Witam kolegów. Agregat wody lodowej . Zastałem stan - pokazuje błąd niskiego ciśnienia . Automatyka wyłącza całosć. Mierzę cisnienie na ssaniu - 1-1,5 bar. na wysokim 8 bar. Jednostka ma posiadać 9 kg R407 C. Wziernik pokazuje bardzo zaburzony przepływ. Zaczynam dobijać gaz. Doszło 7 kg. Ciśnienie wzrosło do 2 barów , na wysokim do 10 barów. Odessałem cały czynnik okazało się po przeliczeniu , że pierwotnie brakowało tylko 1,5 kg. A przeładowałem układ o 6 kg. Dlatego też po odessaniu wszystkiego załadowałem 9 kG. Otworzyłem filtr na po stronie glikolu. Wyczyściłem (był bardzo brudny ) , dopełniłem glikol. Załączyłem układ . Cisnienie na niskim 0,5 -1 bar. Na wysokim 8 bar. We wzierniku przepływ widac jakby ktoś lał z węża ogrodowego. wyraźny zwarty strumień zajmujący środek oczka . Mój wniosek to - chyba uszkodzony zawór rozrężny . Co Wy na to ?. Agregat dosyć szybko zbija temperaturę glikolu. Potem wyłacza zabezpieczenie z powodu zbyt niskiego ciśnienia.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
agregat wody lodowej
95 Odpowiedzi, 82638 Wyświetleń|
jaki zawór?typ?
Wychodzi uszkodzony zawór, ciężko zwalić na co innego. Jest niby alternatywna wersja że krasnoludki podmieniły dysze w zaworze
coś nie tak z czynnikiem. pomylony brudny (zanieczyszczony innym) lub inna cholera.
gdyby był uszkodzony tzr -dwie opcje... częściej występująca -zawór nie chce otworzyć/ma za mało dyszę i nie daje rady. -objawy niskie odparowanie, względnie niskie skraplanie -ale... w oczku zdecydowanie pełno -przez zawór przepływa tylko troszkę i skraplacz filtr itd nadążają podawać. opcja dwa -zawór leje -otwarty/ za duża dysza (mocno za duża) -w oczku strumyk krople -zasuwa jak z kranu -jakby żadnego oporu na tzr nie było (bo i prawie nie ma) -ale -odparowanie jest wysoko -i zalewa sprężarkę. objawy -zawór otwarty leje -wprost wyrywa czynnik ze strony cieczowej -wyraźny strumień/ krople w oczku zapierniczają jak na wyścigach -jednocześnie brak wydajności -nisko -bardzo nisko odparowanie -nisko skraplanie -często stuki w sprężarce -to czynnik o zbyt niskich ciśnieniach... 134 zamiast 404 lub 407, 407 zamiast 404 (objawy łagodniejsze) lub propan zamiast normalnego czynnika-(ewentualnie zanieczyszczenie propanem) ewentualnie baaardzo rozwarstwiony r407 masz -składniki wysokociśnieniowe uciekły został sam niskociśnieniowy... i znów mamy opcje złego czynnika. weź próbkę właduj do wypróżniowanej małej butli. postaw na kilkanaście godz do pomieszczenia o w miarę stałej temperaturze -i zmierz temperaturę i ciśnienie -czy pasują pod r407 -czy pod coś zupełnie innego? ktoś władował zły czynnik -lub wręcz napełnił gazem lpg...
aha -zmierz temperaturę odparowania-gdzieś bezpośrednio za tzr -na rurce prowadzącej do wymiennika... -zmierz i za wymiennikiem -na lini ssawnej.
Zakładamy, że pompa glikolu pracuje i ciśnienie w instalacji jest odpowiednie, tak?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-17, 21:21:27 przez Shitashii.)
Dziekuję wszystkim za podpowiedzi. Odpowiadam na niektóre pytania. Czynnik wpuściłem prawie cały nowy - więc nie ma mowy o złym lub rozwarstwionym czynniku. Układ pracował od 6 lat , nikt niczego nie zmieniał , zawór i pozostałe elementy są oryginalne.Nie ma regulacji prędkości wentylatorów skraplacza. Zasłaniałem chłodnicę skraplacza , nie było zmiam.W układzie nie ma wilgoci , wziernik jest w kolorze zółtym . Więc raczej czynnik odpada. Zawór Tzr jest lekko oszroniony. Najbardziej myli mnie to że układ dość szybko schładza glikol. Zbiornik zasobnik buforowyjest na jakieś 100 litrów. Gdy zwiększyłem przepływ glikolu poprzez wyczyszczenie filtra- proces schładzania przyspieszył. Cisnienie gazu spadło . Aby ratować sytuację - żeby zabezpieczenie nie wyrzucało błędu - doładowałem 3 kg czynnika - aby ciśnienie na niskim utrzymac powyżej 1 bara. Niech chłodzi do czasu właściwej naprawy. Oczywiscie pompa glikolu cały czas pracuje , uzupełniłem glikol po czyszczeniu filtra.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-17, 21:29:59 przez jacek 64.)
założyłem, że sprawdziłeś przepływ glikolu... może błędnie założyłem?
ale brak przepływu powinien zamknąć tzr - -jednoczesne nałożenie się dwóch awarii -dość mało prawdopodobne... chyba, że przepływ glikolu od dawna był słabiutki a Kolega tego nie zauważył i nie napisał... a teraz dodatkowo doszedł zawór.... a co do tego, że nikt nie grzebał i nie zmieniał w chillerze... jesteś pewien -cały czas miałeś na oku -to twój chiller ? bo jeśli tylko klient mówi że niegrzebane -to mało wiarygodne...
Ile jest spreżarek ? Może pracuje ich za dużo ?
Jak filtr na tłoczeniu ?
Nie ma fltra na tłoczeniu. Jest jedna spręzarka. Glikol szybko obiega obwód , wyczyściłem filtr na glikolu. Gdyby coś przytkało rurę cieczową - to miałbym zalane oczko wziernika. A tak mam bardzo szybki przepływ w formie strumienia.
Może niektóre sekcje wymiennika są zatkane i "glikol" nie obmywa go całego. A co do glikolu to jaki jest tam wlany, czy przeznaczony do układów chłodniczych czy czysty rozcieńczony bez inhibitorów korozji. Widziałem instalacje stalowe zalane roztworem czystego glikolu i były strasznie skorodowane.
Po prostu wymień zawór rozprężny.Jeżeli glikol jest schładzany szybko to nie szukajmy problemów w wymianie ciepła.
Dla świętego spokoju napisz jeszcze jakie Masz przegrzanie? Jeżeli Masz zwykłego TZRa to po prostu mógł paść element termostatyczny i zawór jest przymknięty.
szybko może schładzać bo nie ma odbiorów poza zasobnikiem
Nie zgadzam się z tym mentor.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-18, 18:33:43 przez awax.)
Obecnie zapotrzebowanie było niewielkie i przy bardzo niskim odparowaniu schładzało glikol nawet przy wykorzystaniu części wymiennika. Pytałem o przegrzanie gdyż to wyjaśniłoby wiele.Sądzę,że jest bardzo wysokie. Przy wyższych temperaturach zewnętrznych nie będzie takiego efektu chłodzenia glikolu. Przy otwartym na maxa zaworze mielibyśmy wyższe ciśnienie ssania,lub bliskie zera przegrzanie ,które wyłączyłoby układ chroniąc sprężarkę. Poczekajmy na wyjaśnienie i zobaczymy . Jeszcze jedno ,przy uszkodzonym elemencie termostatycznym zawór nie jest przymknięty do zera.
"Dobrze było by aby odpowiadając mogli byśmy wiedzieć komu odpowiadamy"
Dokładnie ,w tym wypadku widać było,że doradzamy serwisantowi i mam nadzieję ,że nie znajdzie się naśladowca amator. Na zamkniętym forum członków KCICHIK nie mamy takich problemów,tam nie ma anonimowości.
Deklaracja członkowska jest na stronie Centrum
Nie mam teraz dostępu do skraplacza aby podać Wam przegrzanie. Dopiero za kilka dni będe tam ponownie Jeżeli chodzi o odbiór ciepła z glikolu to jak robiłem pomiary to włączyłem w budynku wszystkie kliamkowektory aby mieć odbiór ciepła . Fakt że temperatura zewnętrzna na dworze była w granicach 10 -15 st C. Temperatura glikolu zeszła z 26 do 10 st C. Potem układ załaczał się co 15 min utrzymując temperaturę.( Oczywiscie wszystko to działo sie gdy układ przeładowałem czynnikiem aby uzyskac "wyższ"ssanie.) Kolega AWAX ma chyba racje , że to schładzanie jeszcze działa bo mamy niskie temperatury zewętrzne .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-19, 07:32:09 przez jacek 64.)
ja dodam, że gdyby tzr był przymknięty -to we wzierniku nie byłoby "silnie zaburzonego przepływu" -oczko wypełniłoby się całkowicie -a nie strumyczek krople itp. wiec nie do końca pasuje to objawami pod zamknięty zawór... (pytający pisał, że ilość czynnika odpowiednia)
chyba, że jeszcze coś -a pytający przegapił jakieś objawy.... generalnie łatwiej się diagnozuje będąc na miejscu.... przydałyby się dane ciśnienie /temperatura.... przegrzania itp.
"We wzierniku przepływ widac jakby ktoś lał z węża ogrodowego. wyraźny zwarty strumień zajmujący środek oczka "
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-19, 18:03:56 przez awax.)
Nie zauważyłem aby Jacek napisał strumyczek,krople. Po otwarciu zaworu wzrośnie zarówno HP,jak i LP i przepływ się unormuje. Tak przy okazji,na szkoleniach w KCICHIK mamy model układu chłodniczego i symulujemy różne awarie,można naocznie wtedy przekonać się co się dzieje w poszczególnych punktach układu. Zapraszam
Mentor,przyjmuję zakład.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-19, 18:32:48 przez awax.)
Przy uszkodzonym elemencie termostatycznym zawór nie jest całkowicie zamknięty ,jest jedynie przydławiony i ma niewielki przepływ. To również możemy zasymulować w modelowym układzie.Zapraszam
Autor nie pisał o burzliwym przepływie ani o przepełnieniu.
Po ściągnięciu napełnił właściwą ilością.
"Dlatego też po odessaniu wszystkiego załadowałem 9 kG. Otworzyłem filtr na po stronie glikolu. Wyczyściłem (był bardzo brudny ) , dopełniłem glikol. Załączyłem układ . Cisnienie na niskim 0,5 -1 bar. Na wysokim 8 bar. We wzierniku przepływ widac jakby ktoś lał z węża ogrodowego. wyraźny zwarty strumień zajmujący środek oczka"
Te objawy oceniamy,nie to co zrobił póżniej awax napisał(a):"We wzierniku przepływ widac jakby ktoś lał z węża ogrodowego. wyraźny zwarty strumień zajmujący środek oczka" z tego objawu raczej nie wynika, że tzr jest przymknięty -raczej to sugeruje zbyt duże otwarcie. tyle, że duże otwarcie gryzie się ze zbyt niską temp odparowania -albo jednocześnie jest otwarty na max tzr i za mały przepływ glikolu lub/i zakamieniony wymiennik -albo czynnik jest "oszukany" czynnik niskociśnieniowy zamiast wysokociśnieniowego -to niskie ciśnienia i parowania i skraplania -oraz otwarty na max tzr -i szalony strumień w szkiełku... widziałem kiedyś bardzo podobne objawy do opisywanych przez pytającego.... pomylony -zmieszany czynnik -początkowo układ działał ok -tylko troszkę mała wydajność -diagnoza nieszczelność... -odzysk zalutowanie - ... - -wrzucenie czynnika z odzysku -do układu dopełnione około 30% z nowej butli... -nowa butla od dużego poważnego dystrybutora... ino opis butli nie zgadzał się z rzeczywistością... po dodaniu do wagi nominalnej -zaczęły się cuda... jak w opisie pytającego. i dopiero problem z diagnozą -było dobrze jak czynnika troszkę za mało -po dodaniu do nominału -zrobiło się jakby dużo mniej...
Macie rację - użyłem niewłaściwego słowa- "przegrzenie na skraplaczu" . Moja pomyłka wzięła się stąd , że skraplacz i parownik są w jednym pudle. Parownikiem jest wymiennik płaszczowy glikolu, zamontowany przy skraplaczu. A przy okazji załączam zdjecie jak wyglądał filtr glikolu przed czyszczeniem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-20, 17:02:52 przez jacek 64.)
Mam już odpowiedź na Wasze pytania dotyczące przegrzania. Temperatura zmierzona na ssaniu plus 29 st C. temperatura odczytana z manometrów minus 30 stC Niestety pomiar był po krótkim czasie ( 2 minuty pracy) ponieważ agregat był rozłączany przez zabezpieczenie termiczne. Byłem zmuszony całość wyłączyć z zasialnia aby nie zamęczać sprężarki . moim zdaniem winny jest tzr .... Oznaczenie zaworu TX6- N15 , MOP +18 stC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-26, 21:10:16 przez jacek 64.)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY