Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator do mieszkania

18 Odpowiedzi, 16227 Wyświetleń

mentor22

2012-07-23, 12:41:42
Nowy użytkownik
Witam Wszystkich!

Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Zainteresowany jestem założeniem klimatyzacji do mieszkania. W temacie klimatyzatorów jestem zupełnie zielony - dlatego mam gorącą prośbę do Was o poradę.

Klimatyzator typu split do mieszkania ok 70m. Z tym, ze docelowo chcę schładzać tylko salon (30m). Oczywiscie nie zaszkodzi jak korytarz i WC też zostaną schłodzone, ale chcę skupić się głównie na salonie.

Mam problem z wyborem odpowiedniej jednostki. Wiadomo, że kluczową rolę gra cena. Na sam zakup chciałbym przeznaczyć do 3000 pln (MAX 3500pln). Moc chlodzenia to myślę, że 3,5 kW wystarczy. Jaki ciekawy model mógłbym kupić w tym przedziale cenowym? Ważne dla mnie, żeby był ekonomiczny i cichy w użytkowaniu (jednostka wewnętrzna). Czy dobrą opcją byłby samsung serii T, czy P, a może koniecznie E? Czy konieczny jest inverter?

Bardzo proszę o porady.
Pozdrawiam,
Michal
  • Odpowiedz

byniom

2012-07-23, 13:17:54
Moderator
Wyliczyłeś jaka moc klimatyzatora będzie ci potrzebna to tylko pozostało ci wybór konkretnego modelu i tutaj raczej sam musisz podjąć decyzję bo to ty będziesz użytkował.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

mentor22

2012-07-23, 13:59:25
Nowy użytkownik
Dzieki za podpowiedz. Czy moglbys napisac cos na temat typu ON/OF a posiadajacym inverter. Roznica w cenie jest dosyc spora, ale czy warto doplacac? Co dokladnie daje ten inverter? Ponoc jest oszczedniejszy. Ale jesli urzadzenie posiada takie same parametry i pobor pradu, to na czym polega przewaga inverera? I druga sprawa to montaz/serwisowanie. Dowiadywalem sie i montaz to koszt ok 1000 pln, przeglad 2x w roku po 100 pln kazdy. Mysle zeby samemu zainstalowac klime i tyle, wiem, ze to strata gwarancji, ale chyba te przeglady to nabijanie klienta w butelke. Co o tym myslicie?
  • Odpowiedz

adamdud

2012-07-23, 16:38:32
Użytkownik
Jak dokonasz przelewu na moje konto wyjaśnie ci wszystko. Jak byś zadał sobie trochę trudu i u wielkiego brata google wpisał "klimatyzator inverter" wiele się dowiesz :lol:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-23, 16:41:36 przez adamdud.)
  • Odpowiedz

byniom

2012-07-23, 16:46:52
Moderator
Przy on/off gdy jednostka zewnętrzna dostanie sygnał to kompresor idzie pełną para a w inwerterze kompresor pracuje z taką mocą na jaką ma w danej chwili zapotrzebowanie.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Łukasz89

2012-07-23, 19:06:47
Nowy użytkownik
-ON/OFF mniejszy wydatek przy zakupie, większe koszty utrzymania np. koszty energii elektrycznej oraz (prawdopodobnie,bo tak słyszałem) częściej występują uszkodzenia sprężarki

-inverter większy koszt zakupu, niższe koszta utrzymania (patrz wyżej ^)

Osobiście obstawiłbym na klimatyzacje invertorową

Jeżeli się mylę proszę o łagodna kare xP Tongue
Obecnie: Monter Urządzeń Chłodniczych/Serwisant DKA Polska
Poprzednio: Monter Urządzeń Chłodniczych w Roszak Chłodnictwo Klimatyzacja
  • Odpowiedz

kubabaku

2012-07-24, 06:24:31
Zaawansowany użytkownik
robił ktoś kiedyś realny pomiar zużycia prądu na dwóch splitach (inverter i onj/off) o tych samych wydajnościach, pracujących w podobnych warunkach w danym okresie czasu??
  • Odpowiedz

teleserwis

2012-07-24, 13:08:08
Nowy użytkownik
kubabaku napisał(a):robił ktoś kiedyś realny pomiar zużycia prądu na dwóch splitach (inverter i onj/off) o tych samych wydajnościach, pracujących w podobnych warunkach w danym okresie czasu??
Może nie prądu ale energii pobranej z sieci, a to dwie różne rzeczy.
Druga sprawa, czy inverter faktycznie jest energooszczędny? Czy tylko ściema reklamowa?
Prawa fizyki są niepodważalne, aby odprowadzić odpowiednią ilość energii ( cieplnej) musimy dostarczyć odpowiednią ilość energii do odprowadzenia( w tym wypadku elektrycznej) plus straty na urządzeniu, czy ta energia będzie dostarczona on/off czy też inwertorowo, musi być jej odpowiednia ilość, myślę że taka sama, w czym więc oszczędność? w sprawności urządzeń, a są bardzo porównywalne. To takie moje rozmyślania teoretyczne, zniosę więc krytykę, podobnie sie dzieje z piecami do ogrzewania domów, aby ogrzac dom musimy dostarczyć odpowiednią ilość energii,(cena energii zależna od meduim) jeśli to będzie piec energooszczędny to mniej ucieknie w komin, ale tak czy inaczej musimy zużyć odpowiednią ilość energii.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-24, 13:10:43 przez teleserwis.)
  • Odpowiedz

aminokwas

2012-07-24, 17:15:45
Zaawansowany użytkownik
Może porównanie nie do końca trafione, ale żeby przejechać samochodem np 100 km potrzebujemy jakąś ilość paliwa. Jednakże ilość ta może być diametralnie różna dla dwóch takich samych samochodów, na tej samej trasie z dwoma różnymi kierowcami. Dużo zależy od techniki jazdy kierowcy. Tongue
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-24, 17:47:20
Top użytkownik
Ilu stopniowa skrzynia biegów jest bardziej ekonomiczna?Ta z trzema czy ta z sześcioma?A może automatyczna?On- of przy rozruchach pobiera najwięcej energii.A szczególnie w tych przewymiarowanych i żle dobranych klimatyzacjach.Dlaczego auta z klimatyzacją o regulowanej wydajności sprężarki palą mniej paliwa niż te które tej regulacji nie posiadają i wbrew pozorom są rozłączane po osiągnięciu temperatury zadanej?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

teleserwis

2012-07-24, 18:37:32
Nowy użytkownik
Jaką mocą samochodu dysponujesz? 100kM 7 litrów, 200kM 12 litrów w przybliżeniu oczywiście, technika jazdy też ma znaczenie ale nie zmieni sie to w granicach 10%, mam doświadczenie z piecem gazowym do ogrzewania domu, na starym piecu do ogrzania zuzyłem aż 25 m3 gazu na dobe, zakupiłem energooszczędny i przy tych samych warunkach zużyłem tylko 25 m3 gazu, super oszczedność, wyliczyłem bo to lubie, do ogrzania domu potrzebuję na dobę 1GJ energii, i pytanie który piec jest lepszy?Czy energia bierze się z kosmosu?
aminokwas napisał(a):Może porównanie nie do końca trafione, ale żeby przejechać samochodem np 100 km potrzebujemy jakąś ilość paliwa. Jednakże ilość ta może być diametralnie różna dla dwóch takich samych samochodów, na tej samej trasie z dwoma różnymi kierowcami. Dużo zależy od techniki jazdy kierowcy. Tongue
  • Odpowiedz

teleserwis

2012-07-24, 18:45:20
Nowy użytkownik
klimatolog napisał(a):Ilu stopniowa skrzynia biegów jest bardziej ekonomiczna?Ta z trzema czy ta z sześcioma?A może automatyczna?On- of przy rozruchach pobiera najwięcej energii.A szczególnie w tych przewymiarowanych i żle dobranych klimatyzacjach.Dlaczego auta z klimatyzacją o regulowanej wydajności sprężarki palą mniej paliwa niż te które tej regulacji nie posiadają i wbrew pozorom są rozłączane po osiągnięciu temperatury zadanej?
Ja niestety nadal nie dam sie przekonać co do energooszczędności, jeśli ktoś wykona takie badania i poprze to wynikami to przyznam rację. Energia nie bierze sie z kosmosu, trzeba ją dostarczyc niestety w wiekszej ilości niż odbierana powiększając ja o straty, inaczej byłoby to perpetuum mobile Smile
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-24, 19:37:31
Top użytkownik
Takie badania udowadniające nie-dowiarkom to przeszłość.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-24, 19:40:08
Top użytkownik
Teleserwis dlaczego się nie wygasza piecy Martenowskich?
Bo jest to nie ekonomiczne aby powtórnie je uruchomić?
Czasami w sprężarkach trzeba podgrzać lej.A po co korzystać z enei?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-24, 19:45:11 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

bart7802

2012-07-24, 21:06:02
Użytkownik
jeżeli urządzenie ma wyższą sprawność to tą samą robotę zrobi mniejszym nakładem energii.Inverter ma tutaj przewagę.
  • Odpowiedz

kubabaku

2012-07-25, 20:04:18
Zaawansowany użytkownik
nie chodziło mi to to czy inverter jest bardziej ekonomiczny w eksploatacji...bo jest i tyle.
bardziej chodzi po ilu się zwróci taka klima montowana w mieszkaniu przy naszy warunkach klimatycznych...czy ktoś to liczył
  • Odpowiedz

awax

2012-07-26, 06:25:51
Top użytkownik
Nigdy się nie zwróci,ale za to chronisz środowisko.
  • Odpowiedz

Chris_W

2012-07-29, 20:50:38
Nowy użytkownik
Sądzę że inwerter jest oszczędny z jednego termodynamicznego powodu:
wszystkie straty i zyski ciepła zależą od różnicy temperatur
On/off - zawsze pracuje na maksimum mocy, co wymusza stosowanie skrajnych rozpiętości temperatur np. temperatura nawiewu. Ponadto taki klimatyzator musi posiadać histerezę chłodzenia w sterowaniu, co musi powodować przechładzanie pomieszczenia (przynajmniej otoczenia czujnika) podczas pracy - taka praca powoduje większą stratę "chłodu" z racji czasowego wystepowania większej różnicy temperatur miedzy pomieszczeniem a temperaturą na zewnątrz.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa