Witam , kupiłem okazyjnie pompę ciepła , glikl/woda , jako dolne zródło ciepła chce wykorzystać 3 betonowe zbiorniki / kręgi betonowe fi 140 cm / każdy z nich ma głęgokość 8 metrów , w pierwszym gdzie znajdują sie nieczystości temperatura wynosi 14 stopni ,w 2 i 3 gdzie jest już czysta woda jest po 12 stopni . Chce zrobić do każdego zbiornika wężownice fi 100 cm wysokość 3 metry na którą będzie nawinięte 150 metrów rury PE fi 32 mm . Moc grzewcza pompy to 10 kw , a moc chłodnicza pompy to 7 kw Na pewno gdy włączę pompę to temperatura w szambach spadnie , chodzi mi o to czy te ok 40 tys litrów wody nie zamarznie mi pod wpływem działania 7 kw pompy . Gdy wypompowałem wodę do dna z ostatniego zbiornika i po chwili gdy napłynęła woda gruntowa do zbiornika , zmierzyłem temperaturę i znowu woda która tam naszła miała 12 stopni . Mam pytanie , czy to będzie działać , czy można to obliczyć . Proszę o pomoc .
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Pompa ciepła dolne żródło z szamba
6 Odpowiedzi, 7756 Wyświetleń|
Myślę że tam Ci pomogą http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtop...6#11879246
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
Myślisz , że może to działać
Działać to będzie, pytanie ile tej wody na dobę przepływa przez tą oczyszczalnię. Bo rozumiem że to oczyszczalnia ścieków. Zacznij od prostego wzoru.
P=m*c*T/t moc(W)=masa(kg)*ciepło właściwe(J/kg K)*różnica temperatur(K)/czas(s) Ciepło właściwe wody wynosi C=4200 J/kg
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-02-04, 17:24:31 przez p.obelix.)
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
Jeżeli jest to szambo i napływa woda gruntowa to ja bym bał się o tym pisać. Widziałem u gościa, który dolne źródło miał w studni. Podczas wypompowania wody gruntowa napływała szybko i mimo to potrzebny był zrzut do pobliskiego stawu. Szybko zamarzała. Nie wiem jaka głębokość ale kręgi klasyczne.
Dlaczego nie skorzystać z ciepła które się marnuje?Automatyka czuwa nad zyskami ciepła?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY