Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Lodówka ARISTON sbm 1812f(fr) problem??????

12 Odpowiedzi, 11846 Wyświetleń

astra pisz

2012-04-06, 08:38:01
Nowy użytkownik
Witam .Przyjechała do mnie lodówka z nieszczelnością.
Została uszczelniona i dobita R600a,działa ,ale wewnątrz miga lampka(oświetleniowa) nie wiem co ona oznacza czy ktoś wie i jaka ilość czynnika powinna być.Brak tabliczki znamionowej.Prosze o pomoc
  • Odpowiedz

miezala5

2012-04-06, 10:17:34
Top użytkownik
Może ktoś ją tak dobił aż zaczeła mrugać!Smile
Jak już jest nabita i działa to co Ci po ilości czynnika.
Zapytam z ciekawosci gdzie była nieszczelnosc i jak została uszczelniona!
Lampka miga bo pewno cos nie styka!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

astra pisz

2012-04-06, 12:22:17
Nowy użytkownik
Nieszczelność przy fabrycznym zakończeniu serwisowym ,przy agregacie .
Wlutowaliśmy zawór serwisowy,Azot potem próżnia,i uzupełnienie czynnika.
I jest lipa.Po zwarciu kontaktronu zgasła lampka i ruszył wentylator.
agregat chodzi głośno i jest ciepła zewnętrzna ścianka lodówki. :/
  • Odpowiedz

adrianarktos1

2012-04-06, 16:40:45
Użytkownik
Tak jak pisałeś na module umieszczony jest czujnik. Bez zwartego obwodu oświetlenie nie wyłączy się a wentylator nie włączy. Boki lodówki mają być ciepłe po rurka tłoczna jest umieszczona w zewnętrznych ściankach lodówki dopiero potem czynnik idzie co skraplacza. Do określenia ilości czynnika potrzebował bym SN lodówki. Bo czasem ten sam model miał wprowadzane zmiany konstrukcyjne.
  • Odpowiedz

hubertox

2012-04-07, 08:01:05
Użytkownik
Kolego ścianki mogą by ciepłe ale bardziej powinno byc ciepłe obrzeże przy drzwiach przy uszczelkach tam idzie tłoczenie z układu. Służy do tego żeby wpadająca para nie tworzyła szronu. Ja przy 600 zawsze rozłączam ssanie i azotem płuczę kapilarę. Najlepiej sprawdzi czy jest niedrożna to obciąc przy filtrze i zobaczyc czy idzie olej jak się pokażę to płukanie obowiązkowe. Ja myślę, że 60g na początek, a później na manometr.
  • Odpowiedz

hubertox

2012-04-07, 08:07:29
Użytkownik
A co do migającej lampki to najczęściej spotkałem się jak były długo otwarte drzwi w lodówce to po pewnym czasie miga lampka, a w nie których sygnał dźwiękowy. Jak będziesz z nią coś robił napisz co wyszło.
  • Odpowiedz

astra pisz

2012-04-13, 08:51:51
Nowy użytkownik
Witam.Wymiana kontaktronu nic nie pomogła dalej lampka miga i moim zdaniem nie działa wentylator .pomocy....
  • Odpowiedz

awax

2012-04-13, 10:57:54
Top użytkownik
astra pisz napisał(a):Nieszczelność przy fabrycznym zakończeniu serwisowym ,przy agregacie .
Wlutowaliśmy zawór serwisowy,Azot potem próżnia,i uzupełnienie czynnika.
I jest lipa.Po zwarciu kontaktronu zgasła lampka i ruszył wentylator.
agregat chodzi głośno i jest ciepła zewnętrzna ścianka lodówki. :/

Jeżeli zgasła i ruszył wentylator to jest prawidłowo.
Co do migania to zacznij od najprostrzych spraw:żarówka ,zerowanie itp
  • Odpowiedz

hubertox

2012-04-13, 21:01:00
Użytkownik
Najpierw sprawdz czy dochodzi napięcie do wentylatora. Miałem problem kiedyś z electroluxem. Wentylator zatrzymywał się a jak go ruszyłem ręcznie to chodził. Był do wymiany.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-13, 21:15:01
Top użytkownik
Miło słyszeć jak ktoś pisze aby sprawdzić czy dochodzi napięcie Smile Idiotą jest ten który by napisał czy dochodzi prąd.Najpierw jest napięcie a póżniej prąd. Smile Szacunek za wypowiedż hubertox .
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

bodzio

2012-04-22, 10:45:52
Zaawansowany użytkownik
A z jaką częstotliwością miga ta lampka? Przy zamkniętych czy otwartych drzwiach?
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-23, 17:33:14
Top użytkownik
Mamy dwa problemy.Głośna praca agregatu i problem z oświetleniem.Od czegoś trzeba zacząć.Co masz na uwadze używając pojęcia kontaktron?Jeżeli wymieniłeś żarówkę to pora na sprawdzenie zestyków obwodu oświetlenia.Jeśli to sprawdzone wymiana wyłącznika drzwiowego.Prawdziwy kontaktron kosztuje trochę.A cicho pracujący agregat sugeruje nie dopełnienie a głośno pracujący przepełnienie Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa