Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Spliciak z presem HP

32 Odpowiedzi, 26333 Wyświetleń
1 2 Dalej

bxz

2012-04-07, 19:19:16
Zaawansowany użytkownik
Potrzebuje splita z presem HP, lub z króćcem pomiarowym za sprężarką, wtedy sam dołożę minipresa... zmuszają mnie do tego warunki pracy, a chciałbym utrzymać gwarancję i nie wlutowywać nic... może być samo chłodzenie, kapilara przy parowniku i port serwisowy HP, ale ja nie spotkałem takiego rozwiązania... któreś urządzenia fabrycznie mają takie zabezpieczenia?
NO
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-07, 19:33:10
Top użytkownik
Skoro inwestor tego oczekuje dlaczego nie zdasz się na jego interpretację rozwiązania.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

barbie

2012-04-07, 19:40:48
Top użytkownik
Sinklar i wszystkie mętoropodobne .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-07, 20:07:45
Top użytkownik
barbie kiedyś komuś napisałeś.Jak chcesz reklamy na forum to za nią zapłać Sad
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

barbie

2012-04-07, 20:42:25
Top użytkownik
od nowego roku LG sprzedaje wyłącznie inwertery--wszystkie są zabezpieczone przed zbyt wysoką temperaturą skraplania na chłodzeniu i grzaniu w sposób elektroniczny .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-07, 21:06:21
Top użytkownik
No właśnie co jest skuteczniejszym zabezpieczeniem wysokiego ciśnienia.Moim zdaniem nie pomiar temperatury tylko pomiar ciśnienia.Przyjedzie taki barbie i napełni innym czynnikiem.Zabezpieczanie ciśnieniowe temperaturą pozostawmy ludziom bez wykształcenia kierunkowego.

Tom Peters
  • Odpowiedz

bxz

2012-04-07, 22:31:44
Zaawansowany użytkownik
ale mnie nie kazał inwestor Smile, poprostu sam sobie kazałem, żeby było dobrze...
tak jak pisał mentor potrzebuję zabezpieczyć przed ciśnieniem, nie termostatem...
NO
  • Odpowiedz

barbie

2012-04-08, 07:09:35
Top użytkownik
........................... ! .jeśli zmienię czynnik to ciśnienie ulegnie zmianie .
  • Odpowiedz

adamdud

2012-04-08, 08:09:57
Użytkownik
barbie napisał(a):...................................... ! .jeśli zmienię czynnik to ciśnienie ulegnie zmianie .
Nie denerwuj się człowieku są święta a samotnych świrów nie brakuje. Pisałem wcześniej że on nie ma kolegów i rodziny tylko kompa i mądrości książkowe
Panowie wszystkiego najlepszego i spokoju ducha w tak uroczystym dniu
Pozdrowionka
  • Odpowiedz

bxz

2012-04-08, 10:47:17
Zaawansowany użytkownik
Wracając do tematu: Tadirany, które miałem okazję demontować, miały wyprowadzenie HP za sprężarką a przed 4-drogiem szrederem poza obudowę, a i na LP był port... czegoś takiego szukam, najchętniej w chińskiej cenie jeszcze Smile
NO
  • Odpowiedz

mg

2012-04-08, 12:14:34
Top użytkownik
Tadiran ma zabezpieczenie HP. A kto tym handluje?, niewiem :/
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-08, 13:03:03
Top użytkownik
adamdud napisał(a):
barbie napisał(a):.............................. ! .jeśli zmienię czynnik to ciśnienie ulegnie zmianie .
Nie denerwuj się człowieku są święta a samotnych świrów nie brakuje. Pisałem wcześniej że on nie ma kolegów i rodziny tylko kompa i mądrości książkowe
Panowie wszystkiego najlepszego i spokoju ducha w tak uroczystym dniu
Pozdrowionka
Panowie jeżeli zmienicie czynnik to ciśnienie ulegnie zmianie oraz temperatura.Nie mylcie pojęć pomiędzy zabezpieczeniem temperatury krytycznej sprężania a zabezpieczeniem wysokiego ciśnienia którym jest zainteresowany kolega bxz Co do nazwy mojej osoby może tak skromniej.Nie dodawajcie mi Smile
Tylko doświadczeni proponują zabezpieczyć instalację przed nadmiernym ciśnieniem metodą pomiaru temperatury :o

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-08, 13:08:08 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

bxz

2012-04-08, 13:04:05
Zaawansowany użytkownik
http://wentylacja.com.pl/Wiadomo%C5%9Bci...32342.html:
"14. Wskaźnik zbyt wysokiego lub zbyt niskiego ciśnienia freonu"
rozbierałem je z ciekawości i nie było tam presów, może to była stara seria... a może to było realizowane temperaturowo, ale wyprowadzenia były, więc wystarczyło presa podpiąć... nie musi być ten producent... żeby tylko wyprowadzenia były, nawet bez schredera... żebym nie musiał wlutowywać (nie to że nie umiem, chce mieć gwarancję na części chociaż)...
NO
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-08, 14:56:00
Top użytkownik
:/ :/ bxz być może to będzie alternatywą.Bo wlutowanie niesie za sobą pewne ryzyko zanieczyszczenia układu.Są różne średnice a zabezpieczenie urządzenia przed nadmiernym ciśnieniem jest obowiązkiem.Szkoda że nie producenta.Myślę że taka ingerencja w układ nie powinna pozbawić ciebie gwarancji Smile
http://www.nokaut.pl/pozostale-klimatyza...-pv-1.html

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-08, 15:12:09 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

bxz

2012-04-08, 15:25:29
Zaawansowany użytkownik
Mam to i jest zawór ewakuacyjny... do nieczego więcej poza opróżnieniem instalacji się nie nadaje, a i do tego nie bardzo... już robiłem wywiad i testy z azotem... nie trzyma... dodatkowo dodam że ten model jest do rurki max 10 i jak się go weźmie do ręki to czuć powiew chin...
Mam taki tyle że lepszy, z uszczelnieniem, ale do rurki 6 i nie było do innych średnic... ale to i tak nie jest do pozostawienia poza próbą szczelności w instalacji... przy wibracjach od sprężarki tak czy inaczej przeciek bankowy...
Jak już to nie będę wiercił i wlutowywał, a wstawię trójnik w który wcześniej na wspawam schredera, właśnie żeby nie zapaskudzić sobie instalacji i takiego spawu miedzy kielichem a nyplem będę pewniejszy.
Jak tak policzyłem sobie ile wezmę za przeróbkę, ile bym musiał doliczyć żeby zupełnie przejąć gwarancję, to się w żaden sposób nie opłaca klientowi. A zabezpieczenie termiczne było w splicie na to miejsce i tak dostał pyłem, że wentylator przestał się kręcić i nic nie pomogło... nie gdzie przenieść skraplacza... chyba zaproponuje 2szt. chininy bez gwarancji i do porównania z gwarancją i przeróbkami... niech Inwestor zdecyduje... bo nie będę miał wyjścia jak nic nie znajdę, a znane mi urządzenia nie mają portów... muszą się psuć żeby był ruch w interesie ^^
NO
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-08, 15:34:38
Top użytkownik
No to może petycja do producenta że nie trzyma.Ciekawe stosowałem nie jeden raz i trzymają.A może kwestja umiejętności i wiedzy podczas aplikacji? Sad

Tom Peters
  • Odpowiedz

bxz

2012-04-08, 15:42:31
Zaawansowany użytkownik
40 barów próby nie dał rady, przy lodówkach się sprawdza, podkładałem teflon i bez teflonu... nie trzyma.
Ja jestem raczej aspołeczny ^^
NO
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-08, 15:47:52
Top użytkownik
A możesz podać typ sprężarki w układzie gdzie dokonywałeś próby szczelności?

Tom Peters
  • Odpowiedz

bxz

2012-04-08, 15:53:55
Zaawansowany użytkownik
na rurce z azotem. to nie jest rozwiązanie na które dał bym gwarancję... wiem dziwny jestem.
NO
  • Odpowiedz

awax

2012-04-08, 15:54:39
Top użytkownik
Mentor,ten zawór jest tylko do ewakuacji z hermetycznej instalacji.
bxz ,który producent czy dystrybutor przy zgłoszeniu gwarancyjnym przysyła swój serwis.Najczęściej to My kwalifikujemy czy jest to naprawa gwarancyjna i taka ingerencja nie może powodować utraty gwarancji.
  • Odpowiedz

bxz

2012-04-08, 16:15:31
Zaawansowany użytkownik
Niby tak, ale zechcą całą j. zew. podmienić jak padnie sprężarka... nie miałeś tak już? Kto inny weźmie serwis, bo będzie tańszy i on przyjedzie na naprawę gwarancyjną, bo się pracownicy inwestora zakręcą... powie że to utrata gwarancji, bo przerabiane, żeby samemu skasować i że w ogóle co to za partacz co wlutowywał... on wielki majster rozwiązuje to lepiej... lubię spać spokojnie i takie zamontowanie presa i odcięcie sprężarki to najlepsze zabezpieczenie, magik nawet nie będzie wiedział że coś takiego to moja robota, ja gwarancję... wszyscy zadowoleni... z jakiegoś powodu w agregatach chłodniczych się montuje presy, nie termostaty... bo to że jest elektronika to słaby argument, nie ma spliciaków z takim portem czy nikt nigdy się nie przyglądał? Bo ja nie zwróciłem uwagi... a pewnie nie tylko w Tadiranach są/były.
NO
  • Odpowiedz

awax

2012-04-08, 16:23:24
Top użytkownik
W małych układach chłodniczych stosowanie presów też nie jest standartem,a splity to takie małe układy.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-08, 18:06:02
Top użytkownik
awax napisał(a):Mentor,ten zawór jest tylko do ewakuacji z hermetycznej instalacji.
bxz ,który producent czy dystrybutor przy zgłoszeniu gwarancyjnym przysyła swój serwis.Najczęściej to My kwalifikujemy czy jest to naprawa gwarancyjna i taka ingerencja nie może powodować utraty gwarancji.
Sad A ja zastosowałem go w dużym powierzchniowo magazynie do przetwornika ciśnienia ok. 5 lat temu.I co teraz mam biedny zrobić? Smile Nie było możliwości z powodu braku odcięcia odcinka aby wlutować się.Działa z powodzeniem do dnia dzisiejszego.Czynnik 507.

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-08, 18:06:03
Top użytkownik
awax napisał(a):Mentor,ten zawór jest tylko do ewakuacji z hermetycznej instalacji.
Sad A ja zastosowałem go w dużym powierzchniowo magazynie do przetwornika ciśnienia ok. 5 lat temu.I co teraz mam biedny zrobić? Smile Nie było możliwości z powodu braku odcięcia odcinka aby wlutować się.Działa z powodzeniem do dnia dzisiejszego.Czynnik 507.

Tom Peters
  • Odpowiedz

Torba25

2012-04-08, 18:22:59
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):od nowego roku LG sprzedaje wyłącznie inwertery--wszystkie są zabezpieczone przed zbyt wysoką temperaturą skraplania na chłodzeniu i grzaniu w sposób elektroniczny .

Lg ma zabezpieczenia czujkami temperatury , jest program który to analizuje niestety potrzebny jest przewód do komputera który ciężko dostać
Moja klimatyzacja http://instala.....reklama.............wator.pl/
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa