Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Efektywność mroźni - dane do obliczeń

14 Odpowiedzi, 16238 Wyświetleń

Spajda

2012-02-08, 11:49:43
Nowy użytkownik
Witam szanownych forumowiczów.

Borykam się z problemem wydajności komory zamrażalniczej, a tak naprawdę brak mi podstawowych danych do obliczenia pewnego projektu, i prosiłbym kolegów o pomoc.

Mianowicie, są płyty eutektyczne które muszę zamrozić w istniejącej już mroźni, i obliczyć ile prądu zużyję do ich zamrożenia. Ta dana potrzebna jest mi do porównania z alternatywnym źródłem dostarczania energii chłodniczej (ciekły azot).

Dane wejściowe jakimi dysponuję:

- Płyta eutektyczna o kaloryczności 950 kcal (1,10 kW) - czyli tyle potrzebuję energii do jej zamrożenia (-24stopnie).

- Płyt jest w sumie 153 do zamrożenia dziennie. Temperatura wejściowa to temp. pokojowa +20 stopni C.

MROŹNIA:
- Wymiary 12x24x3 metry,
- Chłodnica: typ X-TEN 050.2 -E-2-12
- moc jednostkowa 12 kW
- suma mocy 12 kW
- zapotrzebowanie mocy chłodniczej 10 kW
- temperatura -22 stopni C
- temperatura odparowania -30 stopni C

I teraz nurtujące mnie pytanie: Ile prądu potrzebuję, żeby zamrozić te cholerne płyty ?
Proszę o jakiekolwiek podpowiedzi, w jaki sposób mogę ugryźć temat.

Pozdrawiam,

Maciek
  • Odpowiedz

Spajda

2012-02-08, 15:03:21
Nowy użytkownik
Voila - gotowy pobór energii znam - Sprężarka chodzi całą dobę, pobiera 12 kW na godzinę, żeby zamrozić te płyty trzeba 36h. Płyt jest 153, prąd kosztuje 0,34 zł.
Pomnożyć, i wychodzi 0,96 zł / płytę, ogólnie 146 zł/cały proces. A gdyby było płyt 1000 ? czy płyty się zamrożą ?

Jeśli płyta potrzebuje 1 kW energii do zamrożenia, płyt będzie 1000, przez 36h daje nam 27,7 kW/h .
A agregat ma "tylko" 12 kWh.

----------------------------
Druga sprawa:

Teoretycznie do zamrożenia płyty potrzeba 1,1 kW energii.
Niestety nie jest to energia elektryczna.

Więc moje pytanie jest nie o temperatury skraplania, parowania, katalogi itd, tylko realnie - ile potrzebuję prądu, by te płyty zamrozić. Jaka jest sprawność procesu przemiany: PRĄD elektryczny -> powietrze -> płyta (płyn eutektyczny), ewentualnie woda, bo też jest płynem eutektycznym, a resztę sobie przeliczę.

Niestety nie znam się na tych przemianach, dlatego szukam wsparcia Smile
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-16, 17:15:37
Top użytkownik
1. kalorii nie da się zamienić na kW. :| Jestem w szoku Smile Zamienić się na pewno nie da ale zawsze można przeliczyć. Smile Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-16, 17:22:31 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-16, 19:25:07
Top użytkownik
Nie muszę się wylogować.Następny nawiedzony.Wyliczyć można tylko trzeba wiedzieć w jaki sposób :|
Użyj konwertera.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-16, 19:27:04 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-16, 20:11:36
Top użytkownik
crocens napisał(a):Nie nazywaj mnie nawiedzonym. Gdybys miał choć trochę kultury, można by z Tobą pogadać.
Powiedź mi, w swojej mądrości, ile wat ma kaloria? Niestety nie znalazłem takiego konwertera.
Postaram się z rehabilitować.Przepraszam Smile Smile Smile Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-17, 16:20:24
Top użytkownik
http://www.lw.cad.pl/jedn/jedn_moc.htm

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-17, 20:57:23
Top użytkownik
crocens Wystarczy małe sory Wink

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-17, 21:45:01
Top użytkownik
A wiesz ile wat ma jeden kilowat?
Naprawdę tego nie widzisz?to w jaki sposób dokonujesz pomiarów Smile Jedynie W na kal/h

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-17, 21:53:16 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-17, 22:04:24
Top użytkownik
Crocens masz kolegę w energetyce mądrego.Moc bierna pozorna i całkowita.Moim zdaniem moc całkowita cieplna w urządzenu chłodniczym występuje w skraplaczu oddając ciepło pracy uzwojeń i tarcia silnika i samego kompresora.Może dlatego jestem zdania że skraplacz powinien mieć większą wydajność cieplną o parownika bądż chłodnicy. Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-17, 22:58:10
Top użytkownik
Będąc przy wymianie starego urządzenia chłodniczego gdzie wydajność będzie podana w kaloriach to będziesz zmuszony do wysiłku aby przeliczyć to na inne jednostki wydajności.Bar-psi-Megapaskal- atmosfera atmosferyczna i absolutna? Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-17, 23:05:47
Top użytkownik

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-18, 20:47:06 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

Administrator

2012-04-19, 13:29:45
Administrator
wystarczy zapamiętać 3 rzeczy:
1. do ogrzania 1 g wody o 1 st. C potrzeba 1 kalorię energii
2. 1 kaloria to 4,19 J
3. 3.600.000 J to 1hWh

tak więc jeżeli mamy schłodzić 10 t jabłek z 20 st. C do 5 w ciągu 2 godzin, to potrzebna energia to
10x1000(kg )x 1000g x (20-10) K x 4,19 / 3.600.000 = 174,58 kWh

czyli aby taką energie dostarczyć w ciągu 2h potrzebujemy 174,58/2 = 87,28 kW mocy chłodniczej

to tak bardzo w przybliżeniu ( jabłko to woda)

pzdr
Administrator
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-04-19, 21:22:08
Moderator
(część postów przeniesiono do Hyde Park: http://www.forum.klimatyzacja.pl/topic/7...na-forum/)
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-30, 17:06:00
Top użytkownik
3 rzeczy crocens

Tom Peters
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa