Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

R. Megane problemy z wydajnością klimy.

11 Odpowiedzi, 10347 Wyświetleń

Merkaba

2012-05-24, 05:00:17
Nowy użytkownik
Na początku miesiąca została napełniona, odgrzybiona i został wymieniony filtr.
Na początku było wszytko ok, ale teraz raz klima daje jak lodówka a raz załącza się, ale w ogóle nie chłodzi, podjechałem z tym problemem do gościa od klimy pierwsze co to, że nie jest nie szczelna i po uzyskaniu ciśnienia ucieka gaz ale po podłączeniu maszynki i jej wskazań a zapisów z książki wynika że jest wszystko w najlepszym porządku. Zacząłem szukać sam problemu, przejechałem się ok 20km z włączoną klimą (akurat problem wystąpił); wyciąłem filtr klimatyzacji i ku mojemu zaskoczeniu chłodniczka klimy lub wymiennik ciepła (jak kto woli), jest w połowie lodowata a w drugiej połowie gorąca, czyżby problem tkwił w jej przytkaniu?
Prosiłbym o pomoc, i opis jak to wygląda u was.
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-05-24, 14:35:53
Moderator
Merkaba napisał(a):Na początku miesiąca została napełniona, odgrzybiona i został wymieniony filtr.
Na początku było wszytko ok, ale teraz raz klima daje jak lodówka a raz załącza się, ale w ogóle nie chłodzi, podjechałem z tym problemem do gościa od klimy pierwsze co to, że nie jest nie szczelna i po uzyskaniu ciśnienia ucieka gaz ale po podłączeniu maszynki i jej wskazań a zapisów z książki wynika że jest wszystko w najlepszym porządku. Zacząłem szukać sam problemu, przejechałem się ok 20km z włączoną klimą (akurat problem wystąpił); wyciąłem filtr klimatyzacji i ku mojemu zaskoczeniu chłodniczka klimy lub wymiennik ciepła (jak kto woli), jest w połowie lodowata a w drugiej połowie gorąca, czyżby problem tkwił w jej przytkaniu?
Prosiłbym o pomoc, i opis jak to wygląda u was.
Czyli szczelna, tak? Jak tak to zawór pewnie uszkodzony. Jedź do warsztatu. inneg
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Merkaba

2012-05-24, 17:52:15
Nowy użytkownik
Odwiedziłem innego fachowca i stwierdził, że doszło do zapchania chodniczki (parownika)...
Fachowiec powiedział, że można go wymontować i przepłukać, ale metoda może zadziałać tylko na jakiś czas zastanawiam się nad wymianą na używkę + czyszczenie lub zakup nowego.
Co o tym myślicie?
  • Odpowiedz

awax

2012-05-24, 17:56:47
Top użytkownik
Ciekawe,zapchanie chłodniczki????po wypłukaniu po jakimś czasie znowu się zapcha????
Super,czytając niektóre opisy czynności serwisowych można się ubawić lepiej niż w kabarecie.
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-05-24, 19:14:31
Moderator
Kolego Merkaba - tam są takie średnice rur, że bez obecności dużego kawałka ciała obcego nie ma możliwości że zapchała się "chłodniczka".
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-24, 19:19:24
Top użytkownik
A zderzenie z dzikiem? Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-05-24, 19:23:09
Moderator
AHA! Ja zrozumiałem (chyba tak samo jak Awax), że zapchała się od środka, w rurkach.... Jeśli inaczej, to dzik wszystko wyjaśnia.
  • Odpowiedz

mg

2012-05-24, 19:23:15
Top użytkownik
Merkabra, jakiś uczeń wcisną tam gumę do żucia i ta guma ona pozatykała rurki w parowniku :/
Nie takie rzeczy można wyciągnąć z rurki.

Tak na serio nierealne
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-24, 19:24:54 przez mg.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-24, 19:40:36
Top użytkownik
jak wycięty filtr w lesie to przypuszczenie że w nie odpowiednich warunkach wilgotności.Lepiej wymieniać w mieście latem podczas wysokich upałów w miejscu mało przewiewnym.Czas wymiany jest bardzo ważny biorąc pod uwagę wilgoć.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mg

2012-05-24, 20:53:57
Top użytkownik
Widzę dwie możliwości: zator (odwadniacz, zablokowany zawór w pozycji min), ubytek czynnika(nieszczelność może być wszędzie Smile )
Ktoś kto się na tym zna nie powinien mieć problemu z diagnozą.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-24, 20:55:33 przez mg.)
  • Odpowiedz

miezala5

2012-05-25, 08:39:21
Top użytkownik
Ciekawe jakie LP?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa