Witam wszystkich forumowiczów,to jest mój pierwszy post na tym forum więc proszę,o wyrozumiałość. Podpiąłem się pod ten temat ,bo mnie bardzo interesuje.Chodzi o to,:mam klimatyzację lg odprowadzenie wody ze skraplacza, miałem rurką normalnie grawitacyjnie w dół.Teraz po remontach chciałbym żeby odprowadzenie wody było w górę ,przez kratkę wentylacyjną na dach.Kupiłem pompkę Mini Flowatch firmy chyba Siccon ,no i mam problem gdzie co podłączyć.Może ktoś z forumowiczów wytłumaczył by mi łopatologicznie,ale naprawdę łopatologicznie gdzie mam który przewód podłączyć.Z pompki wychodzą dwa kabelki ,w jednym są trzy przewody,myślę że to zasilanie bo jest żółto-zielony,w drugim kabelku są też trzy przewody :czarny, biały i fioletowy.Proszę mi pomóc gdzie mam które wpiąć.Mam zasiloną jednostkę zewnętrzną ,jest tam pięć styków i stamtąd idzie komunikacja trzema przewodami do jednostki wewnętrznej.Prosze mi pomóc gdzie mam który przewód wpiąć.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Klimatyzacja lg odprowadzenie wody ze skraplacza
4 Odpowiedzi, 5956 Wyświetleń
adam70 napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów,to jest mój pierwszy post na tym forum więc proszę,o wyrozumiałość. Podpiąłem się pod ten temat ,bo mnie bardzo interesuje.Chodzi o to,:mam klimatyzację lg odprowadzenie wody ze skraplacza, miałem rurką normalnie grawitacyjnie w dół.Teraz po remontach chciałbym żeby odprowadzenie wody było w górę ,przez kratkę wentylacyjną na dach.Kupiłem pompkę Mini Flowatch firmy chyba Siccon ,no i mam problem gdzie co podłączyć.Może ktoś z forumowiczów wytłumaczył by mi łopatologicznie,ale naprawdę łopatologicznie gdzie mam który przewód podłączyć.Z pompki wychodzą dwa kabelki ,w jednym są trzy przewody,myślę że to zasilanie bo jest żółto-zielony,w drugim kabelku są też trzy przewody :czarny, biały i fioletowy.Proszę mi pomóc gdzie mam które wpiąć.Mam zasiloną jednostkę zewnętrzną ,jest tam pięć styków i stamtąd idzie komunikacja trzema przewodami do jednostki wewnętrznej.Prosze mi pomóc gdzie mam który przewód wpiąć. Kolego to bardzo proste. Tylko nie ze skraplacza a parownika Pompka składa się z 2 elementów. Pompy i zbiorniczka w którym gromadzi się woda. Podłącz zbiorniczek do odpływu z parownika grubą rurką gumową. Pamiętaj aby był równo ustawiony w poziomie. Gdy woda wpłynie podniesie to kółko do góry co spowoduje wysłanie sygnału do pompy aby zaczeła zasysać wodę. Co do elektryki podłącz tylko te 3 kable niebieski -zero, brązowy-faza i żółto-zielony-ochrona. Pamiętaj aby podłączyć do napięcia na stałe tzn musisz mieć napięcie nawet po wyłączeniu klimatyzacji bo inaczej jak wyłączysz klimę i braknie napięcia pompka przestanie działać a sklropliny jeszcze płyną i może być powódź :lol: Fioletowy czarny i biały kabel zaizoluj to są kable do alarmu
tylko ,że istnieje opcja, że adam70 naprawdę miał na myśli odprowadzenie ze skraplacza -np żeby przy pracy w trybie grzania woda nie ciekła po elewacji... mało prawdopodobne, ale możliwe.
wtedy raczej w dół grawitacyjnie -i to nawet z grzałką rury spływowej. pompka skroplin na jednostce zewnętrznej zamarznie... niech adam70 doprecyzuje -odprowadzenie wody z jednostki wewnętrznej -czy zewnętrznej? jeśli wewnętrznej z parownika -(jak wszyscy zakładamy) -to zarówno kasety jak i kanałówki mają zazwyczaj wbudowane pompki. tylko, ze te pompki maja bardzo małą wysokość podnoszenia 30cm do pół metra -więc w górę na dach nie popchną skroplin... popchną pod sam właściwy strop -a potem -rurami grawitacyjnie w dół samo popłynie... jednostki przyścienne wymagają dodatkowej pompki -nie mają własnej. taka pompka membranowa może popchnąć wodę względnie wysoko -jednak bzyczy -brzęczy -no i jest bardziej awaryjna od zwykłej rury biegnącej w dół. jeśli da radę -lepiej dać spływ grawitacyjny. jak nie da-to pompka skroplin. Popka skroplin zawsze jest tylko "złem koniecznym" -gdy nie da się prosto grawitacyjnie. Jeśli można -w dół -to lepiej niech samo płynie... bez sztucznego popychania pompą pod górę.
Dziękuje kolegom oczywiście chodzi mi,o odprowadzenie wody z parownika...sorry.Chcę założyć pompkę tą membranową żeby odprowadziła wodę na dach wysokości, około czterech metrów.Kolego adamdud dziękuje , zrobię tak jak napisałeś,podepnę tylko zasilanie a drugi kabelek zostawię w spokoju..Dziękuję.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
Pompka składa się z 2 elementów. Pompy i zbiorniczka w którym gromadzi się woda. Podłącz zbiorniczek do odpływu z parownika grubą rurką gumową. Pamiętaj aby był równo ustawiony w poziomie. Gdy woda wpłynie podniesie to kółko do góry co spowoduje wysłanie sygnału do pompy aby zaczeła zasysać wodę. Co do elektryki podłącz tylko te 3 kable niebieski -zero, brązowy-faza i żółto-zielony-ochrona. Pamiętaj aby podłączyć do napięcia na stałe tzn musisz mieć napięcie nawet po wyłączeniu klimatyzacji bo inaczej jak wyłączysz klimę i braknie napięcia pompka przestanie działać a sklropliny jeszcze płyną i może być powódź :lol: Fioletowy czarny i biały kabel zaizoluj to są kable do alarmu