Witam Kolegów . Przygotowuję się do spawania grubych rur cieczowa 22mm , gazowa 45mm. Czy możecie sie podzielic doświadczeniami - jak to sprawnie i dobrze zrobić . Oczywiście pod osłoną azotu. Nie wiem czy uda mi się nagrzać tak dużą objętość . Czy kupować specjalny palnik dwu płomieniowy aby grzać większą powierzchnię ?jakich stopów używać - za jaką zawartoscią srebra ?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
spawanie grubych rur
15 Odpowiedzi, 13038 Wyświetleń|
To nie są duże przekroje biorąc pod uwagę porę roku.Proponuję na dwa palniki parową i stop 15-procentowy
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."
Tom Peters
zwykły palnik acetylenowy wystarczy .nie będziesz spawał tylko lutował .
lut twardy kwalifikuje się jako spaw.I powinien być objęty odpowiednim certyfikatem.Skoro jest zawór bezpieczeństwa w układzie dozorowany przez UDT .Po co komu zawór bezpieczeństwa w instalacji zawierającej 700kg czynnika skoro instalację lutował dekarz cyną 60-cio procentową na kwas solny kolbą o mocy 850 wat
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-13, 21:07:00 przez mentor12.)
Tom Peters
certyfikat jest na acetylen i to obojetnie czy sie lutuje czy spawa a czy lut twardy jest spawem ,chyba nie
Cyna swego czasu była bardzo popularna w układach układach chłodniczych i bardzo dobrze spełniała swoje funkcje, nawet w dużych instalacjach chłodniczych. Lut twardy to lut twardy a nie spaw twardy. Wystarczy zwykły palnik tylko z odpowiednio większą dyszą np 250. Zwykły mam na myśli tlen + propan.
(Zdania zaczynamy z dużych liter panowie mentor, popeye, barbie)
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-14, 20:07:46 przez p.obelix.)
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
Fakt wystarczy przy średnicach 64 aby to dobre sreberko rozgrzać sczególnie w warunkach minusowych a każdy lutowacz posiada uprawnienia na rozgrzanie za pomocą tlen -acetylen.Ciekawa historia?Czy mogę jeszcze bardziej się uśmiać?
Tom Peters
Co to jest ? znaleziono w dyszy zaworu rozprężnego 3 metry od filtra. Dla ułatwienia związane z tematem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-14, 20:55:49 przez p.obelix.)
Coś przegrzanego.Ale gorszą rzeczą jest niedogrzanie charakteryzujące się wieloma wyciekami :/
Tom Peters
Otulina ze srebra
Brawo Alpak
Cała instalacja jest pospawana lutem o wysokiej zawartości srebra od przekroju fi 10 aż do fi 54 , czemu nie wiem. Zaleta takiego lutowania to szczelna instalacja minus to syf w rurach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-15, 16:55:15 przez p.obelix.)
lut -fosforobrąz samotopnikujący 2 do 5% srebra mile widziane.
np. bisan 2% lub 5% palnik - wystarczy pojedynczy propan -tlen z duża dyszą wielootworową. acetylen tlen -łatwiej idzie. może być tlen -mapp gas wbrew pozorom fi 45 to nie jest gruba rura... zwłaszcza w lecie. jeśli wewnątrz mroźni -to propan odpada. nawet nie to, że za mała temperatura płomienia -tylko ciśnienie w butli propanowej spadnie -palnik nie będzie chciał się palić - będzie wątły płomyczek -i żadnej "mocy"
Co sądzicie na temat tych lutów ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-31, 17:25:41 przez nijuniro.)
Chronologicznie od 1 do 4.. Widac jakis postep ? Co ewentualnie zmienić Lut srebrny w osłonie 45% Oczywiście z azotem.. http://www.picshot.pl/public/view/full/122925
Mała uwaga ,wszystkie rury powyżej 25mm. podlegają w kwestii spawania Urzędowi Dozoru Technicznego.
A może szkolenia w KCICHIK rozwieją wasze wątpliwości. Montując urządzenia powyżej napełnienia ustalonej normy prawnej pojęcie w odbiorze lutowanie jest nie tylko smaczne ale nie dopuszczalne.Lutowacz powierzchni wielkowymiarowych w zakładach elektronicznych DIORA.
Tom Peters |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY