Witam mam problem z klimatyzatorem pracującym w serwerowni... Otóż klimatyzator po wymianie czynnika nie może osiągnąć odpowiedniej temperatury odparowania i cały czas jest około -10 dodam że czynnika powinno być według tabliczki 2 kg a po wsadzeniu 4 dalej jest ten sam problem.... Nie znam wcześniejszych losów tej jednostki .... proszę o konstruktywne odpowiedzi
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
zaladzanie sie spreżarki r410a
27 Odpowiedzi, 22650 Wyświetleń|
Według tabliczki wypijam 0,5l wódki. Jak wypiję 1l to wymiotuję. Nie wiem co jest, dalej jest ten problem.
Rozumiesz???
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
ma być 2 a dałeś 4???
długość instalacji zapomniałem dodać wynosi około 35 m
a odnośnie twojej aluzji to zapomniałem dodać że sa 2 jednostki takie same oddalone o tyle samo ...i po wrzuceniu do drugiej 4 kg sie nie zaladza ...
grubas300 napisał(a):a odnośnie twojej aluzji to zapomniałem dodać że sa 2 jednostki takie same oddalone o tyle samo ...i po wrzuceniu do drugiej 4 kg sie nie zaladza ...To chyba ta, która się nie zaladza ma nieprawidłową instalację.
temperatura odparowania jest 1 na plusie ;/
kubabaku gdybyś miał załamaną tłoczną to też ten sam błąd byś popełnił.Termometry w diagnozie do czegoś istnieją a raczej ich umiejętne wykorzystanie.Moim zdaniem w prawidłowym rurociągu(układzie chłodniczym przy takim przepełnieniu czynnik nie ma prawa odparować z powodu zbyt wysokiego ciśnienia bo nie ma gdzie on odparować.Problemu szukał bym w rurociągu.Chaotyczny nie przemyślany montaż?A być może inny czynnik Remont i instalacja przesunięta przez panów budowlańców?Shitashii chyba nie sądzisz aby układ prrzepity stu procentowo zalewał sprężarke bo to niemożliwe w takim układzie chłodniczym.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-05, 19:26:40 przez klimatolog.)
grubas300 napisał(a):Witam mam problem z klimatyzatorem pracującym w serwerowni... Otóż klimatyzator po wymianie czynnika nie może osiągnąć odpowiedniej temperatury odparowania i cały czas jest około -10 dodam że czynnika powinno być według tabliczki 2 kg a po wsadzeniu 4 dalej jest ten sam problem.... Nie znam wcześniejszych losów tej jednostki .... proszę o konstruktywne odpowiedzi Wsadz jeszcze 4 kg grubas300 napisał(a):temperatura odparowania jest 1 na plusie ;/Przegrzanie wynosi 11 K fajne dla mrożni.Powinno być mniejsze.Zacznij od dopuszczenia nominalnej ilości i od tego momentu szukaj problemu mając na uwadze bardzo długi ciąg.
grubas300 napisał(a):Witam mam problem z klimatyzatorem pracującym w serwerowni... Otóż klimatyzator po wymianie czynnika nie może osiągnąć odpowiedniej temperatury odparowania i cały czas jest około -10 dodam że czynnika powinno być według tabliczki 2 kg a po wsadzeniu 4 dalej jest ten sam problem.... Nie znam wcześniejszych losów tej jednostki .... proszę o konstruktywne odpowiedziWitam Wiesz co, zacznijmy jeszcze raz. Podaj po kolei wszystkie dane od modelu urządzenia po parametry jakie odczytałeś i skąd. ![]() Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
klimatolog napisał(a):Witamgrubas300 napisał(a):temperatura odparowania jest 1 na plusie ;/Przegrzanie wynosi 11 K fajne dla mrożni.Powinno być mniejsze.Zacznij od dopuszczenia nominalnej ilości i od tego momentu szukaj problemu mając na uwadze bardzo długi ciąg. Od kiedy wynikiem przegrzania jest odparowanie i odparowanie? Żeby kierować się ?toh(K przegrzanie) trzeba mieć: to(?C odparowanie) w wielkości 0, +1?C a z parametrem toh(?C przegrzana para) daje nam obraz stanu ilości czynnika czy się mylę. Pozdrawiam Znaki zapytania to: Delta i stopnie. Nie wiem jak się wkleja znaki specjalne.
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-06, 05:37:32 przez Stefanbud.)
Grubas300 napisał, że w tym klimatyzatorze, gdzie mu się obladza sprężarka ma odparowanie -10*C, a w drugim identycznym układzie ma odparowanie +1*C. Tak czy inaczej, w jednym z układów jest coś nie tak.
Z jakiego czynnika na jaki wymieniłeś ?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
stefanbud napisał(a):stefanbud] Pożyjemy zobaczymy jakie przegrzanie w układzie.Ja wywnioskowałem je z opisu.I jak pisałem będzie zbliżone do mrożni.Znasz pojęcie nie ucz księdza pacierza?Ta klima prawie nie posiada elementu dławiącego na dzień dzisiejszy skoro zalodzona jest sprężarka.Zapewne nie posiada odbioru ciepła.Bo gdyby miała to do oblodzenia sprężarki by nie mogło dojść.Elementem rozprężnym jest ciepło silnika sprężarki.Sprężarka pracuje i spełnia 2- role.drugą jej rolą w tym przypadku (sztuczną i dodatkową) jest pełnienie roli separatora cieczy.Długo ona nie pożyje.W tym przykładzie problem tkwi w nadmiernej ilości czynnika na stronie ssącej gdzie czynnik nie dostaje odpowiedniej dawki ciepła z obiektu któremu powinniśmy to ciepło odebrać dlatego dochodzi do oblodzenia sprężarki.Stefanbud stąd mój wniosek odnośnie przegrzania.klimatolog napisał(a):Witamgrubas300 napisał(a):temperatura odparowania jest 1 na plusie ;/Przegrzanie wynosi 11 K fajne dla mrożni.Powinno być mniejsze.Zacznij od dopuszczenia nominalnej ilości i od tego momentu szukaj problemu mając na uwadze bardzo długi ciąg.
Miałem podobny przypadek, zapchany rozdzielacz cieczy JW nagarem z lutowania bez osłony azotem.
mg napisał(a):Miałem podobny przypadek, zapchany rozdzielacz cieczy JW nagarem z lutowania bez osłony azotem.Taki przypadek zapewne zaowocuje wzrostem ciśnienia i obniżeniem ciśnienia ssania.Ale na pewno nie będzie taki przypadek zapchanego rozdzielacza owocował zalewania sprężarki ciekłym czynnikiem bo to fizycznie nie możliwe.Bo przegrzanie układu wzrośnie z powodu dodatkowego jego dławienia.
Zdziwiłbyś się, pamiętaj że wymiennik jest w takim przypadku o X mniej sprawny, skraplacz można zalewać bez reakcji zabezpieczenia HP.
mg napisał(a):Zdziwiłbyś się, pamiętaj że wymiennik jest w takim przypadku o X mniej sprawny, skraplacz można zalewać bez reakcji zabezpieczenia HP.Czasami zachodzi czas na adekwatną ocenę pomiędzy ciśnieniem a temperaturą.To coś trzeba mieć w sobie.Czasami się wydaje dobrze odczytując różnicę.
W przejrzystym układzie chłodniczym tak, w klimatyzacji często niedowymacania.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-06, 19:36:53 przez mg.)
Jedyną różnicą fizyczną w tych układach jest nazwa.
I dostępność dla organoleptycznej diagnozy.
Zapewne masz rację.
mg napisał(a):Miałem podobny przypadek, zapchany rozdzielacz cieczy JW nagarem z lutowania bez osłony azotem. Jak lutowalem bez azotu to mozna pozniej w jakis sposób przed uruchomieniem pozbyc sie nagaru? Czy on odrywa sie z czasem przy pracy czynnika?
Odrywa się, a pozbyć się go w typowej klimie jest trudno.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
![[Obrazek: uklchlod.jpg]](https://lh6.googleusercontent.com/-yKAw_77mNoU/UCIN4mWlPiI/AAAAAAAABSE/g4IARtb7WHs/s720/uklchlod.jpg)