mentor12 napisał(a):Osobiście kapilary bym nie ruszał na początek
Widzę że coś ostatnio > SPAMER <coraz mądrzej i konkretnie zaczyna gadać - pisać
mentor12 napisał(a):Osobiście kapilary bym nie ruszał na początek Widzę że coś ostatnio > SPAMER <coraz mądrzej i konkretnie zaczyna gadać - pisać
mn27 napisał(a):jeszcze raz dzieki za podpowiedzi Moim zdaniem nie kombinuj. Kiedy mleko będzie miało powiedzmy 5*C dopuść gazu do temperatury parowania około -4 - 5*C i zobacz co będzie się działo.
przepisał post awaxa .
mn27 jak dasz schreder hp
kapilara -do Twojego uznania. ilość czynnika -po wyprużniowaniu ładujesz na wyczucie około 50% tego co przewidujesz... -uruchamiasz układ i bardzo powoli dodajesz więcej -lub lepiej dodajesz z przerwami -po 3-5 minut obserwując zachowanie układu. najpierw rośnie Ci LP -rośnie efekt chłodniczy -a HP narasta dość szybko od małej wartości do sensownej -o klkanaście (15-25*) stopni C wyższej niż otoczenie -po czym parametry zmieniają się coraz wolniej -przez jakiś czas -jakąś ilość czynnika HP jest prawie stałe (minimalny przyrost) -a LP nadal pomału przyrasta w pewnym momencie HP zaczyna znowu zauważalnie szybciej rosnąć... czynnika jest ok -lub minimalnie za dużo. troszkę więcej czynnika i zacznie zalewać sprężarkę. ważny jest moment kiedy HP znowu zaczyna narastać. i ważne, żeby obserwacja była po kilku minutach przerwy w ładowaniu samo ładowanie -zwłaszcza szybkie bardzo zakłóca pracę układu i parametry są "oszukane, zaburzone" jeśli na "dzień dobry" będziesz skracał kapilarę -to bardzo ostrożnie -tylko mały kawałek -około 10% długości max -i poobserwuj zachowanie układu. Za mocne skrócenie kAPILARY JEST DUŻYM BŁĘDEM. barbie napisał(a):przepisał post awaxa . Moze i nie jestem super fachowcem takim jak Ty ale wierz mi że tyle co napisałem to wiem bez sciagania
barbie bo uważam że post awaxa w ocenie tego problemu jest celny pomimo zgrzytów pomiędzy nami.A co .Masz pretensję że Ciebie nie zacytowałem?.Gdybyś miał rację to na pewno bym to zrobił mając na uwadze etykę zawodową.Postaraj się na przyszłość w wypowiedziach to być może ciebie będę cytował niczym Mickiewicza z bardzo dużą dumą zawodową.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."
Tom Peters
Witam,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-24, 12:03:18 przez SERVIS4U.)
Wiec na kapilarze powinieneś mieć odparowanie od +8 do + 10 gdy mleko ma ok 30 stopni. koniec schładzania to max -8 stopni gdy ma ok 4stopni Kapilary nie ruszaj. Jedyny problem z przejściem na 404 to ciut za mały skraplacz, natomiast parownik przyjmie bez problemu większą wydajność. Ja bym puścił ją na +6 przy temperaturze mleka 30 stopni i będzie dobrze. Powodzenia. |