Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

SIEMANKO WSZYSTKIM!!! WRÓCIŁEM(SPOKANIE POSEZONOWE)

140 Odpowiedzi, 152210 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4 5 6

Shitashii

2012-03-26, 20:36:53
Moderator
No, najlepiej doje.bać karę. Tylko czy te pieniądze z kary zmniejszą (nieistniejący) efekt cieplarniany?
A po drugie, te wszystkie opłaty byłyby uczciwe gdyby od tych czynników istniała sensowna alternatywa. To jest coś w rodzaju opłaty klimatycznej jak jadę na wczasy nad morze. Nie chcę, a nie mam wyboru. Chyba, że zostać w domu.
A szara strefa znów wzrośnie..... I jak tu być uczciwym? :|
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-26, 20:44:13
Top użytkownik
Może jestem debilem ale zawieszenie wszystkich firm na jeden miesiąc powinno sparaliżować ustawę ludzi debilnych.Wszystkie szpitale bez szczepionek nie mogą funkcjonować.Nie wspomnę o gastronomii która w 50-ciu procentach jest zasilana czynnikiem wycofanym i zakazanym.Szkoda że Tusk kupuje nowe urządzenia. A jestem ciekaw gdzie utylizuje ten pedał zezwalający na takie ustawy nie znając problemu utylizacji.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2012-03-26, 20:53:01
Zaawansowany użytkownik
Artykuł ciekawy, tylko jaki to ma sens? USA, Chiny, Rosja i Afryka itp mają w nosie środowisko, bo wolą się rozwijać, a nie ograniczać w rozwoju. A nagle Europa chce ratować świat przed globalnym ociepleniem. Co to da? Po za kasą dla wąskiej grupy nic.
A na naszym podwórku może mniej będzie wulkanizatorów dobijających klimę, ale to też zależy, czy prawo które ma wejść w życie, będzie w jakikolwiek sposób egzekwowane.
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-03-26, 20:56:17
Moderator
mentor12 napisał(a):Może jestem debilem ale zawieszenie wszystkich firm na jeden miesiąc powinno sparaliżować ustawę ludzi debilnych.Wszystkie szpitale bez szczepionek nie mogą funkcjonować.Nie wspomnę o gastronomii która w 50-ciu procentach jest zasilana czynnikiem wycofanym i zakazanym.Szkoda że Tusk kupuje nowe urządzenia. A jestem ciekaw gdzie utylizuje ten pedał zezwalający na takie ustawy nie znając problemu utylizacji.
Miejmy nadzieję, że faktura za przegląd klimatyzacji w kancelariach rządowych znacząco wpłynie na ich budżet. Może przemyślą sprawę.

A poza tym, to ostatnio tak się głośno mówiło o uwolnieniu różnych zawodów....
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-26, 21:07:22
Top użytkownik
No fakt mogę zostać kardiochirurgiem Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-26, 21:10:26
Top użytkownik
Ale to obietnica zmniejszenia bezrobocia posunęła pis do tego drastycznego kroku.

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-26, 21:17:09
Top użytkownik
Będziemy elastyczni a dłużej popracujemy.Ciekawe tylko w jaką stronę działa ta elastyczność.Nie będę Używał emotikonki z uśmiechem bo to nie jest śmieszne.

Tom Peters
  • Odpowiedz

bxz

2012-03-26, 21:32:48
Zaawansowany użytkownik
jak ktoś ma DG jednoosobową to 2 certyfikaty potrzebuje?
jak jeden to ten za 2500 czy ten za 1500?
tacy jak ja przegrają z szarą strefą, która wzrośnie !!!
no chyba że będą skutecznie egzekwowane, ale wątpię w to...
to jest cena bycia w UE...
poziom komentarzy pod artykułem przeraża.
JAROSŁAW POLSKĘ ZBAW Wink
NO
  • Odpowiedz

awax

2012-03-27, 06:17:21
Top użytkownik
bxz napisał(a):jak ktoś ma DG jednoosobową to 2 certyfikaty potrzebuje?
jak jeden to ten za 2500 czy ten za 1500?
tacy jak ja przegrają z szarą strefą, która wzrośnie !!!
no chyba że będą skutecznie egzekwowane, ale wątpię w to...
to jest cena bycia w UE...
poziom komentarzy pod artykułem przeraża.
JAROSŁAW POLSKĘ ZBAW Wink

Są dwa różne certyfikaty:firmy i personalne.Ina sprawa,że autoklimatyzacja nie wymaga certyfikatów ,a jedynie potwierdzonego uczestnictwa w szkoleniu.
czy nie moglibyście przeczytać projektu Ustawy zanim zabierzecie głos?
Druga sprawa to ta ,że Tusk nie ma z tym nic wspólnego,to jest dyrektywa Unijna i musimy ją wprowadzić.Może wam ta Unia też nie odpowiada?Pobawimy się w Kubę?
Przecież to,że 1 kg R134 truje jak 1300 kg CO2 to pikuś.Śmieci do lasu też moglibyśmy wywozić bo są kraje gdzie tak się robi,ścieki do jeziora?
Co do przegrywania z szarą strefą to nie żartuj.Większość z zarejestrowanych tutaj to szara strefa i właśnie bez tych przepisów ma się ona najlepiej.
Tak a marginesie to partia Jarosława uczestniczyła w ustalaniu unijnym tych reguł.
  • Odpowiedz

awax

2012-03-27, 06:20:33
Top użytkownik
mentor12 napisał(a):No fakt mogę zostać kardiochirurgiem Smile

To raczej nie jest dobry pomysł
  • Odpowiedz

bxz

2012-03-27, 06:33:26
Zaawansowany użytkownik
Nie wyłapałeś politycznej ironii... dawno już powinniśmy wyjść z UE...
jak wprowadza certyfikaty i kary duże, żadna firma sobie nie pozwoli ich nie mieć, ceny wzrosną...
im wieksza róznica w cenie, tym większa pokusa dla szarej strefy... im wiecej zostaje w kieszeni gdy nie placisz podatkow, zusu i jeszcze tych certyfikatówtym wieksza pokusa... to tylko mlyn na wode... znowy bedzię tak jak w 90 ze to super biznes, a rynek jest już nasycony i będzie coraz ciężej.
czyli co ktoś kto nie bedzie miał certyfikatu nie kupi splita już napełnionego? może zaczną puste sprzedawać? nie kupię freonu? chyba w innym kraju żyjemy... ja mam R12 od ręki do kupienia...

nie czytalem, bo tyle temu miała wejśc w życie, to niedlugo UE karami postraszy to na prędkości ktoś coś wymyśli, bo na ustawę pewnie jesteśmy nieprzygotowani... więc nie zajmuje sobie tym glowy... przykre ale tak to u Nas działa, a jak wejdzie, to się będę martwił

co do wypowiedzi mentora, to jest mi ciebie żal i moim zdaniem za taką wypowiedź antysemicka powinieneś mieć tu bana dożywotniego, faszyzm i nazizm żerował właśnie na takiej tępej głupocie. Jest mi wstyd, że mamy takich obywateli.
NO
  • Odpowiedz

awax

2012-03-27, 06:45:30
Top użytkownik
bxz,Twoje stanowisko wynika właśnie z braku pełnych informacji.
W projekcie Rozporządzenia jest obowiązek kontroli szczelności autoklimatyzacji jako warunek uzyskania przeglądu technicznego.Szara strefa raczej nie będzie wystawiać protokołu kontroli szczelności.
Co do wyjścia z Unii to czy miałoby się to wiązać ze zwrotem pobranych dotacji?
  • Odpowiedz

bxz

2012-03-27, 06:51:57
Zaawansowany użytkownik
to ok autoklimatyzacja jest ogarnieta, bo przy przeglądzie można to zweryfikować, a co ze splitami, kto to będzie kontrolował i na jakiej podstawie? w stakim razie wieczorem przeczytam...
powiedz mi jak oceniasz, bedać blisko tego procesu, że ustawa wejdzie w takim kształcie?
jak przeczytam to podyskutujemy o szczegółach, bo teraz rzeczywiście dyskutuje o tym co w tym artykule, ale ciekawy jestem co do tego nowego czynnika... i tak auto klimy nie robie, bo nie umiem Sad
NO
  • Odpowiedz

awax

2012-03-27, 06:58:53
Top użytkownik
Ustawa wejdzie NA PEWNO w takim kształcie.
Pozostaje tylko kwestia jak szybko wejdzie i ile dostaniemy czasu na dostosowanie się do niej?
Myślę,że nie jest problemem Ustawa tylko bulwersują Was koszty jakie mamy ponieść.
Proponuję naszą energię skierować raczej na to czy te certyfikaty i szkolenia muszą tyle kosztować.
Myślę,że wśród nas jest wystarczająco dużo osób z wymaganymi kwalifikacjami i doświadczeniem aby prowadzić te szkolenia i certyfikacje.Z całą pewnością będzie dużo taniej i z korzyścią dla wszystkich.
Nie dajmy się ponownie wydoić urzędnikom zza biurek,którzy już tworzą firmy szkoleniowe.!!!
  • Odpowiedz

mentor12

2012-03-27, 17:59:46
Top użytkownik
bxz napisał(a):Nie wyłapałeś politycznej ironii... dawno już powinniśmy wyjść z UE...
jak wprowadza certyfikaty i kary duże, żadna firma sobie nie pozwoli ich nie mieć, ceny wzrosną...
im wieksza róznica w cenie, tym większa pokusa dla szarej strefy... im wiecej zostaje w kieszeni gdy nie placisz podatkow, zusu i jeszcze tych certyfikatówtym wieksza pokusa... to tylko mlyn na wode... znowy bedzię tak jak w 90 ze to super biznes, a rynek jest już nasycony i będzie coraz ciężej.
czyli co ktoś kto nie bedzie miał certyfikatu nie kupi splita już napełnionego? może zaczną puste sprzedawać? nie kupię freonu? chyba w innym kraju żyjemy... ja mam R12 od ręki do kupienia...

nie czytalem, bo tyle temu miała wejśc w życie, to niedlugo UE karami postraszy to na prędkości ktoś coś wymyśli, bo na ustawę pewnie jesteśmy nieprzygotowani... więc nie zajmuje sobie tym glowy... przykre ale tak to u Nas działa, a jak wejdzie, to się będę martwił

co do wypowiedzi mentora, to jest mi ciebie żal i moim zdaniem za taką wypowiedź antysemicka powinieneś mieć tu bana dożywotniego, faszyzm i nazizm żerował właśnie na takiej tępej głupocie. Jest mi wstyd, że mamy takich obywateli.
A mi jest wstyd że mamy obywateli którzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem.

Tom Peters
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4 5 6

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa