Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zlewnia do mleka alfa laval

32 Odpowiedzi, 32623 Wyświetleń
1 2 Dalej

mn27

2012-06-08, 19:44:44
Zaawansowany użytkownik
witam spaliła sie sprężarka trojfazowa w zbiorniku na mleko 450
nigdzie nie mogę sie doczytać jakim czynnikiem była napełnoina
wydaje mi sie ze chodziła na r 22 przyznam sie szczerze że rzadko mam doczynienia z takimi zbiornikami zajmuje sie głównie lodówkami , ladami w sklepach i klimatyzacją głównie samochodówką itp.
w sklepie chłodniczym gdzie sie zaopatruję dobrali mi sprężarkę jednofazową na r 404 filter wymieniony
po wymianie rzekomo wolniej schładza mleko
układ na kapilarze, czynnika weszło ok 1 kg. odparowanie -10 stopni
gdzie może być przyczyna że za wolno schładza . bo jak przyjedża mleczarnia po mleko to ma ok. 8-9 stopni a powinna mieć ok4
  • Odpowiedz

mg

2012-06-08, 20:20:15
Top użytkownik
Wszędzie... odparowanie w/g mnie niskie, zamieniłeś z 22na 404, nie łatwo jest dostroić układ tak aby sokole oko klienta nie zauważyło różnicy. A sprężarka żyła wiele lat
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-08, 20:32:03
Top użytkownik
W długości i średnicy kapilary
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mn27

2012-06-09, 06:31:49
Zaawansowany użytkownik
tak i ja podejrzewam że znaczenie ma tu kaplilara
tylko jak myslicie co z nią zrobić
  • Odpowiedz

barbie

2012-06-09, 06:34:34
Top użytkownik
czy wymyłeś skraplacz ? .
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-06-09, 06:42:30
Zaawansowany użytkownik
Zawór czy kapilara? 100% niskie temp. parowania.
  • Odpowiedz

wit

2012-06-09, 08:39:07
Top użytkownik
skrócić. lub wymienić na grubszą.
tylko delikatnie z tym skracaniem.

prawdopodobnie będziesz musiał zrobić ze 2 -3 próby zanim będzie trafiona długość.
sprawdź przegrzanie -będzie łatwiej oszacować jaki % odciąć.
zgadując pewnie około 20%...
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-09, 16:12:55
Top użytkownik
Temperatura parowania w tego typu urządzeniach wacha się w granicach +10-5 w zależności od etapu schłodzenia mleka.Sprężarka powinna być przystosowana do wysokich temperatur pracy i odpowiednio dobrana do mocy.W końcowej fazie schładzania ciśnienie parowania w granicach -5
http://www.danfoss.com/South_Africa/Busi...DanCap.htm
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

barbie

2012-06-09, 17:02:54
Top użytkownik
ciśnienie parowania -5 to nowa era w histori fizyki ,mętor dostaniesz Nobla .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-09, 17:11:40
Top użytkownik
Barbie uzasadnij swoją wypowiedż.To układ na kapilarze.A nie na zaworze.A może inaczej.Posłuchajmy twojego doświadczenia.Każdy uczy się całe życie.Czynnik wrze w różnych temperaturach zależnych od ciśnienia Smile

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-09, 17:18:20 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

barbie

2012-06-09, 18:01:49
Top użytkownik
ciśnienie -5 nie występuje w znanym mi świecie,nawet gdybym wypił litra .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-09, 18:15:14
Top użytkownik
Ale istnieje temperatura odpowiadająca temu ciśnieniu.Każdy wie o co chodzi tylko nie ty.A może poradą posłużysz.Jak zwykle?

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-06-09, 18:19:19
Top użytkownik
Zanim zaczniesz zabawę z kapilarą warto by upewnić się co do ilości czynnika.
Napisałeś,że "weszło około 1 kg" co oznacza "weszło"
Jakie Masz ciśnienie skraplania?czy agregat ma zbiornik ciekłego czynnika?czy temp.parowania minus 10C to przy ciepłym mleku czy już schłodzonym?
Skracanie kapilary to raczej zostaw na koniec.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-09, 18:47:33
Top użytkownik
Czasami za duża sprężarka płata takie figle Smile Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

mg

2012-06-09, 19:26:21
Top użytkownik
,,Weszło", termin powszechnie stosowany. Lubię to :lol:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-09, 19:29:03 przez mg.)
  • Odpowiedz

mn27

2012-06-09, 19:28:26
Zaawansowany użytkownik
skraplacza nie wymieniałem ,jest czysty, zbiornika na na ciekły gaz nie ma , nie ma też możliwości sprawdzenia ciśnienia skraplania bo nie ma przyłącza na hp,
odparowanie najpierw ok -5 pod koniec schładzania ok-10
co do gazu ok 1 kg tzn ,że jak dam więcej to mi już będzie zalewać sprężarkę
  • Odpowiedz

mn27

2012-06-09, 19:30:00
Zaawansowany użytkownik
dzieki wielkie chłopaki za podpowiedzi jak by coś wiecej wam przyszło do głowy to napiszcie
  • Odpowiedz

mg

2012-06-09, 19:31:35
Top użytkownik
Zalewanie sprężarki, nie jest jednoznaczne z oszronieniem powrotnej.
  • Odpowiedz

awax

2012-06-09, 19:53:18
Top użytkownik
mn27 napisał(a):skraplacza nie wymieniałem ,jest czysty, zbiornika na na ciekły gaz nie ma , nie ma też możliwości sprawdzenia ciśnienia skraplania bo nie ma przyłącza na hp,
odparowanie najpierw ok -5 pod koniec schładzania ok-10
co do gazu ok 1 kg tzn ,że jak dam więcej to mi już będzie zalewać sprężarkę
Myślę,że poza dodaniem niewielkiej ilości czynnika (200-300 gram) nie ma co kombinować z kapilarą.
Sprawdz dokładnie temp.parowanie po zalaniu ciepłym mlekiem,sądzę że jest wyższa niż -5 C.i różnica przy ciepłym i schłodzonym jest większa niż 5 stopni.
  • Odpowiedz

wit

2012-06-10, 07:58:19
Top użytkownik
nie ma przyłącza hp do sprawdzenia ciśnienia... to do jasnej h*** wlutuj -to podstawa do diagnozy jak cokolwiek jest źle.

jeśli zmieniałeś sprężarkę to wlutowanie szrederka zajęłoby Ci 5 minut i kosztowało 5zł. i byłby pełen obraz sytuacji co do właściwej ilości czynnika...

co do pytania jednego z kolegów czy jest tam zbiornik cieczy.... -cóż w układzie z kapilarą (a pisało o kapilarze) byłby to swoisty ewenement...
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-06-10, 12:39:40
Zaawansowany użytkownik
wit napisał(a):nie ma przyłącza hp do sprawdzenia ciśnienia... to do jasnej h*** wlutuj -to podstawa do diagnozy jak cokolwiek jest źle.

WIT chłodnia do mleka to nie > wielkoprzemysłowe urządzenie chłodnicze <.
W powiedzmy 70% mniejszych chłodni do mleka ( w tych z kapilarą to może nawet 90% ) niema żadnego złącza hp. Tylko złącze lp( zawór przy sprężarce lub wlutowany szrederek ).

Na mój nos to trochę mało gazu. W układach z kapilarą ilość gazu ma bardzo duże znaczenie ( przepełnieni jeszcze większy wpływ niż nieco mała ilość ).
Jak mało kiedy w tym wypadku zgadzam się z MENTOREM końcowa temp. parowania powinna wynosić kilka stopni poniżej 0.
W końcowej fazie chłodzenia powrót przeważnie jest chłodny do samej sprężarki ( ze względu na bardzo małą odległość sprężarki od parownika ).
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-10, 20:07:22
Top użytkownik
Nie zgadzaj się ze mną bo zostaniesz zniszczony przez forumowiczów

Tom Peters
  • Odpowiedz

wit

2012-06-10, 20:41:44
Top użytkownik
wiem, że nie ma zazwyczaj złącza hp. i wiem ,że ilość gazu ma znaczenie. wiec trzeba sobie to złącze hp dorobić -bo bardzo upraszcza serwis -a dorobienie proste -gdy układ już pusty -a musiał być pusty jak sprężarka była zmieniana.
producent -lał czynnik na wagę.
jeśli brak tabliczki i nie wiadomo ile czynnika -serwisant musi lać na manometry -a tu drugi manometr -hp jest bardzo przydatny.

nie ma złącza -więc dolutować. proste i oczywiste.
  • Odpowiedz

mn27

2012-06-11, 16:06:53
Zaawansowany użytkownik
jeszcze raz dzieki za podpowiedzi
w srode jadę do tej zlewni wspawam schrederka na hp i skrócę trochę kapilarę zobaczymy co sie będzie działo
aha
przed wymianą sprężarki jak ściągałem stary gaz to odzyskałem 0,8 kg chyba r 22 ale nie jestem pewien
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-11, 19:53:56
Top użytkownik
Osobiście kapilary bym nie ruszał na początek Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa