Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

inverter sinclair czy dziala prawidlowo

10 Odpowiedzi, 10240 Wyświetleń

szatann

2012-07-08, 12:09:35
Nowy użytkownik
Witam

Posiadam dwa sklepy spożywcze 30 i 90 m2 a w nich odpowiednio invertery sinclair 3,5kw i 7,0kw ten wiekszy montowalem w maju tego roku.Przez caly ten okres nie mial problemu z utrzymaniem 23 st ale przez dwa ostatnie dni w sklepie bylo 25 st przy zadanych 22 zaniepokojony zmierzylem temp wylotowa jednostki wewnetrznej i wynosila ona 9.5 st przy max nawiewie i 8st przy min nawiewie. Poszedlem do drugiego sklepu i ku mojemu zdziwieniu przy tej samej temp na dworze slabsza o polowe klima bez problemu trzymala temp 23st a temp wylotowa to 4st. Dodam ze dzis wieksza klima zeszla do 22 st ale temp wylotowa to okolice 9st przy duzym nawiewie, jak mierzylem w maju to pamietam ze miala ponizej 4st ale bylo sporo chlodniej w pomieszczeniu i na dworze . Podczas montarzu dziwilo mnie dlaczego monterzy nie zwiekszyli ilosci gazu bo instalacja ma dobre 10 m. Zostala wyciognieta z pudelka wstawiono dodatkowy odcinek rurek i powiedzieli ze jest ok , tylko dlaczego taka wysoka temperatura wylotu? Prosze o podpowoedz czy tak ma byc czy ja jestem przewrazliwiony , wiem ze jeden taki klimatyzator to troche malo i miala byc zalozona jeszcze jedna mniejsza jednostka ale skoro dawala rade utrzymac nie liczac wczorajszego dnia zupelnie komfortowe 23st to po co?
  • Odpowiedz

monterod2002

2012-07-08, 12:34:32
Zaawansowany użytkownik
90m2 i 7,0kW jeszcze sklep !!!! Stanowczo za mała klima. Po prostu klima nie daje rady bo jest za mała. Posłuchaj jak sprężarka na zewnątrz się męczy chodząc na pełnych obrotach . Może ta klima dała by rade przy wyłączonych lodówkach i żaluzjach w oknach oraz zamkniętym sklepie. Proponuje ( W CIEMNO) drugą taką samą jeszcze zamontować. NIE SZUKAJ WINY W MONTAŻU TYLKO W MOCY KLIMY.
Proponuje weź prosty programik z netu doboru klimy a sam się przekonasz.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

szatann

2012-07-08, 13:11:43
Nowy użytkownik
sklep nie jest wysoki 2,7m i nie ma przewiewow, drzwi zamkniete i nowe okna , zamysl jest taki zeby dokupic druga jednostke 5kw ale ta jedna naprawde robi dobra robote jezeli nie ma 35 stopni na dworze to wystarcza... Prosze o odpowiedz czy 9 stopni na wylocie to nie zbyt duzo?
  • Odpowiedz

jackie

2012-07-08, 13:58:57
Użytkownik
Witam
należy zadać sobie pytanie czy temperatura wylotu powietrza z parownika 8-9stC, to mało czy dużo? Uważam, że jest jak najbardziej prawidłowa! Według mnie 4stC to stanowczo za mało i świadczy to o... zresztą zapytaj, proszę firmę montującą u Ciebie tą klimę to Ci wyjaśni.
Co do ortografii, to niestety pozostawia dużo do życzenia i proponuję zacząć na początek od sprawdzania tekstu przed jego 'wysłaniem' w eter, bo oczy bolą!
Pozdrawiam
jackie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-08, 14:00:35 przez jackie.)
  • Odpowiedz

teleserwis

2012-07-13, 07:38:10
Nowy użytkownik
Witam, ponieważ zajmuję się montażem i serwisem klimatyzacji mogę coś napisać sensownego. Monterzy pewnie nawet nie sprawdzili po montażu parametrów, bo większość nawet nie wie jak, podstawowym parametrem jaki ja umieszczam na karcie gwarancyjnej jest superheat! Oznacza on czy jednostka ma wystarczającą ilośc czynnika, czy zbyt mało lub za dużo. Jednostka 7kW spokojnie schłodzi pomieszczenie do 100 m.kw jeśli jest dobrze ustawiona, temp. na wylocie ma trochę mniejsze znaczenie dla mnie , ważniejszym parametrem jest fakt czy w odbieraniu ciepła bierze udział cały parownik czy jego część, zobacz czy masz jednakową temperaturę na wylocie na całej długości parownika, a jest on dosyć długi! Najlepiej dokładnie zmierzyć cyfrowym termometrem. Wezwać najlepiej profesjonalny serwis który wie co to jest superheat i go dokładnie ustawi, sam tego nie zrobisz. Pozdrawiam Cool
  • Odpowiedz

awax

2012-07-13, 08:37:57
Top użytkownik
teleserwis napisał(a):Witam, ponieważ zajmuję się montażem i serwisem klimatyzacji mogę coś napisać sensownego. Monterzy pewnie nawet nie sprawdzili po montażu parametrów, bo większość nawet nie wie jak, podstawowym parametrem jaki ja umieszczam na karcie gwarancyjnej jest superheat! Oznacza on czy jednostka ma wystarczającą ilośc czynnika, czy zbyt mało lub za dużo. Jednostka 7kW spokojnie schłodzi pomieszczenie do 100 m.kw jeśli jest dobrze ustawiona, temp. na wylocie ma trochę mniejsze znaczenie dla mnie , ważniejszym parametrem jest fakt czy w odbieraniu ciepła bierze udział cały parownik czy jego część, zobacz czy masz jednakową temperaturę na wylocie na całej długości parownika, a jest on dosyć długi! Najlepiej dokładnie zmierzyć cyfrowym termometrem. Wezwać najlepiej profesjonalny serwis który wie co to jest superheat i go dokładnie ustawi, sam tego nie zrobisz. Pozdrawiam Cool

Piszesz "spokojnie schłodzi...." nie znając zysków ciepła wewnątrz.To również niewiele ma wspólnego z profesjonalizmem.
Warto chyba w końcu nauczyć się prostego bilansu energetycznego ,kubatura pomieszczenia nie zawsze jest najważniejsza.
  • Odpowiedz

szatann

2012-07-16, 20:13:49
Nowy użytkownik
Witam

Zmierzyłem temperaturę i z lewej strony jest 2,5 stopnia a z prawej 4,5 przy min nawiewie oraz odpowiednio 5 i 6,5 stopnia przy max nawiewie przy 21 stopniach w pomieszczeniu.
  • Odpowiedz

adamdud

2012-07-17, 18:24:14
Użytkownik
teleserwis napisał(a):Witam, ponieważ zajmuję się montażem i serwisem klimatyzacji mogę coś napisać sensownego. Monterzy pewnie nawet nie sprawdzili po montażu parametrów, bo większość nawet nie wie jak, podstawowym parametrem jaki ja umieszczam na karcie gwarancyjnej jest superheat! Oznacza on czy jednostka ma wystarczającą ilośc czynnika, czy zbyt mało lub za dużo. Jednostka 7kW spokojnie schłodzi pomieszczenie do 100 m.kw jeśli jest dobrze ustawiona, temp. na wylocie ma trochę mniejsze znaczenie dla mnie , ważniejszym parametrem jest fakt czy w odbieraniu ciepła bierze udział cały parownik czy jego część, zobacz czy masz jednakową temperaturę na wylocie na całej długości parownika, a jest on dosyć długi! Najlepiej dokładnie zmierzyć cyfrowym termometrem. Wezwać najlepiej profesjonalny serwis który wie co to jest superheat i go dokładnie ustawi, sam tego nie zrobisz. Pozdrawiam Cool

Kolego to inwerter widzę że nie bardzo kumasz superheat lol
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-17, 20:40:43
Top użytkownik
Czy amerykańsko pozwany parametr może świadczyć o złym przegrzaniu urządzenia?I jego doborze w stosunku do zapotrzebowania mocy chłodniczej?Czy nie warto mierzyć kilku parametrów aby wyciągać wnioski?
Tylko tak pytam z ciekawości.Ostatnio miałem przypadek.Przegrzanie zbyt duże.No to czynnika.
Zartowałem.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Chris_W

2012-07-29, 19:48:18
Nowy użytkownik
Jak już tak "boli" te 9 stopni na wylocie to można się zabawić w "policzenie mocy", jednostka ma pewną wydajnośc powietrza w m3/h (zapisana w dokumentacji) trzeba zmierzyć o ile stopni ta jednostka schładza powietrze przepływajace przez wymiennik. Reszta do policzenia. Wynik pozwoli oszacować ile mocy rzeczywiście "idzie".
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa