Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator nie chłodzi

42 Odpowiedzi, 39309 Wyświetleń
1 2 Dalej

pokerstar24

2012-08-06, 20:40:38
Nowy użytkownik
Witam,

ostatnio uruchamiałem chiński wynalazek typu "No name" który nie za bardzo chce
chłodzić, jest prawie nowy nie był dużo używany, pomierzyłem parametry
prosiłbym o ocenę czy ten cud techniki to szmelc czy może akurat były niekorzystne warunki
pomiary robione były miernikiem Testo 557

Ciśnienie ssania - 8,8 Bar
Ciśnienie tłoczenia - 26 Bar
Temp. parowania zmierzona - 11,2 st.
Temp. skraplania zmierzona - 35,5 st.
Temperatura zewnetrzna - 33,2 st.
Temperatura powietrza nawiewanego - 15,2 st.
Temperatura powietrza w pom. chłodzonym - 28 st.
Temperatura na wyjściu skraplacza - 36,4 st.
Temperatura na wyjściu z parownika - 8 st.
Prąd pobierany przez sprężarkę - 2,90 A (przy I znam. = 3,56A)

Czynnik chłodniczy R 410A
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-08-07, 04:00:29
Top użytkownik
pokerstar24 napisał(a):Witam,

ostatnio uruchamiałem chiński wynalazek typu "No name" który nie za bardzo chce
chłodzić, jest prawie nowy nie był dużo używany, pomierzyłem parametry
prosiłbym o ocenę czy ten cud techniki to szmelc czy może akurat były niekorzystne warunki
pomiary robione były miernikiem Testo 557

Ciśnienie ssania - 8,8 Bar

Temp. parowania zmierzona - 11,2 st.

Temperatura powietrza w pom. chłodzonym - 28 st.

Temperatura na wyjściu z parownika - 8 st.

Prąd pobierany przez sprężarkę - 2,90 A (przy I znam. = 3,56A)

Czynnik chłodniczy R 410A

Witam

A jakich parametrów byś oczekiwał?

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

teleserwis

2012-08-07, 07:18:20
Nowy użytkownik
Parametry fajne Smile też takie kiedyś miałem Cool
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-08-07, 16:05:47
Top użytkownik
Układ jest po prostu przepełniony czynnikiem Smile
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

pokerstar24

2012-08-07, 17:02:03
Nowy użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

A jakich parametrów byś oczekiwał?

Hmm, 26 Bar na tłoczeniu przy czynniku R 410A to chyba za mało,
Temp. skaraplania + 35st. przy temp. zewn. 33,2 różnica wynosi niecałe 2 stopnie więc
odbiór ciepła jest raczej kiepski nie wiem czy ten czynnik w ogóle się skrapla
a co do hipotezy że układ jest przepełniony czynnikiem to przed uruchomieniem
ściągnąłem stary czynnik i wbiłem nowy wagowo tyle ile ma być przy długości instalacji 4-5m.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-08-07, 18:00:52
Top użytkownik
Ciśnienie ssania - 8,8 Bar Jest bynajmniej za wysokie. Dla czynnika 410-a w klimatyzacji.
  • Odpowiedz

byniom

2012-08-07, 20:13:25
Moderator
Może podaj jeszcze dane pomieszczenia bo jak się rozumiemy to klima jest mała a jakie jest pomieszczenie ?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

popeye

2012-08-07, 20:52:04
Użytkownik
parametry ma fajne ale ... zauwazylem ze chinskie wynalazki troche przesadzaja z podawaniem mocy chlodniczej i swiadczy o tym w tym przypadku maly prad pobierany przez klime w stosunku do obciazenia ,temperatury otoczenia,
pzodrowienia
  • Odpowiedz

Chris_W

2012-08-08, 05:56:51
Nowy użytkownik
Zasadnicze pytanie - to inwerter? Czy ma jakieś funkcje "eko-oszczędzania" energii?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-08-08, 07:46:27
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Układ jest po prostu przepełniony czynnikiem Smile
Ciśnienie ssania - 8,8 Bar Jest bynajmniej za wysokie. Dla czynnika 410-a w klimatyzacji.
Witam

Na jakiej podstawie tak stwierdziłeś? Wiedzy czy doświadczenia? Zadam Ci Twoje ulubione pytanie. Czy ze wzrostem temperatury odparowania wydajność wzrasta czy spada? Zakładając że dla R410A 7bara to 0,5st. C.

pokerstar24 napisał(a):Hmm, 26 Bar na tłoczeniu przy czynniku R 410A to chyba za mało,
Temp. skaraplania + 35st. przy temp. zewn. 33,2 różnica wynosi niecałe 2 stopnie więc
ściągnąłem stary czynnik i wbiłem nowy wagowo tyle ile ma być przy długości instalacji 4-5m.

A te 26bara to przed skraplaczem czy za. Oznacz na rysunku gdzie robiłeś pomiary które opisałeś w pierwszym poście.
[Obrazek: uklchlod.jpg]

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-08-08, 16:56:30
Top użytkownik
stefanbud napisał(a):
klimatolog napisał(a):Układ jest po prostu przepełniony czynnikiem Smile
Witam

Na jakiej podstawie tak stwierdziłeś? Wiedzy czy doświadczenia? Zadam Ci Twoje ulubione pytanie. Czy ze wzrostem temperatury odparowania wydajność wzrasta czy spada? Zakładając że dla R410A 7bara to 0,5st. C.

pokerstar24 napisał(a):Hmm, 26 Bar na tłoczeniu przy czynniku R 410A to chyba za mało,

A te 26bara to przed skraplaczem czy za. Oznacz na rysunku gdzie robiłeś pomiary które opisałeś w pierwszym poście.
[Obrazek: uklchlod.jpg]

Pozdrawiam
Stefan na podstawie pierwszego postu cyt-Ciśnienie ssania - 8,8 Temp. parowania zmierzona - 11,2 st.Mój wniosek przegrzanie 3k a powinno być 6-8k Co do pytania o wydajność urządzenia to oczywiście wzrasta wraz ze wzrostem temperatury parowania (są pewne granice tej teorii)W tym przypadku wydajność urządzenia jest mała bo różnica pomiędzy temperaturą skraplania a temp. zewnętrzną jest mała.Tymi danymi się sugerowałem Stefan.I to wszystko.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-08-08, 18:49:05
Top użytkownik
byniom napisał(a):Może podaj jeszcze dane pomieszczenia bo jak się rozumiemy to klima jest mała a jakie jest pomieszczenie ?
Byniom co wskazuje twoim zdaniem że klima jest zbyt mała? Gdyby była zbyt mała to przegrzanie było by większe a różnica pomiędzy temperaturą skraplacza a temperaturą zewnętrzną kolosalna.Ja wnioskuję z podanych danych i tym się kieruję wierząc że podający dane wie co pisze.Gdyby napisał przegrzanie 12k odpowiednie do mrożni to może bym pomyślał za mały w stosunku do zapotrzebowania lub za mała ilość czynnika.Ale według danych zainteresowanego prawie żadna wymiana ciepła pomiędzy jednostkami nie zachodzi.Chyba że to inwerter podtrzymujący zadaną temperaturę.Ale nie sądzę bo zainteresowany pisze że nie daje rady.Tą opcję odrzucam.Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

byniom

2012-08-08, 20:01:06
Moderator
Nie napisałem że za mała tylko że mała w sensie małego klimatyzatora sugerując się pobieranym prądem . Autor wątku nie podał co to dokładnie jest i jakie mocy a ja tylko dopytuje , co do ciśnienia tłoczenia to może wy ale ja jakoś nie spotykam małych i średnich klimatyzatorów z zaworem po stronie tłocznej ( może mało się na tym znam) w którym można zmierzyć ciśnienie tłoczenia przed elementem rozprężnym i coś mi tu nie pasuje z tym opisem. Może autor by konkretnie napisał co i jak się ma.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-08, 20:02:16 przez byniom.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-08-08, 20:34:25
Top użytkownik
Byniom ale ja nie brałem pod uwagę ciśnienia tłoczenia.Cytowałem to czym się sugerowałem w swojej odpowiedzi.Wstawiając zawór serwisowy w odpowiednich punktach można zmierzyć wszystkie ciśnienia.
Byniom napisałeś=wątku nie podał co to dokładnie jest i jakie mocy a ja tylko dopytuje , co do ciśnienia tłoczenia to może wy ale ja jakoś nie spotykam małych i średnich klimatyzatorów z zaworem po stronie tłocznej ( może mało się na tym znam)
Ja Też się nie spotkałem.Ale czasami je wstawiam.To w nawiasie nie pasuje mi do Ciebie.Czasami tak bywa na forach.Ludzie przez internet włosy sobie wyrywają,a po czasie zainteresowany napisze.Przepraszam pomyliłem się .Nie chodziło mi o klimatyzator z czynnikiem takim tylko takim.
  • Odpowiedz

byniom

2012-08-08, 20:38:16
Moderator
Wiem że zaworki sie wstawia bo sam tak robię ale miałem na mysli to że w standardzie nie ma.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-08-08, 20:45:49
Top użytkownik
Bo nie ma
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-08-08, 20:49:23
Top użytkownik
Zresztą tak jak napisałem nie zamierzam między nami włosów sobie wyrywać z powodu skąpych informacji.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-08-08, 20:52:14
Top użytkownik
Jak mam rozumieć temperaturę parowania a jak temperaturę na powrocie ssącej?Mi się wydaje że posiadanie Testo w niektórych rękach to samozagłada.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-08, 20:57:43 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-08-09, 07:10:58
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Stefan na podstawie pierwszego postu cyt-Ciśnienie ssania - 8,8 Temp. parowania zmierzona - 11,2 st.Mój wniosek przegrzanie 3k a powinno być 6-8k Co do pytania o wydajność urządzenia to oczywiście wzrasta wraz ze wzrostem temperatury parowania (są pewne granice tej teorii)W tym przypadku wydajność urządzenia jest mała bo różnica pomiędzy temperaturą skraplania a temp. zewnętrzną jest mała.Tymi danymi się sugerowałem Stefan.I to wszystko.
Witam

Podchodząc ściślej 4,5K, takie błędy występują przy analogowym liczeniu przegrzania. Kupując manometr Testo, jeżeli chcemy być już nowocześni, powinno pomyśleć się o modelu Testo 570 z możliwością zapisu diagnozy pracy urządzenia i przeniesienia tych danych na komputer lub odczyt tych danych na komputerze w czasie rzeczywistym jeżeli mamy jakieś zastrzeżenia co do pracy układu chłodniczego a nie znamy urządzenia i algorytmu pracy jaki producent narzucił urządzeniu. W kolegi poście jest dużo niewiadomych. Począwszy od: braku czasu pomiaru, czasu momentu spisania odczytu. Kolega podał nam wycinek pomiaru który wyrwał z cyklu pracy, a może w tym momencie klimatyzator się dostosowuje do warunków. Brak nam jest wiedzy na temat technologii urządzenia czy jest to On/Off czy Inwerter, ale w sumie nie wiem czy jest to istotne.
Do czego dążę, przy obserwacji parametrów pracy układu chłodniczego klimatyzatorów ważne jest około pierwszych 15min. Nieraz jest tak że parametry zmieniają się dość szybko raz w górę raz w dół, dlatego ktoś wymyślił Superheat czyli przegrzanie. Jeżeli ten parametr jest w miarę stabilny czyli około 6-8K, przez pewien okres po niestabilności na początku pomiaru to możemy być spokojni przy On/Offach że urządzenie dotarło do zadanego mu przez producenta zadania. Przy R410A, 7,1bara i 8st.C - 8K Superheat to model wzorcowy zwykłego On/Off, bez bajerów typu regulator obrotów i dodatkowe algorytmy pracy i czujniki jakie stosują producenci do tej technologii teraz.
Nie możemy też wpadać w panikę jeżeli ciśnienie parowania skoczyło nam do 8,8bara, może jest takie zamierzenie producenta urządzenia.

Na dole macie zdjęcia z pomiarów podobnego urządzenia i porównajcie co to jest wycinek z pomiarów jaki podał kolega a co kompletny pomiar nad którym można się chwile zastanowić i wyciągnąć wnioski.

[Obrazek: pomiar1.jpg]

[Obrazek: pomiar2.jpg]

[Obrazek: pomiar3.jpg]

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-08-09, 19:07:20
Top użytkownik
Proszę nie łap mnie stefan za słówka.Bo ścislej to 4.4K Analogowo to mierzę od wielu lat.Nigdy się nie zawiodłem.Nie zmienia to sytuacji że podane wyniki wskazują na przepełnienie.Nie drwij z analogów.Bo gdyby nie one cyfrowe by nie istniały.Cyfrowe skalowane są według analogowych.A w kynologii wiadomo co to oznacza jeden za drugim.Dlaczego zbyt szybko gruzujesz moje posty idąc po trupach?Uprzedzenie?Niech niektórzy zaczną naukę cięcia metalu piłką ręczną a póżniej te nowsze technologie.Testo w niektórych rękach to samozagłada.Coś jak szlifierka kątowa.Jeszcze raz odpowiadam.Odpowiedziałem według 1-postu licząc że pytający to fachowiec.A twoja zaczepka w temacie by najmniej nie na miejscu.
Też Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-09, 19:32:21 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

awax

2012-08-09, 19:50:11
Top użytkownik
Czymkolwiek by nie mierzyć to najważniejsza jest prawidłowa interpretacja wyników
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-09, 19:50:37 przez awax.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-08-09, 19:55:22
Top użytkownik
awax sedno w temacie SmileNie ważne jaką bronią władasz.Ważne abyś władał ją skutecznie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-09, 20:03:28 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-08-09, 20:42:54
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Proszę nie łap mnie stefan za słówka.Bo ścislej to 4.4K Analogowo to mierzę od wielu lat.Nigdy się nie zawiodłem.Nie zmienia to sytuacji że podane wyniki wskazują na przepełnienie.Nie drwij z analogów.Bo gdyby nie one cyfrowe by nie istniały.Cyfrowe skalowane są według analogowych.A w kynologii wiadomo co to oznacza jeden za drugim.Dlaczego zbyt szybko gruzujesz moje posty idąc po trupach?Uprzedzenie?Niech niektórzy zaczną naukę cięcia metalu piłką ręczną a póżniej te nowsze technologie.Testo w niektórych rękach to samozagłada.Coś jak szlifierka kątowa.Jeszcze raz odpowiadam.Odpowiedziałem według 1-postu licząc że pytający to fachowiec.A twoja zaczepka w temacie by najmniej nie na miejscu.
Też Pozdrawiam.
Witam

Podjąłem temat bynajmniej bez chęci dokuczania Tobie. Nie chodzi mi o różnice w interpretacji pomiaru tylko o to że kolega piszący post, podał nam wyrywkowe dane i pyta czy dobre. Dodał do nich stek niepotrzebnych parametrów. Jestem pewien że nie zmierzonych równocześnie w tym samym czasie. Po za tym uważam tak jak napisałem że jeżeli już ktoś inwestuje w drogi elektroniczny manometr to powinien wydusić jeszcze parę złotych na wyższy model z większymi możliwościami.

Wierz mi, jestem ostatni na tym forum który chce drzeć koty z Tobą.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-08-10, 19:02:41
Top użytkownik
No to przepraszam Stefan.Kierowałem się wątkiem nr 10.Szanuję ludzi podejmujących się trudnych tematów.
Również Pozdrawiam. :/Zainteresowany tematem odbył szkolenie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-11, 19:28:27 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

pokerstar24

2012-08-11, 20:05:42
Nowy użytkownik
stefanbud napisał(a):A te 26bara to przed skraplaczem czy za. Oznacz na rysunku gdzie robiłeś pomiary które opisałeś w pierwszym poście.

zgodnie z życzeniem wstawiam rysunek z oznaczeniami pomiarów oraz dodatkowo informuję że:

Qchł. urzadzenia = 2638W
typ urządzenia On/Off, nie inwerter
ciśnienie tłoczenia byłem w stanie zmierzyć ponieważ wlutowałem zawór serwisowy przed kapilarą
która znajduje się w jedn. zewnetrznej

Być może mogłem dołożyć jeszcze trochę i kupić Testo 570 , może to był i błąd ale model 557 też jest niezły
i można się fajnie pobawić
Mam pytanie do kol. stefanbud w jaki sposób robi pomiary wszystkich parametrów w czasie
rzeczywistym jeżeli jednostki są często sporo oddalone od siebie, w innych pomieszczeniach,
przedzielone ścianami itp. a sonda do pomiaru temp. przegrzania ma ok. 1m długości?

jestem tu na forum po to żeby się czegoś dowiedzieć od fachowców którymi część użytkowników
forum niewątpliwie jest, a przed niektórymi pewnie zdjąłbym czapkę z głowy.
Gdybym wiedział dlaczego ten split nie chłodzi tak jak powinien to nie utworzyłbym tego wątku
bo i po co?
więc prosiłbym o rzeczowe odpowiedzi jak na fachowców przystało
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa