Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Agregat inwerterowy

8 Odpowiedzi, 7249 Wyświetleń

VerdaLab_Lukasz

2013-02-04, 19:50:42
Nowy użytkownik
Witam, osobiście nie znam się na chłodnictwie dlatego zarejestrowałem się tutaj i proszę o pomoc.

Moim zadaniem jest dostarczenie dwóch rodzajów agregatów - jednego zwykłego, a drugiego z ekstra dodatkami. Jeżeli z tym zwykłym sobie poradziłem (wybrałem ASPERA UNEK6210GK) to z drugim mam bardzo duży problem. Przekopałem internet i nic nie znalazłem.

Otóż potrzebuje agregatu, który będzie bardzo cichy (sprężarka w wykonaniu cichym i regulowana prędkość wentylatora lub specjalnie wykonany wentylator), będzie miał regulowaną moc (czyli sprężarka inwerterowa) oraz miał możliwość grzania. Urządzenie ma być zastosowane do chłodzenia lub grzania poprzez parownik płytowy miedziany zanurzony w wodzie.

Są takie gotowe rozwiązania, które mógłbym wykorzystać? (jak w/w Aspera), czy trzeba konstruować całość. Jeżeli trzeba konstruować, czy jesteście mi wstanie polecić urządzenia do zastosowania lub ktoś z was jest wstanie wykonać taki gotowiec agregat - potrzebowalibyśmy w przyszłości wielu powtarzalnych jednostek.

Proszę o odpowiedź tutaj na forum. Jestem dostępny również pod numerem telefonu 791-429-306.
  • Odpowiedz

mg

2013-02-04, 20:30:27
Top użytkownik
Zubadan
  • Odpowiedz

VerdaLab_Lukasz

2013-02-04, 20:48:44
Nowy użytkownik
Moc chłodnicza 10kW w postaci jednostki zewnętrznej nijak ma się do 1...1,3kW chłodu agregatu do wbudowania w urządzenie... jakieś inne propozycje?
  • Odpowiedz

mg

2013-02-04, 22:03:42
Top użytkownik
Dobrałeś jeden agregat więc wiesz że potrzeba więcej danych...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-02-04, 22:15:56 przez mg.)
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-02-05, 05:55:12
Użytkownik
za pewne nie dobrał a "wybrał"
  • Odpowiedz

VerdaLab_Lukasz

2013-02-05, 06:59:19
Nowy użytkownik
Wybrałem jeden agregat, ale jeżeli mam być precyzyjniejszy to parametry, które posiada mi pasują, a mianowicie:

moc chłodnicza około 1...1,3kW
zasilanie 1-fazowe
temperatura do której chcę zbić to 5 stopni C
sterowanie ze sterownika PLC

czyli można powiedzieć, że parametry podobne do mojego pierwotnego wyboru, tylko z podaną funkcjonalnością.

Napisałem, że się nie znam i posiadam wiedzę z netu. Nie wiem, czy to jest tak ciężko skojarzyć, że jeżeli podany model mi pasuje, to drugi analogiczny z podanymi dodatkowymi funkcjami, to będzie np. Zubadan, który ma całkowicie inne zastosowanie
  • Odpowiedz

crocens

2013-02-05, 08:23:00
Top użytkownik
Witam,
niestety, dobrany przez Pana agregat skraplający będzie miał moc niecałe 0,9kW przy temp. wody +5stopni przy zwykłym zastosowaniu.

Może napisze Pan skąd Pan jest, na pewno będzie można kogoś polecić.
.
  • Odpowiedz

VerdaLab_Lukasz

2013-02-05, 08:43:04
Nowy użytkownik
Nawet te 0,9kW nie robi dla mnie większej różnicy - ważne, żeby nie była za mocna a mam problem ze znalezieniem sprężarki rotacyjnej (zakładam, że cichej, efektywnej, etc.), która ma moc mniejszą niż 2kW.

Jestem z Kielc, natomiast nie widzę problemów we współpracy zdalnej. Sami potrafimy sobie podłączyć agregat do parownika oraz uzupełnić układ freonem i odpalić w związku z tym nie jest dla mnie wymogiem osoba z Kielc.

Istotne jest dla mnie czy ktoś potrafi dostarczyć produkt o którym piszę powyżej.

Znalazłem w między czasie kompresor, który teoretycznie by mi pasował - produkcja Hitachi, model ZS1216 - moc odpowiednia, wersja inwerterowa, wykonanie typu scroll, tylko teraz trzeba by to zmontować w postać agregatu Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-02-05, 09:28:28 przez VerdaLab_Lukasz.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa