Czy można spalic cewke sprzęgła elektromagnetycznego poprzez podlaczenie jej do akumulatora, poprawnie lub odwrotnie biegunowo ?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
cewka
8 Odpowiedzi, 8540 Wyświetleń|
Zdarzyło mi się coś takiego dwukrotnie w ciągu tygodnia. Chciałem sprawdzic cewke, po podłaczeniu do akumulatora z poczatku iskrzyło i cewka działała, po chwili przestała i juz nie działa
Pewnie, że mozna ją spalić. Wiele cewek ma wbudowane diody które powodują, że cewka ma ustalona polaryzację! Na schematach elektrycznych instalacji tez jest zaznaczana.
Po to przyłaczka elektryczna ma taki kształt aby można ja było podłaczyć tylko w jednej pozycji w samochodzie. Po co podłączac cewkę na krótko?
By sprawdzić czy działa. Dopiero po fakcie przypomniałem sobie, że można tez sprawdzić opór. Zima była długa w tym roku, wiele rzeczy wyleciało z głowy
.
kwknbp napisał(a):ale cewkęniekied można zrobić. Np opla corsy naprawiamy cewki dioda ztyłu cewki przebijamy śrubokrętem, a z przdu taki platik wyrzuca się i tam jest opoornik który się ;pomija i zalutowuje się cyną od stuki jednego do drugiego. i tak można pobawić się z niektórymi cewkami. wiele tak chodzi i nic sie nie dzieje. Jeżeli robisz CHAŁTURĘ to Wez jeszcze duży młotek i puknij się w głowę. Bezpieczniki też pewnie wyrzucacie ???
Cewki nie da się uszkodzić.Polaryzację owszem.Dodatkowy nadmiar innowacji osób projektujących.Czy uszkodzimy pilota do telewizora wkładając odwrotnie baterie?Nie.Po prostu nie będzie działał .
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
klimatolog napisał(a):Cewki nie da się uszkodzić.Polaryzację owszem.Dodatkowy nadmiar innowacji osób projektujących. Bzdura... Spolaryzowanie cewki czyli dodanie diody to nie nadmiar innowacji ale najprostsze na świecie pozbycie sie problemu z ładunkiem który powstaje w wyniku rozłącząnia zasilania na cewce. Ciekawostka: opel vectra C i B mają takie same sprężarki tzn gabaryty, wydajność. Jedyna rzecz jaka je rózni to to, że w jednym kompresorze wystepuje dioda w drugim nie. Zamontowanie kompresora z jednego samochodu do drugiego (zamiast z diodą zamontowanie bez diody) skutkuje tym, że po wyłaczeniu klimy na chwilę aktywuje się rozrusznik... Dodanie
Innowacja pomiędzy CiB Ja dodaję odgromnik w B A ty co czynisz aby dodatkowo zabezpieczyć?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-09, 21:56:13 przez klimatolog.)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY