Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Abatronic - co o tej marce wiecie

22 Odpowiedzi, 20674 Wyświetleń

Qba

2013-03-04, 19:09:25
Zaawansowany użytkownik
Witam - jak w temacie - ciekawe propozycje ma ta firma i te urządzenia na rynek skandynawski ?!
czy macie jakieś doświadczenia ?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2013-03-04, 19:21:54
Top użytkownik
Co Chciałbyś wiedzieć?
Współpracuję z nimi kilkanaście lat i jest OK.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-03-04, 23:34:57
Top użytkownik
skraplacze za malutkie?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

awax

2013-03-05, 07:17:58
Top użytkownik
Abatronic chyba jako jedyna firma oferuje m.in. klimatyzator z jednostką wewnętrzną narożną.
Jest to dość przydatne i sam mam właśnie taki w domu i nie narzekam.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-03-05, 13:03:03
Moderator
Mi podoba się ich strona główna (polska). Fajnie tam napisali m.in.:
Po latach eksperymentów z technologią DC Inverter, Digital Scroll powróciliśmy do technologii ON/OFF. Na dzień dzisiejszy najlepsze sprężarki ON/OFF takich firm jak Copeland, Sanyo, które są specjalnie produkowane dla pomp ciepła maja lepsze COP niż sprężarki DC Inverter mimo, że powszechnie uważa się że jest odwrotnie. Na potwierdzenie tej tezy umieściliśmy na naszej stronie szwedzki test z 2011r.
Oczywiście nie odwracają się od inverterów, ale jednak coś w tym jest.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-03-05, 19:50:48
Top użytkownik
Coś w tym jest.Podobnie jak z pralką przemysłową zakupioną do obsługi rodziny 3- osobowej której silnik napędzający bęben pralki pracuje non stop Teoretycznie oszczędzając na rozruchach.Pranie co tydzień.
  • Odpowiedz

mg

2013-03-05, 20:06:07
Top użytkownik
[Obrazek: 122.gif]
  • Odpowiedz

mg

2013-03-05, 20:09:25
Top użytkownik
Zapytaj kierowcy TIR-a, jak to jest z ekologicznymi ciężarówkami. :/
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-03-05, 20:31:04
Top użytkownik
Nie będę pytał kierowcy.Zapytam się Tobie.Ile energii zyskuje układ on- of po osiągnięciu temperatury zadadanej.A ile straci układ z inwerterem pracujący non stop i po chwili ekonomicznie niby wchodzi na sto -procentową pracę serca aby powrócił olej do sprężarki lub sprężarek pomimo temperatura zadana jest osiągnięta?
  • Odpowiedz

mg

2013-03-05, 20:43:27
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Nie będę pytał kierowcy.Zapytam się Tobie.Ile energii zyskuje układ on- of po osiągnięciu temperatury zadadanej.A ile straci układ z inwerterem pracujący non stop i po chwili ekonomicznie niby wchodzi na sto -procentową pracę serca aby powrócił olej do sprężarki lub sprężarek pomimo temperatura zadana jest osiągnięta?
Coś kręcisz
  • Odpowiedz

mg

2013-03-05, 20:51:27
Top użytkownik
On/off po osiągnięciu zadanej zyskuje to co ,,stracił" podczas rozruchu. A inwerter tego niema, mało tego przy dłuższych rurociągach klimatyzuje niezakontraktowane zakamarki, ciekawe kto za to zapłaci, ekolodzy?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-03-05, 20:54:05 przez mg.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-03-05, 20:54:26
Top użytkownik
Nie kręcę tylko pytam?Nie miałeś przypadku że z braku wydajności brakowało oleju w sprężarkach?
  • Odpowiedz

KCICHIK

2013-03-05, 20:56:14
Użytkownik
Powrót do ON-OF dotyczy w głównej mierze Pomp ciepła.
Warto tu dodać,że w naszych warunkach klimatycznych pompy ciepła w większości przypadków nie zapewniają w 100% wymaganej mocy grzewczej.
Logicznym jest,że inverter będzie pracował na pełnej mocy przez większość czasu i w takim wypadku on-off jest korzystniejszy.
Druga sprawa to ta,że nie ma żadnych wymogów wycofywania on-of ,a jedynie spełniania przez urządzenia klasy energetycznej.To,że większość marketowych klimatyzatorków tego nie spełnia jest jedynym powodem zakazu ich sprowadzania.
  • Odpowiedz

gadget

2013-03-06, 07:39:03
Zaawansowany użytkownik
Shitashii napisał(a):Mi podoba się ich strona główna (polska). Fajnie tam napisali m.in.:
Po latach eksperymentów z technologią DC Inverter, Digital Scroll powróciliśmy do technologii ON/OFF. Na dzień dzisiejszy najlepsze sprężarki ON/OFF takich firm jak Copeland, Sanyo, które są specjalnie produkowane dla pomp ciepła maja lepsze COP niż sprężarki DC Inverter mimo, że powszechnie uważa się że jest odwrotnie. Na potwierdzenie tej tezy umieściliśmy na naszej stronie szwedzki test z 2011r.
Oczywiście nie odwracają się od inverterów, ale jednak coś w tym jest.

Oczywiście że jest po zachwycie pompą sterowaną falownikiem , okazuje się że falownik posiada potężnych rozmiarów radiator w którym nie rzadko tracone jest bezpowrotnie 100W i więcej co o zgrozo podgrzewa jeszcze świat . Inną już sprawą jest że zwykła sprężarka przy wydajności 10% ma COP nawet niezbliżający się do jedynki . Co tak naprawdę zyskujemy ? Mniej hałasu i to że mechanicznie układ jest pozbawiony uderzeń przy rozruchu . Gdzie tu sens i logika ?
  • Odpowiedz

Qba

2013-03-06, 13:36:32
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):Co Chciałbyś wiedzieć?
Współpracuję z nimi kilkanaście lat i jest OK.
- chodzi mi o jakość wykonania, serwis i części, doświadczenie z firmą
Dlaczego nie widać tych urządzeń nigdzie, bo oferty dostaję od nich od kilku lat ?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2013-03-06, 16:25:30
Top użytkownik
Jakość wykonania ta sama co większość urządzeń ze średniej półki.
Co do obsługi to z pewnością będziesz zadowolony.
Czy nie widać tych urządzeń/ja widzę,z tym że pod marką Rotaberg.
Firma istnieje od wielu lat i na pewno jest stabilna.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-03-06, 18:18:20
Top użytkownik
Oczywiście że jest po zachwycie pompą sterowaną falownikiem , okazuje się że falownik posiada potężnych rozmiarów radiator w którym nie rzadko tracone jest bezpowrotnie 100W i więcej co o zgrozo podgrzewa jeszcze świat.
Czym bardziej sprężarka spawalnia tym bardziej radiator się nagrzewa?.
Dlaczego stare lodówki moim zdaniem są bardziej ekonomiczne?Bo pracują do tej pory?
  • Odpowiedz

coldtherm

2014-06-30, 18:32:22
Użytkownik
witam
podłączam się pod markę
potrzebuję doku serwisowe do JZ Rotaberg ro3-10dci multi split DC
  • Odpowiedz

csw

2014-07-22, 22:49:25
Użytkownik
Witam,

Montuję obecnie klimy (on off) nazwa Koral de facto Midea z w/w firmy i niestety podłączenie elektryczne to jakaś katastrofa należy zdemontować klapkę z boku jednostki wewnętrznej i jeszcze wysunąć mała kolejna klapkę, która daje dostęp do zacisków montażowych a i tak nie widać czy przewód na miejscu. Połączenie to eliminuje montaż jednostki przy samej ścianie z prawej strony )patrząc z przodu na jednostkę. Połączenie elektryczne to kara. Nie wyświetliły też się wartości temperatury przy jednostkach 3,5 kW, jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi, ale może się uda. Wrzucę jutro fotki podłączenie elektrycznego. To tyle jeżeli chodzi o jednostki on off. Generalnie nie polecam tej wersji , a do zakupu jednostek skłonił mnie pozytywny komentarz w tym wątku.
CSW
  • Odpowiedz

Amfan

2014-07-23, 05:02:37
Top użytkownik
Też to montowałem i w cale nie mam złego o tym zdania, tam jest taka śrubka mocująca tą kostkę, wykręć i wyciągnij kostkę, dostęp wtedy jest dobry. Midea to wcale nie najgorsza marka , ich fabryka robiła splity dla lennox ,carrier
  • Odpowiedz

bartekyogico

2014-07-23, 08:03:46
Zaawansowany użytkownik
Amfan napisał(a):Też to montowałem i w cale nie mam złego o tym zdania, tam jest taka śrubka mocująca tą kostkę, wykręć i wyciągnij kostkę, dostęp wtedy jest dobry. Midea to wcale nie najgorsza marka , ich fabryka robiła splity dla lennox ,carrier
York, póki jeszcze był... Podzielam zdanie kolegi. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

csw

2014-07-23, 17:20:37
Użytkownik
Ok kolega Amfan ale jeżeli masz zamontować jednostkę przy ścianie to musisz cie odsunąć na odległość wkrętak i odległość nieszczęsnej wysuwanej zaślepki, nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie. A może ktoś wie dlaczego nie świeci wyświetlacz temperatury na jed. wew.
CSW
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa