Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ciepło właściwe

28 Odpowiedzi, 24879 Wyświetleń
1 2 Dalej

mentor12

  2012-04-17, 17:19:10
Top użytkownik
#1
Jak w temacie czy zna ktoś ciepło właściwe surowego ciasta mokrego.Potrzebuję do obliczenia mrożni w piekarni.W necie nie mogę natrafić.Lub produkt o zbliżonym.Myślałem o 0,6 ,ale warto znać właściwe.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mg

  2012-04-17, 17:51:27
Top użytkownik
#2
1,88 przed zamarznięciem
  • Odpowiedz

mentor12

  2012-04-17, 18:24:56
Top użytkownik
#3
dzięki za odpowiedż.Podaj jeszcze czy w KJ czy Kcal-riach
Pozdrawiam.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

  2012-04-17, 18:29:46
Top użytkownik
#4
Surowego to niewielkie,ale bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika to jest najwłaściwsze z właściwych Big Grin i =D
No i w porcjach,a nawet w kilogramach
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-17, 18:30:29 przez awax.)
  • Odpowiedz

mg

  2012-04-17, 18:32:52
Top użytkownik
#5
kJ...ach
  • Odpowiedz

AS

  2012-04-17, 18:39:23
Zaawansowany użytkownik
#6
Ciepło właściwe ciasta mokrego w zakresie 273 do 373 K można wyliczyć wg wzoru
c=0,013(T*T)-7,30T+5208[J/kgK]
zródło:R.Niesteruk Własności Termofizyczne Żywności 1999 PB strona 66
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-17, 18:43:00 przez AS.)
  • Odpowiedz

mentor12

  2012-04-17, 18:40:23
Top użytkownik
#7
Dzięki czyli w KJ Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

  2012-04-17, 18:45:52
Top użytkownik
#8
Nie w KJ tylko w KJ/KgK
  • Odpowiedz

mentor12

  2012-04-17, 18:48:12
Top użytkownik
#9
Ogólnie dziękuję mg a możesz podać żródło? to nie zaczepka.Bo jaj wiadomo ciepło właściwe jest różne dla innych temperatur produktu.chciałbym to sobie zweryfikować.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

  2012-04-17, 18:51:09
Top użytkownik
#10
awax można w kilokaloriach na kilogram w stopniach Celsjusza Smile Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

  2012-04-17, 18:54:18
Top użytkownik
#11
A po drugie ja to wiem i najważniejsze że kilka tysięcy osób na forum Smile Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mg

  2012-04-17, 18:54:45
Top użytkownik
#12
Poradnik CHŁODNICTWO-KLIMATYZACJA Z TERMINARZEM ROK 2000
Wydawnictwo SORUS

JUNGINGEN podaje 1.89 kJ/kgK
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-17, 18:58:32 przez mg.)
  • Odpowiedz

awax

  2012-04-17, 18:59:58
Top użytkownik
#13
mentor12 napisał(a):Ogólnie dziękuję mg a możesz podać żródło? to nie zaczepka.Bo jaj wiadomo ciepło właściwe jest różne dla innych temperatur produktu.chciałbym to sobie zweryfikować.
Jeżeli to nie zaczepka "prowokacja" to może warto napisać jakie są składniki ciasta,jaka zawartość wody i jaka temperatura???
Kto jak Kto ale Ty nie zadałbyś nieprowokacyjnego pytania nie podając niezbędnych informacji.
Może jednak wpadniesz w sobotę i organoleptycznie zweryfikujemy wynik?
  • Odpowiedz

mentor12

  2012-04-17, 19:06:12
Top użytkownik
#14
Inaczej mówiąc współczynnik Smile ten określa ile ciepła trzeba doprowadzić lub odprowadzić aby zmienić temperaturę 1 kilograma produktu o 1 stopień.Ciepło właściwe razy masa razy różnica temperatury.Awax współczynnik ten się zmienia wraz ze zmianą temperatury produktu .Stąd moje zapytanie
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

  2012-04-17, 19:09:27
Top użytkownik
#15
Mentor,zmienia się ale jedynie podczas przemiany fazowej któregoś ze składników.Oczywiście jeżeli chodzi o wilgotne surowe ciasto.
Dlatego pytanie było nieprecyzyjne i wyglądało na prowokację
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-17, 19:11:24 przez awax.)
  • Odpowiedz

mentor12

  2012-04-17, 19:10:43
Top użytkownik
#16
Awax ciasto surowe wiedeńskie.wsad + 26stopni wilgotność 76 procent podaj dane ciepła właściwego.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

  2012-04-17, 19:12:53
Top użytkownik
#17
Nic z tego nawet nie zamierzam liczyć dzisiaj.
O 19 tej wróciłem z Warszawki i wolę zająć się swoim najwłaściwszym ciepełkiem.
  • Odpowiedz

mentor12

  2012-04-17, 19:13:29
Top użytkownik
#18
Dzięki mg za pomoc Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

  2012-04-17, 19:15:10
Top użytkownik
#19
Jaja sobie robisz,surowego wiedeńskiego się nie zamraża w mrożni
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-17, 19:16:58 przez awax.)
  • Odpowiedz

mentor12

  2012-04-17, 19:17:55
Top użytkownik
#20
mg napisał(a):Poradnik CHŁODNICTWO-KLIMATYZACJA Z TERMINARZEM ROK 2000
Wydawnictwo SORUS

JUNGINGEN podaje 1.89 kJ/kgK
Tak brałem pod uwagę tylko nie wiadomo o jakie ciasto chodzi.Ja to porównałem z mięsem tłustym współczynnik 0,60 wyszło mi 10 KW mocy chłodniczej gdybym obróbkę chciał osiągnąć w jednej godzinie
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-17, 19:23:14 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

mentor12

  2012-04-17, 19:27:41
Top użytkownik
#21
AS napisał(a):Ciepło właściwe ciasta mokrego w zakresie 273 do 373 K można wyliczyć wg wzoru
c=0,013(T*T)-7,30T+5208[J/kgK]
zródło:R.Niesteruk Własności Termofizyczne Żywności 1999 PB strona 66
Dzięki a możesz opisać wzór a z resztą sobie poradzę. Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mg

  2012-04-17, 19:50:12
Top użytkownik
#22
30kW nie w kij dmuchał.
  • Odpowiedz

mentor12

  2012-04-17, 20:03:31
Top użytkownik
#23
Ja znam a AS nie zna wzoru na swoje DNA Smile SmileTaka pomoc z jego wzoru.AS czy myślisz że tego wzoru nie doszukałem się w internecie Rolleyes
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

  2012-04-18, 19:00:19
Top użytkownik
#24
awax napisał(a):Jaja sobie robisz,surowego wiedeńskiego się nie zamraża w mrożni
awax być może to pomyłka.Może chodzi o francuskie.informacja z drugiej ręki i może pomyłka nazewnictwa.Fakt jest taki że je zamrażają na noc z garowni a nad ranem pieką jakieś rogale.Jaj bym z Ciebie sobie nie robił.
Pozdrawiam.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

  2012-04-18, 19:26:08
Top użytkownik
#25
Francuskie to co innego.
Czas w jakim chcesz zamrażać to raczej warto pomyśleć o tunelu zamrażalniczym.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

  • Pokaż wersję do druku


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa