Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

agregat wody lodowej

95 Odpowiedzi, 82651 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4

jacek 64

2012-06-06, 21:47:47
Zaawansowany użytkownik
wit napisał(a):by nie wiedział, że problemem był filtr a nie zawór.
Kolega Wit ma rację i nie ma racji. Bo gdybym wymienił od razu filtr to był bym pewien że uszkodzony był zawór. I ta wiedza była by błędna . A tak - drogo mnie to kosztowało , dużo czasu zmarnowałem , ale filtr będę sprawdzał zawsze. Wiedza ma kosztować , z tym się liczę .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-06, 21:55:13
Top użytkownik
Gdybyś mnie posłuchał to Twoja roboczo godzina pozostała by na odpowiednim poziomie. Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

wit

2012-06-06, 23:02:55
Top użytkownik
gdybyś porządnie sprawdził temperatury rurek -wiedziałbyś od razu, że z filtrem coś się dzieje. zwłaszcza, że objawy to sugerowały -i sam wykluczyłeś filtr.

wracając do obecnego kłopotu z zespawaniem. wydmuchaj ten olej azotem -aby rurki puste były.. dorób rurki tak aby był przepływ przez filtr pionowo w dół. nie poziomo -a pionowo w dół. Jak pomyślisz tak dasz rurki, że ta odrobina oleju będzie miała gdzie skapnąć nie robiąc Ci problemów ze spawem.

i zadbaj, żeby był naprawdę swobodny przepływ azotu -bez oporów -azot musi mieć gdzie uciekać -a nie przez spawaną (lutowaną szczelinę)- w trakcie lutowania azot prawie zamknij -ma się ledwie sączyć -a za spawanym miejscem ma być coś otwarte -aby się nie tworzyło ciśnienie wydmuchujące spoinę.
olej -resztki -krople powinien Ci swobodnie spływać przez filtr w dół a nie przelewać się.
zalutuj
-uzupełnij/wymień olej do nominalnej ilości. lub znowu rutynowo -skoro sporo się działo -zrób test zakwaszenia oleju -i ewentualnie wymień olej.

porządna próżnia i suszenie układu sporo tam kombinowałeś -długo było otwarte...
potem czynnik.

zobacz, czy tego filtru jakoś zamocować nie trzeba-czy rurek nie obciąża za mocno wisząc na nich -czynie ma drgań...
ciężko się radzi nie widząc układu -na podstawie fragmentarycznych opisów... a i radzi się skrótowo.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-06, 23:09:10 przez wit.)
  • Odpowiedz

jacek 64

2012-06-09, 07:11:08
Zaawansowany użytkownik
Dzięki Wit- zrobiłem tak jak powiedziałeś, przelutowałem układ , pospawałem, robię próżnię i osuszam . Chcę uzupełnić olej. Mam dylemat . Orginalny olej jest dość drogi 600 zł za 5 litrów. Potrzebuję tylko litr. Chodzi o model Copeland ZR19M3E. Co radzicie - użyć jakiegoś oleju uniwersalnego, czy koniecznie orginalny ? konsultant z hurtowni mówi że żaden producent oleju nie da gwarancji , że po użyciu innego podobnego zamiennika oleje się nie "zważą" . Jak kupię oryginalny to moze go zużyję za klika lat. Są przecież różne modele i firmy.
  • Odpowiedz

wit

2012-06-09, 07:43:59
Top użytkownik
-jeśli dobrze pamiętam to w tych copelandach jest oryginalny olej rl32 maf.
bywa i w małych 1 litrowych puszkach .
coś około 150zł puszka -nie pamiętam dokładnie.

generalnie dodając uniwersalny nic się nie powinno stać -ważne -dodawany "inny" olej ma być olejem podstawowym bez żadnych dodatków uszlachetniaczy i innych przypraw -zazwyczaj to dodatki "się gryzą"
np sez 32 nie powinien się gryźć.

ja bym preferował całkowitą wymianę oleju i to na oryginał. ale to koszty.
A jak mówią są różne sposoby obdarcia zająca ze skóry...
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-09, 10:44:17
Top użytkownik
Wstrzymaj się z tym uzupełnieniem oleju.Uruchom układ i zobacz czy nie powróci ponieważ układ chodził na niskim ciśnieniu parowania.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

wit

2012-06-09, 14:54:19
Top użytkownik
i tak prawdopodobnie będzie musiał dodać to co spuścił i wydmuchał... a łatwiej dolać na pustym układzie niż pchać pod ciśnieniem.

wiec może dodać co się spuściło -a potem -po uruchomieniu sprawdzić czy ilość prawidłowa...
  • Odpowiedz

jacek 64

2012-06-09, 18:13:31
Zaawansowany użytkownik
We wzierniku nie widać oleju. Napewno część zanjduje sie w skraplaczu i rurach. Sam brudny filtr zatrzymał część oleju . Powinno być w układzie 4,1 litra. Gdy brakuje 1 litra to 1/4 objętości . Ale gdy agregat kosztuje prawie 4000 euro netto - -lepiej nie ryzykować. W poniedziałek porozmawiam z hurtownią spróbuję z uniwersalnym .Dzieki za podpowiedzi Smile
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-09, 18:24:28
Top użytkownik
Po raz kolejny mnie nie słuchasz.Uruchom układ i go oceń Gdy będzie mało to pompa da znać dając sygnał o różnicy ciśnienia.A ta wyłączy cały układ jako zabezpieczenie poprawnego smarowania Barbie zapewne zna różnicę powodującą zatrzymanie układu.Barbie abyś się nie motał to jest różnica pomiędzy ciśnieniem pompy olejowej a ciśnieniem w karterze sprężarki.W czasie dając szansę pompie olejowej i karterowi na stabilizację.Dlatego czasami poprawiam błędy podłączenia pokroju twojego prafesjonalizmu gdzie tacy jaj ty nie dają szansy rozruchu układu chłodniczego.

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-09, 18:38:30 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

awax

2012-06-09, 18:48:24
Top użytkownik
mentor12 napisał(a):Po raz kolejny mnie nie słuchasz.Uruchom układ i go oceń Gdy będzie mało to pompa da znać dając sygnał o różnicy ciśnienia.A ta wyłączy cały układ jako zabezpieczenie poprawnego smarowania Barbie zapewne zna różnicę powodującą zatrzymanie układu.Barbie abyś się nie motał to jest różnica pomiędzy ciśnieniem pompy olejowej a ciśnieniem w karterze sprężarki.W czasie dając szansę pompie olejowej i karterowi na stabilizację.Dlatego czasami poprawiam błędy podłączenia pokroju twojego prafesjonalizmu gdzie tacy jaj ty nie dają szansy rozruchu układu chłodniczego.

Tak z czystej ciekawości,jaka pompa da znać dając sygnał o rodzaju ciśnienia????
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-09, 18:58:31
Top użytkownik
Rozbryzg powoduje ciśnienie.

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-06-09, 19:00:27
Top użytkownik
O czym Ty piszesz????pomyliłeś wątki?jaki rozbryzg?co niby ma wyłączyć sprężarkę?
jaka pompa olejowa??
Żenada!!!!
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-09, 19:04:03
Top użytkownik
awax napisał(a):
mentor12 napisał(a):Po raz kolejny mnie nie słuchasz.Uruchom układ i go oceń Gdy będzie mało to pompa da znać dając sygnał o różnicy ciśnienia.A ta wyłączy cały układ jako zabezpieczenie poprawnego smarowania Barbie zapewne zna różnicę powodującą zatrzymanie układu.Barbie abyś się nie motał to jest różnica pomiędzy ciśnieniem pompy olejowej a ciśnieniem w karterze sprężarki.W czasie dając szansę pompie olejowej i karterowi na stabilizację.Dlatego czasami poprawiam błędy podłączenia pokroju twojego prafesjonalizmu gdzie tacy jaj ty nie dają szansy rozruchu układu chłodniczego.

Tak z czystej ciekawości,jaka pompa da znać dając sygnał o rodzaju ciśnienia????
To ja powinienem się uczyć od Ciebie a nie odwrotnie.To ja powinienem zadawać pytania a nie ty?To ja powinienem chłonąć wiedzę od Ciebie a nie odwrotnie.To ty jesteś ALFĄ i OMEGĄ i to ty jesteś prezesem a nie ja.

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-09, 19:06:36 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

awax

2012-06-09, 19:05:12
Top użytkownik
jacek 64 napisał(a):We wzierniku nie widać oleju. Napewno część zanjduje sie w skraplaczu i rurach. Sam brudny filtr zatrzymał część oleju . Powinno być w układzie 4,1 litra. Gdy brakuje 1 litra to 1/4 objętości . Ale gdy agregat kosztuje prawie 4000 euro netto - -lepiej nie ryzykować. W poniedziałek porozmawiam z hurtownią spróbuję z uniwersalnym .Dzieki za podpowiedzi Smile
Jacek,może właśnie ze względu na cenę uzupełnić oryginalnym olejem ???
  • Odpowiedz

awax

2012-06-09, 19:07:14
Top użytkownik
mentor12 napisał(a):
awax napisał(a):

To ja powinienem się uczyć od Ciebie a nie odwrotnie.To ja powinienem zadawać pytania a nie ty?To ja powinienem chłonąć wiedzę od Ciebie a nie odwrotnie.
Przecież Ty już wszystko Wiesz najlepiej.
Obejrzyj sobie jaka to jest sprężarka.Znajdziesz na fotce,na której zauważyłeś nieprawidłowo zainstalowany filtr.
Zastanów się co piszesz.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-09, 19:52:52
Top użytkownik
Ja nie zajmuję się bzdurami i myślałem że to poważny system.Być może masz racje że nie ma pompy oleju Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

wit

2012-06-09, 22:25:19
Top użytkownik
wracając do tematu -sprężarka prawdopodobnie wyrzuciła część oleju w układ -ze względu na zapchany filtr i brak krążenia czynnika i oleju -olej prawdopodobnie zalega w chłodnicy, skraplaczu rurociągach a w sprężarce jest mało.

jak poprawiłeś układ -wszystko zacznie działać- to i olej wróci do sprężarki -w sprężarce przybędzie.

ale -część oleju spuściłeś przy wymianie filtra i przedmuchiwaniu -proponuje tyle ile spuściłeś dodać -uruchomić układ -i po kilku godz pracy skontrolować poziom oleju. i ewentualnie jeszcze uzupełnić do poziomu nominalnego -żeby we wzierniku na sprężarce było widać wg instrukcji.
  • Odpowiedz

jacek 64

2012-06-11, 21:03:00
Zaawansowany użytkownik
Udało mi sie zakupić oryginalny 1 litr olej Emkarate RL32 - 3MAF. Będe zalewał . Dam znać co wyszło .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-12, 18:24:40
Top użytkownik
Co za dużo to nie zdrowo.Ja bym to uruchomił i poczekał na rozwój sytuacji.

Tom Peters
  • Odpowiedz

jacek 64

2012-06-13, 16:18:00
Zaawansowany użytkownik
Układ uruchomiłem , miałem jeszcze jedną uszczelkę do wymiany. Długo go suszyłem . Oleju wpuściłem 0,5 litra i starczyło - ( zassałem na próżni przez króciec olejowy) . Doładowałem 9 kg czynnika . Wszystko ruszyło. Ciśnienia i przepływy we wzierniku Ok. Filtr na nowo umocowałem aby nie miał drgań - jest w nowym położeniu. Sumując - miałem niezły poligon z tą usterką. Wiele sie nauczyłem . Wszystkim kolegom dziekuję za pomoc i podpowiedzi Smile
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa