witam kupiłem klimatyzator elhurt k-2700 i niestety jak go włączyłem pochodził 5 minut i przestał chłodzić. Drogą dedukcji doszedłem do wniosku że nie działa wywiew gorącego powietrza. potrzebuje informacji co może być tego przyczyną.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
nie działa wywiew gorącego powietrza elhurt k-2700
22 Odpowiedzi, 21088 Wyświetleń|
Może uszkodzony wentylator lub sterowanie. Jak jest na gwarancji to go oddaj.
rozebrałem go i okazało sie że nie kręciła sie turbina od wywiewu trochę na siłę zakręciłem i puściło ale elektrycznie dalej nie chodzi. Prąd dochodzi więc sterowanie jest ale nie działa. (próba na ostro z zewnętrznego zasilania też się nie powiodła). Nie wiem jak można inaczej sprawdzić silnik (może miernikiem) jak ktoś ma jakiś pomysł to bardzo chętnie przeczytam i wypróbuje
Jak wentylatorek był zablokowany, a miał zasilanie, to pewnie "poszedł" silnik - w sumie nic odkrywczego.
spisz model z silnika i zrób zdjęcie .Może mój kolega jeszcze ma przenośną do utylizacji to coś wymontujemy.
ls-43d1-4p
(wk4-30d1-a08a) 220-240v 50hz cr2,0uF 450v love star linki do zdjęć http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58df...3daff.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/066e...86097.html przemek_0810 napisał(a):rozebrałem go i okazało sie że nie kręciła sie turbina od wywiewu trochę na siłę zakręciłem i puściło ale elektrycznie dalej nie chodzi. Prąd dochodzi więc sterowanie jest ale nie działa. (próba na ostro z zewnętrznego zasilania też się nie powiodła). Nie wiem jak można inaczej sprawdzić silnik (może miernikiem) jak ktoś ma jakiś pomysł to bardzo chętnie przeczytam i wypróbujeMiernikiem,rewelacyjny pomysł,nigdy bym na to nie wpadł. Skopiuj to na forum sześciolatków
kolego awax jakbym sie znał na silnikach elektrycznych to bym nie prosił o pomoc w sprawdzeniu
Witam
Kolego ja jak się na czymś nie znam to powierzam pracę tym co się znają rozumiesz. Nawet jak ci powie że miernikiem można to będziesz wiedział jak
A mi się wydaje ze coś z kondensatorem
kondensator sprawny bo na drugim silniku sprawdzany
oddałem silnik do sprawdzenia do warsztatu i jutro bede wiedział co i jak
Spalony na bank!
100pln przewiniecie po znajomosci! 200pln netto nowy! Najlepiej szukac uzywki po kolegach!
dla!kogo!te!wykrzykniki!???
panowie a może to bezpiecznik termiczny
troche poszukałem na elektodzie i znalazłem coś takiego- http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1003404.html bart7802 napisał(a):dla!kogo!te!wykrzykniki!???KLIMATYZATOR Przenosny kosztuje np 1000pln. Naprawa przegrzanej turbiny:rozsypany wentylator i spalony silnik to około 460 netto: 200 silnik 180 turbina 80 robota. Miałem tak ostatnio z znana Castoramowska marka. Wykrzykniki bo sprezarka jest o.k caly uklad chlodniczy jest o.k a wymiana wentylatora to 50% wartosci urzadzenia.To jest polityka!I choc ja jestem z drugiej strony wiec powinienem sie cieszyc bo klijent zalozyl Splita to wiem ze czesto w innych dziedzinach tez jestem tak bity! ![]() Pozdrawiam! W sumie moglem to napisac z kropkami co by nie zmienilo faktu kosztu naprawy. Robert
Turbiny sprawdza się najlepiej za pomocą energii z przyrody.Wodne np wodospad.Można też sprawdzić silnik wentylatora.Używając miernika.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
klimatolog Turbinę w samochodzie też byś sprawdziła za pomocą energii przyrody( wodą) znów jakieś bzdety. Turbina w klimatyzacji jest pojęciem właściwym i wszyscy z branży posługują się tym terminem.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
Określ się którą bo jest ich kilka.
Poczytaj o wentylatorach
Turbiny wytwarzają energię. i wszyscy z branży posługują się tym terminem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-02, 20:51:27 przez klimatolog.)
a tu po staremu
klimatyzator naprawiony (kosztowało mnie to 50,- (bezpiecznik termiczny w silniku sie przepalił)
KOLEGO AWAX AKURAT TĄ AWARIE W SILNIKU MOŻNA SPRAWDZIĆ MIERNIKIEM ale ty albo nie wiedziałeś że jest coś takiego w silniku albo zamiast pomóc wolisz sie ponabijać z ludzi którzy na tym forum szukają pomocy przemek_0810 napisał(a):klimatyzator naprawiony (kosztowało mnie to 50,- (bezpiecznik termiczny w silniku sie przepalił)No to masz skutek.A gdzie przyczyna?Skutki każdy potrafi usunąć.
przyczyna hmmmm
podejrzewam że silnik był źle zamontowany i turbina jak tarła o obudowę po zatrzymaniu po prostu się do niej przykleiła następne włączenie ktoś nie zwrócił uwagi że nie chodzi i bezpiecznik padł. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY