Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Skraplanie LNG na statkach LNG

7 Odpowiedzi, 6208 Wyświetleń

omaszt

2012-05-06, 05:17:44
Nowy użytkownik
Witam,
Szukam kontaktu z osobami które są/były zatrudnione na statkach LNG jako cargo eng.
Interesuje mnie wymiana uwag/doświadczeń na temat cargo plantów zainstalowanych na tych statkach.
Tomasz
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-08, 21:56:39
Top użytkownik
Dlaczego koledze nie pomożecie?Ja nie pomogę bo nie mam doświadczenia w tym nazewnictwie.Przynajmniej nie wstydzę się do tego przyznać.Rozwiń temat .
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

omaszt

2012-05-13, 02:43:37
Nowy użytkownik
Widzę że zajmowanie się kaskadowymi urządzeniami chłodniczymi które są stosowane do skraplania gazów LPG/LNG jest dość wąską dziedziną chłodnictwa. Od ładnych paru lat obsługuję takie systemy na statkach. Zaczynałem od chłodni na rybakach, później bananowce/chłodniowce a teraz obsługuję urządzenia na statkach do przewozu skroplonych gazów. Np. etylen wozi się w temperaturze -104 C. Brakuje mi, że tak powiem, do kolekcji urządzeń ze statków LNG (-164 C). Z grubsza znam temat. Wiem też że na statkach wybudowanych dla Kuwejtu są systemy do skraplania par LNG by utrzymać odpowiednie ciśnienie w zbiornikach, obsługiwanych przez polskich chłodników (cargo engeneer'ów). Z tymi osobami chciałbym powymieniać się wiedzą, może schematami, parametrami urządzeń i informacją o producentach tych urządzeń. Pozdrawiam wszystkie zimne rury, Tomasz z Gdyni.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-13, 20:19:24
Top użytkownik
Wąsko zadałeś pytanie nie znając się na problemie.Nie obrażaj tylko podaj problem.Takie układy istnieją w każdym szpitalu i churtowniach do przechowywania szczepionek.i ktoś je serwisuje.Ty z powietrza lądu czy z morza?Jaki masz problem?w której kaskadzie?Dolnej czy górnej?A być może wystarczy wymienić filtr w dolnej aby górna kaskada na okręcie działała. Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-13, 20:26:41
Top użytkownik
Czy przewożąc ciekły skroplony tlen musimy go chłodzić?Czy ciekły azot sprzedawany jest chłodzony?

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-13, 20:30:27 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

maniek123

2012-06-04, 08:32:49
Nowy użytkownik
Czesc,

od jakiegos czasu jezdze za cargo na LNG z Reliq plantem. Jesli jestes zainteresowany informacjami, materialami to pisz na maila. Widze, ze jestes z gdyni. Wracam w drugiej polowie lipca, jesl moge Ci udostepnic materialy dotyczace plantu.

Statki, które pewnie miales na mysli byly zbudowane nie dla Kuwejtu, a dla Kataru. Jest to w sumie chyba kolo 50 jesdnostek. Na q-flexach stosowane sa systemy Hamworthy natomiast na Q-maxaxch z tego co sie orientuje to systemy CryoStara.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-04, 17:13:37
Top użytkownik
Rozumiem.Trójnitrorezorcyzjanołowiu, :Mało widzisz Smile

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-04, 17:15:18 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa