Gdzie sie napelnia male butle tlenu do lutowania jak sie nie ma duzej do nabijania?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
tlen
16 Odpowiedzi, 17989 Wyświetleń|
Tam gdzie się wymienia duże, powinni przyjąć do wymiany i małe.
można to zrobić na księżycu ale lepiej podaj lokalizację .
jęśli masz odpowiednią przejściówkę i dużą butlę można to spokojnie robić samemu
nieprecyzyjnie zadane pytanie i mam odpowiedzi z ksiezyca!
![]() 1)Nie mam duzej butli i raczej nie bede mial w najblizszym czasie. 2)Wiem gdzie sa punkty z gazami ale wlasnie nie wiem czy wymieniaja male butle np 8litrow sztuka za sztuke? W sumie myslalem jak wy to robicie z tlenem? Ja w pracy nabijam z duzej ale chce sobie zlozyc zestaw swoj i wymieniac lub gdzies nabijac? Dzieki za pomoc! Pozdrawiam! R
Najlepiej jest mieć duza i z niej sobie przetaczać jak jest potrzeba. Jeżeli pojedziesz do punktu wymiany to powinni napełnić twoją butlę od ręki. Trwa to chwilkę.
Pozdrawiam!
Nawiązując do tematu tylko prawnie u dystrybutorów.A każdy po przeliczeniach kupuje dużą i sam sobie robi końcówki u tokarza z uszczelkami teflonowymi łącząc je za pomocą lutu najlepiej srebrnego rurką fi 6 grubościenną.Warto pomiędzy luty dać sprężynę.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."
Tom Peters Bock napisał(a):jęśli masz odpowiednią przejściówkę i dużą butlę można to spokojnie robić samemu Jeżeli miezala5 nie odpisze to będzie oznaczało,że nieumiejętnie zrobił to samemu.
Na to wygląda że już opanował temat przetaczania tlenu.
awax napisał(a):Bock napisał(a):jęśli masz odpowiednią przejściówkę i dużą butlę można to spokojnie robić samemu Sądzisz że poleciał na księżyc :lol: Może właśnie po tlen?
nabijasz...
w punkcie gdzie wymieniasz duże -można zazwyczaj oddać małą -niestety najczęściej nie mają małych na podmianę -tylko wiozą do nabicia z najbliższym transportem dużych butli. czas oczekiwania średnio ze 3 tygodnie... no i mała obowiązkowo musi mieć ważną legalizację. najprościej -dorobić końcówki -i albo mieć dużą butlę -albo dogadać się z jakimś większym zakładem ślusarskim używającym sporo tlenu... rzemieślnik chętnie za kilka zł przetoczy troszkę tlenu ze swojej... nabicie 8-semki to jakieś -30zł - rzemieslinik 2x nabije i pozostałe pół butli ma za darmo dla siebie... -Ty masz dość tanio i wygodnie. szukaj zakładu spawalniczego -i pogadaj... dają ci 20% gazu z butli za 30-40% ceny dużej butli.
Ja mam dużą butlę ( kupioną okazyjnie po likwidacji warsztatu przez znajomego ) więc wymiana bez kłopotu.
Mam butlę 5 litrową i butlę prop-but. turystyczną 1kg. Do tego kompletu dorobiłem sobie ramkę-nosidło i jest super. Złącze do przepuszczania zrobiłem z 2 końcówek ze starych reduktorów. Tokarz dorobił tuleję do skręcenia tych końcówek i używam tego już ponad 20 lat.
Wszyscy doświadczeni tak robią z powodzeniem od wielu lat.Ale co nie którym ambicja na forum podpowiada aby napisać inaczej.Dwa dni czekania na dokończenie inwestycji?No fakt zawsze do wlutowania zaworu serwisowego na dachu można zamówić podnośnik lub dżwig z koszem wciągającym duży zestaw bo trzeba poczekać dwa dni.Założę się że zakładający wątek żyje i czuje się wspaniale będąc bogatszym.I zapewne da oznaki życia.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."
Tom Peters
czasem wygodną alternatywą bywa posiadanie kilku małych butli...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-13, 20:25:05 przez wit.)
wtedy -zawsze jakaś jest pełna. można np. dodatkowo ZAWSZE wozić mała 2,5litra tlenówkę bitą na 150bar i małą -areozol propan + zaworek przejściówka. braknie tlenu -czy propanu w podstawowym zestawie "spawalniczym" to maleństwa "ratują skórę" ja np. lubię mieć w samochodzie dodatkowo nieruszany malutki tlen i np. mapp gas.
A czy tlen nie jest czynnikiem chłodniczym awax uprawniającym do obsługi po odpowiednich szkoleniach?Czegoś nie rozumię lub na tyle jestem zacofany.Z butli zawsze tlen można zrobić ciekłym.Najgorsze były Czeskie odgazowywacze w szpitalach z podwójnym płaszczem.Nie powiem był strach w obsłudze.Na szczęście komuna minęła i nastąpiły przepisy UDT.Bateria awaryjnych butli tlenowych 150 sztuk połączonych w pętlę zawsze wywoływała respekt
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-13, 20:33:37 przez mentor12.)
Tom Peters
Tak czytam temat i dopiero po chwili zobaczylem że to mój własny!
)Mam dużą butle i elegancka przetoczke zrobiona na zamówienie. ale ten czas leci prawie dwa lata temu pytalem o takie rzeczy! ![]() Pozrawiam! Robert |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY