Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

rozłączajaca się sprężarka klimatyzacji w focusie mk1

2 Odpowiedzi, 2524 Wyświetleń

bunio1

2012-04-29, 22:37:10
Nowy użytkownik
Witam.

Mam następujące pytanie. Przy bardzo dużych upałach moja klimatyzacja dziwnie się zachowuje. Mianowicie jeśli stoję w miejscu, bądź poruszam się ze stała prędkościa klimatyzacja świetnie chłodzi. Kiedy jdnak staję w korku i co jakiś czas ruszam spężarka na jakieś 4-5 sekund przestaje działać i po ponownym opadnięciu obrotów słyszę załączające się na nowo sprzęgło. Jest to trochę irytujące, ponieważ przy wysokiej temperaturze w międzyczasie zaczyna lecieć z kratek cieplejsze powietrze. Dodam, że sprężarka klimatyzacji zregenerowana, wymieniona chłodnica klimy. Czy możliwe, że w układzie jest za dużo czynnika? Dodam, że wentylator pracuje na 1 biegu, ewentualnie odpala drugi bieg kiedy podkręcę obroty stojąc w miejscu i wtedy też klima świetnie chłodzi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-29, 22:39:04 przez bunio1.)
  • Odpowiedz

wit

2012-04-30, 05:15:12
Top użytkownik
Kolego -skoro Tobie nie chciało się nawet przeczytać tytułów działów -i o klimatyzację samochodową zapytać w dziale o samochodowej

-tylko pytasz w dziale o stacjonarnej -(to takie duże pudła co stoją na dachach budynków lub wiszą na ścianach) -to komuś ma się chcieć odpowiadać?

ale -lubię forda. możesz mieć za niskie obroty jałowe, może coś źle ustawione. klima -potrzebuje konkretnych obrotów i mocy -żeby utrzymać parametry. wentylatory potrzebują napięcia żeby odpowiednio szybko kręcić.
niskie obroty silnika -to niższe napięcie z alternatora -wentylatory i dmuchawy minimalnie słabiej dmuchają -to minimalnie słabiej może powodować, że przestają się wyrabiać... jeśli coś jest "na styk" - może brud w układach parownika, i wentylacji samochodu -tzw dmuchawy. może skraplacz nie wyrabia -nie wiem czy w fokusie obroty (biegi) wentylatora zależą od ciśnień -czy ma dodatkowy czujnik -czy są skojarzone z obrotami silnika... generalnie jak dla mnie to klima zachowuje się normalnie -typowo w starych fordach.

przenieś wątek -pytaj na dziale klimatyzacji samochodowej. tam są fachowcy od klim. samochodowej.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa