Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sterownik klimatyzatorów do serwerowni

10 Odpowiedzi, 8752 Wyświetleń

gadget

2012-10-30, 14:19:09
Zaawansowany użytkownik
Witam

Potrzebuję sterownika do klimatyzatorów zainstalowanych w serwerowni .
Sterownik powinien umożliwiać włączanie naprzemienne dwóch klimatyzatorów , odczyt temperatury w pomieszczeniu , alarm sms-em po przekroczeniu temperatury . Sterowanie poprzez sieć LAN żeby administrator mógł sobie poklikać ... Mógłby też ( nie musi ) mieć protokół komunikacji z resztą budynku ( modbus ) .

Co możecie polecić ? Czy może nic takiego na rynku nie ma i sam muszę napisać program na jakiegoś siemensa ?
  • Odpowiedz

miezala5

2012-10-30, 18:49:28
Top użytkownik
Takie rzeczy to tylko w erze!Wink
ale tak na serio to alarm smsem zaden problem sa fajne sterowniki na rynku nawet jest gdzies z sierpnia moj temat i kilka linkow na forum
z reszta tez nie powinno byc problemow ale wszystko w jednym to nie wiem!
jeszcze nie przerabialem ale pewnie koledzy cos podpowiedza!
Daj znac jak to poukladales!
Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

adas

2012-10-30, 18:56:28
Nowy użytkownik
Część twoich wymagań spełni sterownik TS-4 Buderman
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-10-30, 20:35:02
Top użytkownik
Po co ci sterowniki .Do schładzalników pomieszczeń mieszkalnych?.W serwerowni wartej sporo żadna poważna firma nie zdecyduje się na nie profesje.Schładzalniki pomieszczeń mieszkalnych.Temperatura w serwerowni to nie wszystko.Istnieje parametr taki jak odpowiednia wilgotność pomieszczenia.Jeżeli jej jest za wiele to oznacza wilgoć i kłopoty a raczej powiązania nie chciane pomiędzy układami elektronicznymi.Jeżeli natomiast wilgotność jest zbyt mała to też oznacza kłopoty związane z osadzaniem kurzu na elementach elektronicznych a co za tym idzie z kłopotem odprowadzenia od nich ciepła.Jak z tego wynika temperatura to nie wszystko.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

zuku

2012-10-30, 22:13:29
Użytkownik
Kolego Gadget ja robię to na swobodnie programowalnym sterowniku Johnson Controls fx 06. Ale Siemens LOGO też jest dobry do tego.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-10-30, 22:28:59
Top użytkownik
A ja tak się zapytam.Ile kosztuje serwer a ile zapłacenie za nie wiedzę w jego formie termicznej?Czasami chęć szybkiego dorobku to szybki sposób na plajtę.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-10-30, 22:36:44
Top użytkownik
Od tej pory nie odpowiadam ignorantom.Bankruci są wśród nas tylko o tym jeszcze nie wiedzą że nimi są.
  • Odpowiedz

gadget

2012-10-31, 07:52:41
Zaawansowany użytkownik
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi postaram się je wykorzystać . Tak to serwerownia . Sprzęt wewnątrz niej jest wart sporo ale jeszcze więcej jest to co te serwery tam robią . Inwestor dostał ofertę na profesjonalny sprzęt . Jednak drąży temat bo mają się połączyć czy coś tam i niepewne są losy tej serwerowni .
  • Odpowiedz

miezala5

2012-10-31, 08:08:00
Top użytkownik
Jaka powina być wilgotnść albo jej przedział w serwerowni?
Jaki bedzie przedział wilgotności w pomieszczeniu serwerowni gdzie pracuje klimatyzacja-schadzalnik do zwyklych pomieszczen-inverter ustawiony na 21C?
Ciekawi mnie roznica!
Rozumiem że konwencjonalna klimatyzacja bedzie "wysuszacz pomieszczenie" co jest rownie niekozystne dla elektroniki jak nadmierna wilgoć której raczej nie bedzie przy poprawnie dobranej i pracujacej klimatyzacji.
Przyznam sie nie mam higrometru ale widze ze bede chyba musial sie zaopatrzyc!
Pozdrawiam!
robert
  • Odpowiedz

gadget

2012-10-31, 08:31:13
Zaawansowany użytkownik
Wilgotność ma znaczenie w labolatorium lub pomieszczeniach ze sprzętem pomiarowym . Niska wilgotność to zwiększona elektrostatyka powietrza . Jednak w serwerowniach nikt się tym nie przejmował sprzęt który w niej stoi jest dobrze zabezpieczony . Obecnie prawie wszystkie serwery umożliwiają wymianę karty sieciowej w "locie" czyli podczas działającego komputera i jakoś nic się nie zawiesza . Kasę którą ludzie wywalają na profesjonalną klimę lepiej wydać na zabezpieczenie pożarowe serwerowni i mieć naprawdę dobrze zabezpieczoną serwerownię .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa