Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator LG instalacja krótsza niż 3m

16 Odpowiedzi, 14470 Wyświetleń

zenek123

2012-07-05, 18:24:20
Użytkownik
Witam,

Koledzy jakie macie doświadczenia w montażu krótszych instalacji niż podaje producent.
Mam do zrobienia klimatyzator LG w wersji ze skraplaczem zaraz za ścianą, a nie chciałbym robić serpentyn za skraplaczem.

1. Czy odessać część czynnika i badać przegrzanie?
2. Czy te 3m to odległość między śrubunkami?
3. Jak ma się do tego gwarancja?

Wiem, że była już jakaś wzmianka na ten temat na forum, ale nie mogę znaleźć.

Pozdrawiam
zenek123
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-05, 18:25:34 przez zenek123.)
  • Odpowiedz

barbie

2012-07-05, 18:42:53
Top użytkownik
3 metry nie stanowią problemu ,podłączaj bez żadnych kombinacji .
  • Odpowiedz

zenek123

2012-07-05, 19:35:21
Użytkownik
No będzie jakiś 1m max 1,5m, a producent podaje min. 3m.
  • Odpowiedz

barbie

2012-07-05, 19:46:14
Top użytkownik
ograniczenia długości są w pompach ciepła powietrze-woda.w zwykłych splitach nie ma problemów .we wszystkich instalacjach w kontenerach mieszkalnych są krótkie rury i klimatyzatory działają .
  • Odpowiedz

stoo

2012-07-05, 20:33:18
Użytkownik
Mylicie sie w wiekszych splitach (7kW) te 3 merzy maja znaczenie, wiem na własnym przykładzie, klima miała moze 1,5m instalacji i w upalne dni nie wyrabiała a skraplacz byl czysty, po dodaniu 2m rurociągu chodzi jak należy a czynnika nie dodawalem
  • Odpowiedz

zenek123

2012-07-05, 20:41:28
Użytkownik
Doczytałem się że Lg w on off nie podaje min długości instalacji, tylko w inverterach.
  • Odpowiedz

awax

2012-07-06, 07:24:03
Top użytkownik
stoo napisał(a):Mylicie sie w wiekszych splitach (7kW) te 3 merzy maja znaczenie, wiem na własnym przykładzie, klima miała moze 1,5m instalacji i w upalne dni nie wyrabiała a skraplacz byl czysty, po dodaniu 2m rurociągu chodzi jak należy a czynnika nie dodawalem

Może takie "herezje" warto poprzeć jakimś logicznym wyjaśnieniem.
W ten sposób to osoby,które chcą naprawdę się czegoś nauczyć ,uczą się bzdur.
Porównaj Sobie objętość tych 2 m. rury cieczowej z objętością skraplacza.
  • Odpowiedz

stoo

2012-07-08, 11:42:59
Użytkownik
Awax moze Ty potrafisz mi to jakos logicznie wyjasnic? Ewentualnie skąd mam wiedziec ile wyciągnac z układu gazu jeśli producent przewiduje go na 3m długosci rurociągu. Ciśnienie chyba jest mało miarodaje na takich upałach, mam obserwowac prąd na sprężarce? Jestem tego bardzo ciekaw
  • Odpowiedz

adamdud

2012-07-08, 11:48:49
Użytkownik
Witam
Panowie powiem tak samsung wymaga minimalną długość rurociągu 3 metry to jest napisane w DTR więc tak trzeba zrobić a dlaczego Big Grin Poza tym kolego stoo po co chcesz wypuszczać gaz jak masz w DTR napisane np do 8 metrów instalacji. Zostawiasz bez zmian. Jak dołożysz po wyżej 8 metrów musisz dopuścić. Oj na fizyce chyba spałeś. Chyba nie zajmujesz się zawodowo klimami :lol: Bo się już boje jak ty takie pytania zadajesz na forum :o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-08, 11:51:14 przez adamdud.)
  • Odpowiedz

stoo

2012-07-08, 11:52:32
Użytkownik
mnie tylko ciekawi dlaczego klima z 1m rurociągiem chodzi na wysokim cisnieniu a po dodaniu 2m chodzi na 7bar. ilośc czynnika sie nie zmieniła. jednostka zewnetrzna jest w mocno nasłonecznionym miejscu
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-08, 18:55:50
Top użytkownik
stoo napisał(a):Awax moze Ty potrafisz mi to jakos logicznie wyjasnic? Ewentualnie skąd mam wiedziec ile wyciągnac z układu gazu jeśli producent przewiduje go na 3m długosci rurociągu. Ciśnienie chyba jest mało miarodaje na takich upałach, mam obserwowac prąd na sprężarce? Jestem tego bardzo ciekaw
Awax ma rację że siejecie herezje.Dodając rurociąg zwiększyłeś przegrzanie eliminując efekt przeładowania.Tego samego mogłeś dokonać odciągając czynnik do prawidłowego przegrzania układu.Jedynym minusem krótkich rurociągów jest słaba amortyzacja wpływająca na elementy skrętne i sam rurociąg.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-08, 19:08:10 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

adamdud

2012-07-08, 19:41:24
Użytkownik
klimatolog napisał(a):
stoo napisał(a):Awax moze Ty potrafisz mi to jakos logicznie wyjasnic? Ewentualnie skąd mam wiedziec ile wyciągnac z układu gazu jeśli producent przewiduje go na 3m długosci rurociągu. Ciśnienie chyba jest mało miarodaje na takich upałach, mam obserwowac prąd na sprężarce? Jestem tego bardzo ciekaw
Awax ma rację że siejecie herezje.Dodając rurociąg zwiększyłeś przegrzanie eliminując efekt przeładowania.Tego samego mogłeś dokonać odciągając czynnik do prawidłowego przegrzania układu.Jedynym minusem krótkich rurociągów jest słaba amortyzacja wpływająca na elementy skrętne i sam rurociąg.

O święty następny "heretyk" Człowieku co ty piszesz. Szok
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-08, 19:46:54
Top użytkownik
adamdud.To jaka jest Twoja interpretacja?Z chęcią jej posłucham.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-08, 19:48:32 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

barbie

2012-07-08, 19:50:22
Top użytkownik
klimatolog=mętor
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-08, 19:52:07
Top użytkownik
Niektórzy mają wiele do powiedzenia nie znając uzasadnienia co do swoich wypowiedzi.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-08, 19:53:33
Top użytkownik
Masz tym razem rację barbie
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa