w małym klimatyzatorze trzeba uzupełnić a dokładniej napełnić od nowa układ czynnikiem nie posiadam 407 natomiast pod dostatkiem mam 404 znajomy chłodniarz twierdzi żebym śmiało napełnić 404
co wy na to?
co wy na to?
|
w małym klimatyzatorze trzeba uzupełnić a dokładniej napełnić od nowa układ czynnikiem nie posiadam 407 natomiast pod dostatkiem mam 404 znajomy chłodniarz twierdzi żebym śmiało napełnić 404
co wy na to?
Pewnie będzie śmigać, tylko mogą się jakieś jaja robić. R404 ma trochę niższe ciśnienia i przy kapilarze to nawet szkoda próbować.
mn27 ile już lat pracujesz przy klimatyzacji / chłodnictwie?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
mam samochód -dizel -czy zamiast oleju napędowego mogę go zatankować benzyną 95?
olej napędowy drogi -a benzyna tańsza -no i oleju nie mam -a benzyny pełen kanister stoi w garażu?
dolej 10 procent benzyny do oleju .
mn27, w aurze masz tą robotę?
dobra spokojnie chłopaki , tylko chciałem sie upewnić to co mi powiedzial stary chłodniarz czyli wniosek z tego że trzeba napelnić 407 i spokoj
apropo czynników
kilka razy jadąć do jakiś urżądzeń sklepowych z tego co pamiętam na sprężarkach danfossa pisze rodzaj gazu 404a 507 i czym wtedy napełniacie ? albo czy nie zdażyło wam się zastąpić r 12 134 a
do WIT już bez przesady z tym dislem i benzyna
404-a-R125-R143a-R134a-udział procentowy-44-52-4
407-c-R32 -R125 -R134a - -23-25-52 Różnice w zakresie pracy czynników. R404a-temp.skrapl.45stopni =19bar temp odparowania przy 6 bar=5 stopni. R407c-temp.skrapl.45stopni= 18bar temp odparowania przy 5 bar=5 stopni.Więc uważam że ma to prawo chodzić ale z mniejszą wydajnością.Notabene mam pytanie.Czy mogę napełnić układ zalany olejem mineralnym czynnikiem 134-a?
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."
Tom Peters
Ty możesz
Dlaczego myślisz że ja mogę.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."
Tom Peters mentor12 napisał(a):Dlaczego myślisz że ja mogę. Nie możesz a powinieneś, miałbyś więcej pracy
mg napisał(a):To może przejdżmy do konkretów czy mogę napełnić układ zalany olejem mineralnym czynnikiem R134-a?mentor12 napisał(a):Dlaczego myślisz że ja mogę.
Tom Peters
A od kiedy zależy ci na ,,konkretach"?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-12, 20:04:54 przez mg.)
Już wiem, wtedy jak tobie zależy
Ja uważam że można.A Ty jak uważasz?I co się stanie napełniając do układu z olejem mineralnym czynnik r-134-a
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-12, 20:11:12 przez mentor12.)
Tom Peters
No co?
Uważam, że nie mam czasu na eksperymenty, jestem dostatecznie zaabsorbowany fachową robotą.
Nie ,,papraniną"
Nie wtedy jak mi zależy.417-a jest przystosowany do wymiany czynnika bez potrzeby wymiany zaworu i oleju a jednak 50 procent jego składu to 134-a
Tom Peters mentor12 napisał(a):Nie wtedy jak mi zależy.417-a jest przystosowany do wymiany czynnika bez potrzeby wymiany zaworu i oleju a jednak 50 procent jego składu to 134-aNie widzę związku z olejem mineralnym
Dziękuję za fachową wypowiedż.
Tom Peters
No tak, wtryniłeś ,,a" :lol:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-12, 20:28:26 przez mg.)
zgodnie z tematem oczywiście
Wiesz mnie interesuje problem dlaczego nie można napełnić czynnikiem R-134-a instalacji zalanej olejem mineralnym skoro producent 417-a dopuszcza do tego faktu biorąc pod uwagę że 50 procent tego czynnika zawiera R-134-a.Jak to rozumieć?
Tom Peters
druga połowa jest dostatecznie nośna
|