Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatronic Audi 100 C4 92r

13 Odpowiedzi, 18582 Wyświetleń

adrian100c4

2008-05-11, 08:55:39
Nowy użytkownik
Witam.Mam pytanie dotyczące klimy.Zastanawia mnie jedna rzecz.Po uruchomieniu samochodu na wyświetlaczu klimatronica wyświetla mi się śnieżynka.To chyba sygnał ,że została załączona ; klimatyzacja czy sprężarka.Tę śnieżynkę można wyłączyć lub włączyć ,lecz nie słychać , aby coś się włączało , żadnej reakcji.Dodam ,że wszystkie nawiewy działają poprawnie ,prędkość dmuchawy, itd.Co to może oznaczać ? Proszę o jakieś podpowiedzi.Dziękuję i pozdrawiam.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-05-11, 10:55:02
Moderator
sprawdz czy masz gaz w ukladzie i podaj jaki to silnik
  • Odpowiedz

adrian100c4

2008-05-11, 19:09:29
Nowy użytkownik
Mój samochód to ; AUDI 100 C4 rok 1992 ,2.3 b+g, klimatronic.Na pierwszy rzut oka nie widać ,żadnych wycieków tzn. tłustych plam na łączeniach przewodów,oraz przy sprężarce,chłodnicy,jedynym miejscem gdzie możliwy byłby wyciek gazu to nagrzewnica od strony dmuchawy ???.W zeszłym roku miałem nabijaną klimę i było wszystko OK.Wiem to szmat czasu jak na takie auto i rocznik,Po nabiciu ,w maju, było dobrze po 2 miesiącach klima przestała działać praktycznie z dnia na dzień.CZY TO MOŻLIWE,nie wiem.Sezon przejeżdziłem .Póżniej było już chłodniej więc przestałem zwracać na to uwagę.Może był to błąd.Po z diagnozowaniu wyszły mi kody błędów.Jeśli to coś pomoże to w następnej odpowiedzi mogę je podać.Kurcze jest ich trochę.Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-05-11, 20:08:42
Moderator
jak sie da to je wykasuj i miałes sprawdzic czy jest gaz w układzie
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-05-11, 20:11:33
Moderator
i podaj mi kody tych błedow
  • Odpowiedz

adrian100c4

2008-05-12, 09:57:57
Nowy użytkownik
Niestety nie wiem jak sprawdzić czy jest gaz,czy trzeba go upuścić na jakimś łączeniu przewodów czy jest jakieś specjalne miejsce ? Podaję kody błędów : 02.3 ; 02.4 ; 03.3 ; 04.3 ; 04.4 ; 05.1 ; 06.3 ; 06.4 ; 08.3 ; 08.4 ; 08.6 ; 08.7 ; 11.3 ; 11.4 ; 11.6 ; 11.7 ; 13.3 ; 13.4 ; 13.5 ; 13.6 ; 15.3 ; 15.4 ; 15.5 ; 15.6 ; 18.3 .Dużo ich trochę,czy któryś z nich może powodować niedziałanie klimatyzacji ? Samochód kupiłem w zeszłym roku w styczniu ,więc na początku nie przykładałem do tego większej wagi, te błędy były od początku.Nie były kasowane przeze mnie.Byłem u elektryka i powiedział mi że mam nabić klimę lub sprawdzić czy jest gaz,a dopiero póżniej można kasować błędy VAG-iem.Nie wiem czy dobrze mi zasugerował. JAK MAM SPRAWDZIĆ CZY JEST GAZ W UKŁADZIE ? Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

kefir78

2008-05-12, 19:09:47
Nowy użytkownik
Kolego aby sprawdzić czy jest gaz w układzie podnieś przednią maskę. W miejscu gdzie przy opuszczonej masce był gril teraz jest widoczne dwie chłodnice. I ta która jest pierwsza po lewej stronie ma mały korek z przodu. Należy go odkręcić i to jest zaworek podobny jak w kole. Delikatnie go naciśnij czy coś będzie syczało czy nie. Oczywiście rób to przy zgaszonym silniku i nie powtażaj tego często. W układzie klimy jest gaz plus oleju trochą. Więc wycieków nie będzie widać. Nie jestem fachowcem ale tak sam sprawdzam przy kupnie auta klime.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-05-12, 19:11:52
Moderator
sa dwie koncowki jedna na ssacej druga na tłocznej ruze, zdejmij nakretki i nacisnij czyms wentylek tylko uwazaj zebys sie nie popazył i w ten sposob bedziesz wiedział czy jest gaz jak cos psiknie
  • Odpowiedz

adrian100c4

2008-05-12, 20:09:41
Nowy użytkownik
Dopiero co przyjechałem z pracy więc i tak nic dzisiaj nie zrobię.Jutro odnajdę te miejsca i sprawdzę czy jest gaz . Napiszę co jest grane . Przepraszam , a co powiecie na temat tej ilości błędów które podałem ? ZAŁÓŻMY TEORETYCZNIE , ŻE GAZ JEST . Czy te kody mają wpływ na to , że klima nie działa ? Dziękuję i POZDRAWIAM . adrian100c4 Legnica .P/S. Szczerze powiem ,że taki zasób wiedzy jaki posiadacie PANOWIE to skarb.Czytałem wiele postów na tym forum i naprawdę jest co czytać. Są naprawdę bardzo pomocne . Jeszce raz POZDRO.Jutro sprawdzę i napiszę co dalej.
  • Odpowiedz

Artic

2008-05-13, 13:09:59
Zaawansowany użytkownik
witam

Mam też taką samą audiczkę ale silniczek 2.5 TDI (fajny samochodzik)
właśnie jestem w trakcie naprawy klimy w niej i jeśli rozwiążesz problem błedów w komputerze daj znać czy pomogło???

Od strony układu mogę poradzić ale w elektronice jestem słabiutkiSmile

Pozdrawiam
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

adrian100c4

2008-05-13, 19:47:57
Nowy użytkownik
Witam.Dzisiaj próbowałem znależć te końcówki ,ale niestety -pudło, na chłodnicy szukałem tego zaworka też nic .Mam układ na stary GAZ R12, więc te końcówki mogą znajdować się gdzie indziej.W zeszłym roku byłem przy napełnianiu mojej klimatyzacji i gość podpinał się jednym przewodem pod sprężarkę , a drugim ,ściągną wtykę dwu pinową przy nagrzewnicy odkręcił PRESOSTAT ? Chyba tak to się nazywa i tam się wpiął drugą końcówką.Kazał odpalić samochód i nabił.Było OK. Chłodziło i nagle z dnia na dzień przestało.Możliwe to czy nie ,ale z dnia na dzień.Czy aby sprawdzić czy jest gaz mam wypiąć kostkę i odkręcić ten PRESOSTAT ? Czy może w innym miejscu szukać ? POZDRAWIAM .
  • Odpowiedz

skylark

2008-05-16, 18:49:39
Użytkownik
Jak sam wspomniałeś, wiesz już gdzie są te zawory serwisowe (przy sprężarce na wysokim ciśnieniu i pod presostatem na niskim). Ciekawe tylko jak rozróżnisz ciśnienie po naciśnięciu zaworka? Dla fachowca to nie problem... chociaż fachowiec tak nie sprawdza ciśnienia. Do załączenia sprężarki w tym modelu nadciśnienie powinno być powyżej 1bar, a przy "napełnionym" ok 5 bar ( w zależności od temperatury).
Specjalista klimatyzacji samochodowych i ogrzewań postojowych typu Webasto
  • Odpowiedz

adrian100c4

2008-05-17, 14:02:16
Nowy użytkownik
Witam.Obejrzałem dzisiaj samochód odłączyłem wtyczkę i odkręciłem presostat.Znalazłem ten zawór i co? Syknięcie było tylko czy jest dobre ? Oto jest pytanie ?Potem odpaliłem samochód i olśnienie drugi wentylator ten od klimatyzacji zaczął chodzić .Myślałem że coś się zwarło więc wyłączyłem śnieżynkę na wyświetlaczu wiatrak się wyłączył i tak kilka krotnie-Działa ,ale nie CHŁODZI .Temperatura wg. czujnika zewnętrznego wskazywała na wyświetlaczu 27-29 stopni celcjusza. PYTANIE - CO TERAZ !!!.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa