Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Suche powietrze a przenośna klima

11 Odpowiedzi, 8890 Wyświetleń

tomp

2012-06-21, 14:20:55
Nowy użytkownik
Witam Forumowiczów.

Jako kompletny laik w temacie klimatyzacji proszę Was o pomoc. W związku z pogodą, jaka od paru dni panuje w Krakowie, wytargałem ze schowka poczciwy biurowy klimatyzator (noname - mac 9010), wyczyscilem go, stwierdzilem, ze dziala i wezwalem szklarzy do zamontowania w oknie wylotu na cieple powietrze.

Dzisiaj w koncu mi to zrobili i szczesliwy odpalilem urzadzenie. Big Grin Temperatura spadla, halas jest do zniesienia, ale... powietrze jest tak masakrycznie suche, ze nie jestem w stanie pracowac przy tym klimatyzatorze Sad Po paru minutach (sic!) przebywania w pokoju pieka oczy, gardlo i jezych suche, nawet palce u dloni wysuszone na wior. W przeciagu 2 godzin pracy klima "wyprodukowala" okolo 1-1.5 litra wody.

Stad moje pytanie - jak zrobic, zeby powietrze bylo chlodne i jednoczesnie dalo sie nim oddychac? Jestem na 100% pewien, ze sie da, bo w samochodzie klime mam domyslnie wlaczona caly czas (nawet zima), zrobilem juz z nia 250k km i NIGDY nie odczuwalem objawow takich, jak w moim pokoju, nawet po trasie w ciagu dnia przez cala Hiszpanie, gdzie na zewnatrz bylo +35 C i kompresor musial sie mocno napracowac. Cool

Ze wzgledu na lokalizacje budynku (park kulturowy), odpadaja jakiekolwiek instalacje zewnetrzne, musi to byc urzadzenie zainstalowane wewnatrz. Mam nadzieje, ze ten uchwyt w oknie jest w miare uniwersalny i uda sie pod niego podpiac ew. wyloty innych urzadzen. Pozostaje pytanie - jakich?

PS: Poniewaz jestem tutaj nowy, a widze, ze na forum poruszony zostal temat jego bezstronnosci, prosze ewentualnie o konkretne nazwy modeli na priv.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-21, 14:22:46 przez tomp.)
  • Odpowiedz

bart7802

2012-06-21, 14:57:07
Użytkownik
wklep w googlach hasło : nawilżacz powietrza
  • Odpowiedz

tomp

2012-06-21, 15:10:46
Nowy użytkownik
Ale czy taki nawilzacz mozna stosowac doslownie OBOK klimatyzatora? Ew w tym samym pomieszczeniu?

Nie wydaje mi sie, zeby Audi w A6 montowalo nawilzacze...
  • Odpowiedz

byniom

2012-06-21, 15:21:13
Moderator
Samochód zasysa z zewnątrz powietrze które zawiera wigoć natomiast w pomieszczeniu nie masz nawiewu i klimatyzator je osusza. Kup duże akwarium to będzie na co popatrzeć i wilgotność będzie większa Smile
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

tomp

2012-06-21, 15:28:46
Nowy użytkownik
byniom: myslalem, ze jak jest duza roznica temperatur, to auto mieli powietrze w obiegu zamknietym (mam to na auto ustawione, wiec sobie sam otwiera i zamyka wedle potrzeb).

Czyli reasumujac - moge spokojnie postawic obok klimatyzatora wielki nawilzacz i nic sie nie pochrzani?
  • Odpowiedz

bart7802

2012-06-21, 15:32:34
Użytkownik
postaw go w przeciwległym rogu pomieszczenia,jak najdalej od klimy.
  • Odpowiedz

tomp

2012-06-21, 15:34:48
Nowy użytkownik
Wtedy bedzie tez daleko ode mnie. A czy moge wymienic rure od klimy na jakas dluzsza, czy spadnie wtedy jej wydajnosc? Bo pasowaloby mi postawic wlasnie klimatyzator w przeciwnym rogu, a to oznacza rure o dlugosci 8-10m.
  • Odpowiedz

bart7802

2012-06-21, 15:46:02
Użytkownik
wrzuć na luzSmile klimy nie ruszaj,dobierz odpowiedniej wydajności nawilżacz i postaw go gdzie Ci pasuje - będzie dobrze.
  • Odpowiedz

miezala5

2012-06-21, 15:48:58
Top użytkownik
tomp napisał(a):Wtedy bedzie tez daleko ode mnie. A czy moge wymienic rure od klimy na jakas dluzsza, czy spadnie wtedy jej wydajnosc? Bo pasowaloby mi postawic wlasnie klimatyzator w przeciwnym rogu, a to oznacza rure o dlugosci 8-10m.

Tak nie rób bo przegrzejesz turbine wentylatora skraplacza i ci sie rozsypie!
Maks 2-3 metry jak daja fabryczne spiro!
  • Odpowiedz

tomp

2012-06-21, 16:04:53
Nowy użytkownik
OK, tak tez zrobie! Dzieki wszystkim za pomoc.

Jeszcze jedno - czy mozecie poradzic jakas firme z Krakowa, ktora taki klimatyzator przenosny moze przegladnac, wyczyscic i ogolnie odswiezyc? Jest tego duzo w googlu a nie mam zdrowia na wtopy (mimo wszystko mowimy tu o powietrzu, ktorym karmie swoje wlasne bebechy). Macie tu jakis taki klan profesjonalistow - moze jest jakas krakowska spoldzielnia w nim zarejestrowana?
  • Odpowiedz

peen

2012-06-23, 21:52:20
Użytkownik
Do wyczyszczenia takiego klimakteryzatora wystarczy praktycznie wkrętak, kawał druta i szmaty.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa