Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z klimatyzacją - częste CH46

22 Odpowiedzi, 17282 Wyświetleń

Trout

2012-07-29, 17:48:33
Nowy użytkownik
Na początku witam wszystkich Forumowiczów bo jest to mój pierwszy post na forum.

Mam problem z systemem klimatyzacji w moim mieszkaniu. O CH46 już dość sporo poczytałem ale sytuacja nie jest chyba typowa. System wprawdzie jest jeszcze na gwarancji ale wyczuwam za chwilę (po jej wygaśnięciu) poważne problemy.
Klimatyzacja LG jed. zew. CC24AWR czyli niemała oraz dwie wewnętrzne tj. przypodłogowa i ArtCool (MU5M30 i MV09AH) założona i nabita na jesieni 2010r, uruchomiona maj 2011. Sezon 2011 ? kilka dni użytkowania, w zimie nie używam wcale ale jest stale pod prądem bo zasilanie idzie od gniazdka w mieszkaniu. Generalnie zawsze chłodzi na minimum bo jest kobylasta jak na moje potrzeby.
W kwietniu tego roku bez żadnej przyczyny (bez użytkowania) jednostki wewnętrzne wygenerowały CH46. Przyjechał serwis ? skończyło się wymianą wszystkich czujników bo po CH46 poleciały inne błędy. Minęły trzy miesiące jest to samo? Użytkowana w tym czasie była może... 6-7 dni.
Jednostki wewnętrzne generują CH46 następuje zamknięcie jednostki przypodłogowej a pracujący ArtCool zatrzymuje się, otwiera, miga na wyświetlaczu kod błędu i taka sytuacja trwa 3-4 minuty. Po tym czasie błąd znika i ArtCool działa ponownie przez 15 min ? 2h. Jak włączam jednostkę przypodłogową błąd wyskakuje po 3-4 minutach, obie się zawieszają na 4-5 minut pokazują błędy bo czym sytuacja znów wraca do normy? oczywiście aż się nie wywalą następnym razem. Odłączenie urządzeń od prądu na kilka-kilkanaście minut nie pomaga.
Co może być przyczyną, co robić? Na razie mam gwarancję ale jak minie... będzie jazda bez przysłowiowej trzymanki. Co kwartał naprawa ?

Pozdrawiam
Trout
  • Odpowiedz

barbie

2012-07-29, 17:57:54
Top użytkownik
jednostka zewnętrzna jest zbyt mała .
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-29, 18:20:56
Top użytkownik
CH46-błąd czujnika na rurze ssawnej.Zmierz rezystancję.10 kiloom przy 10 stopniach oraz 4 kilo omy przy 30-stu stopniach.Jeśli termistor ok,to wymień płytę PCB
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-29, 18:28:04
Top użytkownik
Cytowane nie z kapelusza Smile barbie jednostka zewnętrzna jest zbyt mała .To dlaczego od początku nie generowała błędów? Smile
  • Odpowiedz

Trout

2012-07-29, 18:28:51
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):jednostka zewnętrzna jest zbyt mała .

Do tych dwóch wewnętrznych?

Klimatyzacja była projektowana przez firmę znaną i myślę, że z głową.
Zewnętrzna ma 10.5KW wewnętrzne w sumie 10.3 KW (2.6 + 7.7). więc się mieszczą w limicie. Poza tym praktycznie zawsze pracują osobno (albo jedna albo druga) i nigdy na full. Praktycznie zawsze na minimum lub tryb nocny. Jeszcze nigdy nie były włączane na szybkie schładzanie pomieszczenia, czyli na max.
Poza tym jak patrzę na mój system to w porównaniu do tego co się spotyka w biurowcach itp moja wisi praktycznie nieużywana.

Ja nie ekspert ja użytkownik... jestem zdany na serwis w całej rozciągłości. Martwię się co będzie po gwarancji jak sytuacja będzie się powtarzać. Co to jest CH46 i co trzeba zrobić doczytałem już przed pierwszą naprawą czujników ale tak jak napisałem w tym temacie jestem bezbronny.

ps.
Trochę pokręciłem w poście, która jednostka jest wewnętrzna, która zewnętrzna ale nieważne, wiadomo co jest co.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-29, 18:34:28 przez Trout.)
  • Odpowiedz

barbie

2012-07-29, 19:06:20
Top użytkownik
jednostka zewnętrzna ma 2400 BTU =7.5 KW .
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-29, 19:07:16
Top użytkownik
Reklamuj.Jako użytkownik.Nie kombinuj.
  • Odpowiedz

Chris_W

2012-07-29, 19:14:28
Nowy użytkownik
Przypomnę że termistory (te tanie) są dość wrażliwe na wilgoć - dlatego powinny być w porządnej obudowie. Jak są tylko w "termokurczu" to będą się rozstrajać co jakiś czas pod wpływem wilgoci.
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2012-07-29, 19:18:47
Użytkownik
jednostka zew. ma 3000BTU nominalnie nawet w symbolu jest nie wiem skąd
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-29, 19:21:04
Top użytkownik
Ale to nie usprawiedliwia nie znajomości panów od serwisu Smile
  • Odpowiedz

Trout

2012-07-29, 19:24:12
Nowy użytkownik
Nie wiem, może ja źle coś czytam albo rozumiem, ale wszędzie, łącznie z tabliczką znamionową stoi to:

http://esklep.spidernet.pl/produkty-klim...34886.html

10.55 chłodzenie 12.10 grzanie

Oczywiście będę reklamował ale przy takim tempie usterkowości nie doczekam do pomyślnego rozwiązania problemu w ramach gwarancji - tego się obawiam. Niestety musi być 5 usterek aby myśleć o radykalnym podejściu do rozwiązania problemu.
Poza jako człowiek techniczny czuję, że z tym sprzętem coś musi być nie tak. Identyczna usterka w ciągu 3 miesięcy to nie może być przypadek.
  • Odpowiedz

barbie

2012-07-29, 19:28:02
Top użytkownik
w pierwszym poście podajesz CC24AWR .
  • Odpowiedz

Trout

2012-07-29, 19:34:13
Nowy użytkownik
Ale w drugim prostuję, że pokręciłem jednostki, która wewnętrzna, która zewnętrzna.
Poza tym CC24AWR to wewnętrzny ArtCool.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-29, 19:35:25 przez Trout.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-30, 17:39:15
Top użytkownik
Trout myślę że powinieneś zacząć walczyć z czasem,bo sezon i gwarancja dobiega końca. Smile
  • Odpowiedz

Trout

2012-07-30, 18:19:17
Nowy użytkownik
Hmmm.... Jedyne co mogę zrobić to zgłosić usterkę - i to zrobiłem.
Poza tym mogę tylko liczyć, że ktoś z forum spotkał się z takim problemem i będzie w stanie zaproponować coś więcej niż wymiana czujników, która nic nie dała za pierwszym razem.
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2012-07-30, 18:50:55
Użytkownik
podpiąć LG MV sprawdzić na pracującym układzie wszystkie czujniki, spadki napięcia... cos wyjdzie na pewnoSmile te klimy są wrażliwe na spadki napięcia i przepięcia a przewymiarowanie j. wew. nic nie ma do rzeczy bo nie raz kilka kW na MU5M30 miałem za dużo i pięknie chodziłoSmile moim skromnym zdaniem to najlepszy system multi wiem działać musi;p
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-30, 21:37:25
Top użytkownik
Trout napisał(a):Hmmm.... Jedyne co mogę zrobić to zgłosić usterkę - i to zrobiłem.
Poza tym mogę tylko liczyć, że ktoś z forum spotkał się z takim problemem i będzie w stanie zaproponować coś więcej niż wymiana czujników, która nic nie dała za pierwszym razem.
Napisałem.CH46-błąd czujnika na rurze ssawnej.Zmierz rezystancję.10 kiloom przy 10 stopniach oraz 4 kilo omy przy 30-stu stopniach.Jeśli termistor ok,to wymień płytę PCB
  • Odpowiedz

Trout

2012-07-30, 22:29:29
Nowy użytkownik
klimaG-ce napisał(a):te klimy są wrażliwe na spadki napięcia i przepięcia

Jak pisałem wcześniej system podpięty jest do wiązki elektrycznej wspólnej dla kilku urządzeń kuchennych. Wisi jeszcze na niej czajnik, kuchenka mikrofalowa i ze dwa gniazdka do których się od czasu do czasu coś podpina. Niestety, klima była zakładana dużo później niż był robiony projekt elektryczny, który jej nie uwzględnił. Niestety to jest jedyne źródło prądu dla systemu.
Może mieć to znaczenie ??? Jest możliwość zamontowania jakiegoś systemu przeciwprzepięciowego i zabezpieczającego przed spadkami napięcia tuż przed jednostką zewnętrzną ?
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-30, 22:36:04
Top użytkownik
Z kogo robisz sobie jaja?
  • Odpowiedz

Trout

2012-07-30, 22:53:33
Nowy użytkownik
klimatolog napisał(a):Z kogo robisz sobie jaja?

Z nikogo. Nie robię sobie jaj, człowiek, który montował klimatyzację dokładnie wiedział do czego się podłącza i co oprócz klimatyzacji jest/będzie jeszcze na tym wisiało. To jest instalacja kuchenna, odpowiednio mocna ale wisi na niej parę sztuk urządzeń, które pracują od czasu do czasu. Niestety nie było innego wyjścia NIE MAM żadnego innego źródła prądu w pobliżu klimatyzacji (a nawet dalej).

EDIT:

Sprawdziłem w planach i na zdjęciach z remontu to nie jest tak tragicznie, że klima i urządzenia kuchenne wiszą na jednym kablu jak na rozgałęziaczu. Gniazdko z którego korzysta klima ma oddzielny kabel, który leci do puszki w ścianie. Ale fakt pozostaje faktem, że wszystko wisi, pomimo oddzielnych kabli, na jednym 16A korku w szafce rozdzielczej. Sytuacja patowa z prądem, czy przed jednostką zewnętrzną można zamontować jakieś zabezpieczenie przed spadkami napięć i przepięciami ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-31, 07:39:36 przez Trout.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-31, 17:06:02
Top użytkownik
Urządzenie zakończone odpowiednią wtyczką.Na tym etapie skończony poprawny montaż urządzenia. Smile
  • Odpowiedz

p.obelix

2012-07-31, 19:14:26
Zaawansowany użytkownik
Ja na twoim miejscu wzywałbym serwis za każdym razem jak tylko wyskoczy błąd. Sprzedali zamontowali to niech teraz się martwią. Czas ucieka a co za tym idzie gwarancja też. Proponuję wymienić płytę jednostki zewnętrznej.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa