Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zmiana czynnika z 407c na 404

36 Odpowiedzi, 32996 Wyświetleń
Wstecz 1 2

mentor12

2012-05-12, 21:10:43
Top użytkownik
A czy może chodzi o politykę?Mineralny tańszy.Jaki czynnik jest docelowym a nie przejściowym.Myślę że przyszłość chłodnictwa to moduły P albo dwutlenek węgla ujarzmiony w układzie
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mg

2012-05-12, 21:17:28
Top użytkownik
Może to http://www.polskieradio.pl/23/267/Artyku...chlodzenia jest przyszłością
skończą się problemy z czynnikami Sad
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-12, 21:33:03
Top użytkownik
Nośna prędkoscią?
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-12, 21:36:49
Top użytkownik
Moduły?P

Tom Peters
  • Odpowiedz

wit

2012-05-12, 21:41:09
Top użytkownik
mn27 napisał(a):do WIT już bez przesady z tym dislem i benzyna
bez przesady -ale bardzo trafnie odpowiada zamienieniu r407 na r404.
po prostu nie można ot tak sobie zamienić.
a co do dizla -mam kolegę który do baku latem leje odstały olej/smalec po smażeniu frytek -akurat jego pojazd to toleruje. Co nie oznacza automatycznie, że prawidłowe jest jeżdżenie dizlem na odpadowej fryturze.

W wielu przypadkach można zmienić czynnik chłodniczy -ale zawsze wiąże się to z dodatkowymi zabiegami -i najczęściej przekonstruowaniem układu.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-12, 22:16:02
Top użytkownik
Wit jeśli chodzi o oktany to bardzo przesadziłeś porównując te dwa czynniki

Tom Peters
  • Odpowiedz

wit

2012-05-13, 10:04:11
Top użytkownik
nie pisałem o oktanach i dokładnych właściwościach.

tylko -że nie można wymienić ot tak sobie beztrosko -"bo ma się inny".

Nie można -bo np. zawory rozprężne będą źle pracować, bo zmieni się przepływ przez kapilarę... zmieni się przegrzanie....

mimo, że własności temp/ciśnienie są sobie bliskie -wydajności urządzeń na r407 i r404 zbliżone -to nie można wymienić bez dodatkowych zabiegów -bo efekt będzie jak po zamianie paliwa -popsuje się urządzenie.

Pewne rzeczy można zrobić na dwa sposoby dobrze -i źle. Dobrze -to dać ten sam czynnik.
dobrze -ale drogo (wiec pośrednio gorzej) to dostosować układ do innego -nowego czynnika)

czynniki zamieniamy -jeśli z jakiś względów -np prawnych musimy -ale zawsze jest to droższe rozwiązanie (dostosowywanie układów do nowego to czas i materiały) .
zamiana bo taniej -bo ma się pod ręką inny czynnik -to bzdura .

to tak -jakby do samochodu na benzynę -do baku nalać gazu -bo przecież da się benzyniakiem na gaz.
da się -ino trzeba samochód dostosować/przerobić -założyć instalację na LPG...

czynnik da się zamienić -ino trzeba zmienić filtry, olej, zawór rozprężny, kapilarę dobrać od nowa...

Ty wiesz-i sporo osób z forum to wie... ale nie wszyscy... jak kiedyś pisałem -spotkałem się i z tfu-rczym mieszaniem czynników...
  • Odpowiedz

awax

2012-05-13, 10:14:51
Top użytkownik
Coż pewnie znajda się jeszcze inne osoby,które napełniają takim jaki akurat mają.Potem to,że sprężarka nie padnie przyjmą jako dowód,że można.
Proponuję pomieszać w dowolnych proporcjach R404,R407,R410,R417,R422 i parę innych.
Jestem pewny,że układ pójdzie i będzie chłodził,tylko czy to oznacza,że możemy tak robić?
Czekam kiedy w prasie ukażą się ogłoszenia o wybuchu samochodu,który zostanie napełniony R600 przez jakiegoś " absolwenta -samouka szkolonego na forach internetowych. Przecież R600 stosowany jest w domowych tak jak R 134 .

Napiszcie teraz czy naprawdę każdy powinien mieć prawo zajmować się serwisem urządzeń chłodniczych?Klienci myślą,że ktoś kto ma firmę zna się na tym co robi i ufni oddają swój sprzęt (autka) w ręce pomysłowych dobromirów.Ważne,że usługa jest wykonana taniej.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-13, 18:05:33
Top użytkownik
Moim zdaniem nie każdy powinien mieć prawo zajmować się serwisem urządzeń chłodniczych.To wina odpowiednich organów kontrolujących podmioty gospodarcze pod względem uprawnień a raczej jej brak jest powodem tego tematu.Twierdzę także że powinny istnieć organa kontrolujące właścicieli klimatyzacji i autoklimatyzacji pod względem czy uprawniony dokonywał montażu bądż przeglądu.Przecież system klimatyzacji samochodowej jest częścią która powinna być sprawna tak jak światła dopuszczona do ruchu przez człowieka z odpowiednimi kwalifikacjami.Nie sprawna może być powodem katastrofy tak samo jak układ hamulcowy pojazdu

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-05-13, 18:21:53
Top użytkownik
W sobotę mieliśmy Klienta ,kierowcę ciężarowej Scanii ,któremu pseudoserwis klimatyzacji połączył uszkodzony tłoczny wąż na metalową tulejkę i opaski zaciskowe.
W trasie to połączenie nie wytrzymało i ponad kg. czynnika z olejem wystrzeliło prosto na szybę.Z relacji kierowcy wynikało,że "cudem"uniknął czołowego zderzenia z autobusem.
Czy to naprawdę nie jest wystarczające ostrzeżenie?????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-13, 18:31:55
Top użytkownik
No cóż.Przegląd techniczny podbity w autoryzowanej stacji.Będąc ustawodawcą zwrócił bym uwagę na to czy robiący przegląd ma na to uprawnienia.I podzielił bym te uprawniena na stacje podbijające przeglądy z klimatyzacją i te bezA te pojazdy posiadające chłodnie objął bym zaostrzonym rygorem respektowanym przez krokodylki na drodze.

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-13, 18:34:11 przez mentor12.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa