aby problem naprawić?
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

crocens

2012-03-25, 19:57:53
Top użytkownik
Nie wiem czy zauważyłeś, ale kolega Wita ma czas, więc może po prostu zdobyć instrukcję. A poważne firmy mają na duże urządzenia podpisane umowy serwisowe w skład których wchodzą zapasowe części na magazynie, w tym sterowniki.
.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-25, 20:16:28
Top użytkownik
A kto jest kolegą Wita? :|

Tom Peters
  • Odpowiedz

wit

2012-03-25, 20:44:51
Top użytkownik
cóż -ewentualna wymiana sterownika na inny typ ... to po pierwsze koszt wyższy niż zarobek z przeglądu...
a klient nie będzie chętny żeby mu kombinować. to nie stara lodówka na kilka kilogramów śmiecia... tu wszystko musi być w oryginale.

a sterownik jest troszkę bardziej skomplikowany niż zwykły danfos ekc...
trzeba by zmienić większość elektryki chillera -i sporo z osprzętu urządzeń współpracujących...

przykład 1000 ton mięsa -1000 ton to drobiazg.

po drugie -przeróbka na inny sterownik nie wchodzi w grę -zaproponuj właścicielowi dobrego mesia -że nie masz instrukcji -wiec mu wyjmiesz sprawny osprzęt mesiowy -i wstawisz osprzęt silnika z fiata... bo fiata umiesz obsługiwać. tak może fiatowska pompę wtryskową -i sterownik wtrysku. a układ zapłonowy z opla.

chiller obsługiwany jest przez firmę która go montowała -jednak zazwyczaj trwa to kilka dni...

my z Kolegą od czasu do czasu naprawiamy urządzenie stojące kilka metrów dalej...
chodzi o to, żeby przy okazji przejrzeć i chiller współpracujący z urządzeniem... zwłaszcza, że "nasza" maszyna korzysta z chillera -i jadąc na awarię -może się zdarzyć, że problem leży po stronie chillera -i nie uruchomimy urządzenia -bez uruchomienia chillera. lepiej przygotować się zawczasu na ewentualne niespodzianki -w tym na podstawową obsługę urządzenia współpracującego...

rady w stylu -jak naprawić -nie świeci mi lewa lampa w samochodzie -zmień samochód na taki ze świecącą -niewiele wnoszą.

Crocens. dziękuję za podrzucenie linka do schematów -a jakbyś wygrzebał coś o sterowniku byłbym wdzięczny.
ten typ chillera miał chyba montowane fabrycznie różne sterowniki -dotarłem do jakiejś dokumentacji chillera -jednak opisany był inny sterownik... także zdjęcia z dokumentacji przedstawiały inny panel kontrolny...
a nic nie mogę znaleźć o siedzącym tam sterowniku Carel QEPCVCRL 10 z panelem wyświetlacza PSTCVLR 601

prawdopodobnie to jakieś klony lub wersje carelowskich PCO...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-25, 20:48:33 przez wit.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-25, 20:48:32
Top użytkownik
To może orginalny serwis da radę.To nie stara lodówka wszystko musi być orginalne?A serwis może być z podwórka?Skoro twierdzisz że wszystko musi być orginalne to klient musi skorzystać z orginalnego serwisu.Dlaczego zaprzeczasz sam sobie?Gdyby miało być orginalnie to nie było by tematu na forum.A klient gdyby był oryginalny nie dotarł by do ciebie.Prawda zawsze bywa żałosna ale prawda.

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-03-25, 21:03:53 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa