jak dam nawiew na twarz to nie da się długo wytrzymać - no chyba że na początku kiedy w samochodzie jest ponad 40C , potem nawiewy raczej na boki albo na uda bo na głowe to by ją urwało . Wydaje mi się że powinieneś mieć z kratek te 3C mniej wtedy poczułbyś różnice bo te 3C to uważam duża różnica. Dzisiaj fakt upałów nie ma ale z kratek wiało mi 5C na max.nawiewie.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
volvo s40 Słabo klima chłodzi jak auto stoi na słońcu
96 Odpowiedzi, 91662 Wyświetleń|
auto odpaliłem i stało 30min na jałowych
temp na zewnątrz ok 18C zachmurzenie było calkowice wiec słońce nie fauszowało wyników dałem klime na maxa nawiew 5/5, min temp low, nawiew na kr środkowe i obieg zamkniety no i na termometrze z środkowej kratki miałem 7,5-8C jak zamklem kratki po bokach i dałem nawiew na 1 z 5 to spadło do 7,3C no i nizej juz nie zeszłem, gazowanie nie pomaga czy na 2000 czy na 700 temp jest taka sama no moze spadnie o 0,1-0,2C czyli 7,3-8C to ok? przy temp zewn 18C? dodam ze na termometrze we wnętrzu mialem 19-20C nie dało sie zejsc nizej dlaczego? powietrze z nawiewów było dosyć lodowato chłodne ale jak wiało na mnie, jak nie wiało na mnie to temp była ok, czuć było chłód ale powtarzam klima dzialala na max nawiewie i obiegu zamknietym do tego sprezarka na początku właczałą sie na 6s i nie pracowala 6s a potem właczała sie na 10s i nie pracowala 10s, niekiedy po 15s pracowala i 15-20s nie pracowala w takich cyklach dlaczego? i dlaczego raz pracuje w cyklach po 6s a raz po 15s? Chodzi mi o to ze np 10s pracuje odlacza sie na 10s i znów i tak w kółko słychać tez było wyraźnie przemieszczające sie cos chyba czynnik tak jak w lodówce domowej i to dosyc głośno ale nie caly czas a raz na jakis czas to by było tyle/ pozdr
włącz płytę z przyjemną muzyką ,to odgłosy klimatyzacji przestaną być stresujące .
ok a rozwikla ktos moje wątpliwości z ww. moje postu
Pozostaje tyko jedno...oczyścić skraplacz.
umów się w salonie Volvo na jazdę próbną nowym samochodem--będziesz wiedział jak działa klimatyzacja .
sklaplacz jest czysty jak patrze od przodu na chlodnice
czyli co klima ok? Napisze ktos wkoncu czy sprezarka pracuje normalnie i czemu w tych cyklach i czy temp są ok? erniiiiiii napisał(a):sklaplacz jest czysty jak patrze od przodu na chlodnice Czego Ty jeszcze oczekujesz?już dawno napisałem,że jeżeli na maksymalnym nadmuchu masz 8 do 9 C to znaczy,że klima jest OK. Więcej można powiedzieć jedynie ja przyjedziesz autkiem,nie oczekuj szczegółowej diagnozy na podstawie Twojego NIEPRECYZYJNEGO opisu.
erniiiiiii jesteś ciężki jak ołów.Poziomy nadmuchu (prędkości powietrza) sprawdza się przyrządem a nie wybiorczym przestawieniem przełącznika na pulpicie samochodu.Skąd wiesz że te 8 stopni dotyczy maksymalnego nadmuchu?Bo cyferka na pokrętle na to wskazuje?Moim zdaniem nie.Czy wiesz ile powietrza powinno przepływać na ustawieniu na maksa?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-03, 18:40:09 przez klimatolog.)
erniiiiiii napisał(a):ok a rozwikla ktos moje wątpliwości z ww. moje postu Temperatura zewnetrzna Temperatura na wylocie 20 stopni 7-10 stopni 30 stopni 10-17 stopni 40 stopni 20-27 stopni Predkosc obrotowa silnika 1500-1600 rpm Wentylator nadmuchu ustawiony na maximum. Ilosc czynnika 900 gram R134a Cytat:Czego Ty jeszcze oczekujesz?już dawno napisałem,że jeżeli na maksymalnym nadmuchu masz 8 do 9 C to znaczy,że klima jest OK.nawet ponizej 8C ale przy temp na zewnątrz 18-20C i w cieniu, w pelnym słońcu i w 30C jest kilkanaście C Cytat:erniiiiiii jesteś ciężki jak ołów.Poziomy nadmuchu (prędkości powietrza) sprawdza się przyrządem a nie wybiorczym przestawieniem przełącznika na pulpicie samochodu.Skąd wiesz że te 8 stopni dotyczy maksymalnego nadmuchu?Bo cyferka na pokrętle na to wskazuje?Moim zdaniem nie.Czy wiesz ile powietrza powinno przepływać na ustawieniu na maksa?a co ma zakłócać przepływ? filtra kabinowego nie mam na wyposażeniu mimo ze mam klimatronik, zresztą jakby powietrze wiało szybciej niz wieje to był nie miał 8 a np 12C bo jak przestawie nawiew z max 5 na min 1 to mi temp spada az do 7,3C z 8-9C radekklimat no to wg tej tabelki mam ok i to w dolnych granicach normy, jednak naczytalem sie na necie to ludzie piszą ze mają po 1,5-4C inni 5-6C a pozej 6C to juz ze niby klima do nabicia to co nie znają sie? mają inne termometry, klimy? To teraz pytanie za 100pkt to dlaczego mimo ze klima niby ok działa to we wnętrzu nie moge zbic temp? Bo co pracuje na maxa a na termometrze prawie 30C na dworze tyle samo albo i mniej. sprezarka na początku właczałą sie na 6s i nie pracowala 6s a potem właczała sie na 10s i nie pracowala 10s, niekiedy po 15s pracowala i 15-20s nie pracowala w takich cyklach dlaczego? i dlaczego raz pracuje w cyklach po 6s a raz po 15s? Chodzi mi o to ze np 10s pracuje odlacza sie na 10s i znów i tak w kółko, czemu tak sie dzieje? Serdeczne dzięki Panowie
radekklimat no to wg tej tabelki mam ok i to w dolnych granicach normy, jednak naczytalem sie na necie to ludzie piszą ze mają po 1,5-4C inni 5-6C a pozej 6C to juz ze niby klima do nabicia to co nie znają sie? mają inne termometry, klimy?
Ty tez mów że masz 1,5 -4 C
Może by już zamknąć ten temat? Chyba się wyczerpał. :mad:
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
Chyba że na wydmuchu nie ma odpowiedniej ilości przepływającego powietrza to jestem za.Temperatura nadmuchu jest prawidłowa I nie ma bata aby to nie działało zakładając że nic nie dzieje się złego z obiegiem powietrza.Czy kanały nie zmniejszyły przepustowości z powodu braku filtra ?A może zbyt mała ilość czynnika spowodowana zapaskudzeniem kanałów w trychlinie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-04, 20:33:57 przez klimatolog.)
a co to jest trychlina?
Sprezarka ma pracowac 6s i sie wyłaczac na 6s i tak w kółko? dlaczego nie raz pracuje nawet 15s i 15 nie pracuje a nie mozna zrobic tak aby pracowala caly czas jak w lodówce? erniiiiiii napisał(a):a co to jest trychlina?to jest coś co nadaje się na złom.
Enriiii dostałeś tyle wskazówek, że nawet przedszkolak usunąłby usterkę. Moim zdaniem temat powinien być zakończony.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-05, 15:10:22 przez mg.)
zara, zara czyli co do naprawy bo nie czaje...
piszecie ze temp są ok wiec klima jest ok i niby sprawna? to dlaczego nie moge uzyskac porządenej temp we wnętrzu? Wy mozecie? spr prosze czy rzeczywiście macie te 20c w aucie czy mniej Sprezarka ma pracowac cyklicznie czy nie? słyszalem ze trzeba co jakis czas wlaczac klime np zimą co ile?
Twoja natarczywość budzi niechęć... masz wszystko podane na złotej tacy, to że nie trybisz to Twoja sprawa i strata.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-05, 15:19:10 przez mg.)
Może zacznij coś robić a nie bełtasz temat w miejscu
W termometr zainwestowałeś, kup sobie zestaw kluczy i naprzód!
Możesz też skorzystać z pomocy fachowca, tak po prostu...
erniiiiiii napisał(a):zara, zara??? tak się zwracają do siebie równorzędni koledzy np. nosząc gruz na budowie, nie uważasz że przesadzasz kimkolwiek byś był.
mg przepraszam Ciebie i innych jesli kogoś uraziłem...
oto chodzi ze byłem u Pana fachowca wziął 150zł podłączył urządzenie i niby zrobił pełen serwis a klima jak chodzila tak chodzi a 150zł juz nie mam w portfelu. Możecie mi odp. czy sprezarka ma chodzic cyklicznie?
Sprezarka w Volvo ma chodzic cyklicznie bo tak ma regulowac wydajnosc, moze ewentualnie jeszcze sprawdz czy czujnik parownika jest dobry i czy nie dotyka lamel bo ta cyklicznosc tez ma swoja czestotliwosc.
erniiiiiii .A czemu nie skorzystasz z reklamacji.a Co ma czujnik parownika (piernik) do wiatraka skoro temp wydmuchu rzędu 8-9 stopni?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-05, 18:19:30 przez klimatolog.)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY