Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Parowa dezynfekcja parownika

20 Odpowiedzi, 24991 Wyświetleń

Klim

2013-03-25, 15:16:08
Użytkownik
Witam serdecznie wszystkich.
Chciałem się dowiedzieć od Was co sądzicie o parowej metodzie odgrzybiania parowników ?
Chodzi mi tutaj głównie o to czy można z czystym sumieniem powiedzieć że parownik został zdezynfekowany? Wiadomo że para wszędzie wejdzie a płyn już takich właściwości nie ma. Albo zastosować parowe czyszczenie jako wstępne a następnie płynem ? Co o tym sądzicie ?
  • Odpowiedz

renegat35

2013-03-25, 17:47:45
Użytkownik
Ja taka metodę stosuję. Zdaje to nawet dobrze egzamin a dwa bardziej fachowo to wygląda niż tylko spryskiwacz Smile Klient jest pod wrażeniem Smile
  • Odpowiedz

tommatiz

2013-03-25, 20:18:47
Moderator
Witam. Oczywiście parowo jak najbardziej można ale co w przypadku zabrudzonego wentylatora, zabrudzonej czy nawet za szlamionej tacy skroplin czy po prostu zabitego wymiennika?? Wtedy trzeba rozbierać urządzenie bo para na nic się zda Smile Pzdr
  • Odpowiedz

renegat35

2013-03-25, 20:22:40
Użytkownik
tommatiz napisał(a):Witam. Oczywiście parowo jak najbardziej można ale co w przypadku zabrudzonego wentylatora, zabrudzonej czy nawet za szlamionej tacy skroplin czy po prostu zabitego wymiennika?? Wtedy trzeba rozbierać urządzenie bo para na nic się zda Smile Pzdr
Przy większym zabrudzeniu rozbieranko musowo ale do parownika para jest dobra bo jego nie wyciągniesz chyba że rozszczelnisz układ. Parą fajnie się go przedmuchuje Smile
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-03-25, 20:28:08
Top użytkownik
Ta metoda jest skuteczna dotyczy też czyszczenia skraplaczy.Bardzo skuteczna-tania -ekologiczna.W tej metodzie istnieje jeden problem.Łatwiej wyprodukować środek chemiczny -skuteczny lecz mający mało wspólnego z ochroną środowiska .Osobiście nie spotkałem się z wytwornicą pary aby spełniała moje oczekiwania.Kilkanaście lat temu pracując w zakładach mięsnych pary nie brakowało.W porównaniu ze środkami chemicznymi para wodna nie nasycona była bezkonkurencyjna.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

irroda

2013-03-25, 21:32:13
Zaawansowany użytkownik
jakie myjki parowe są w waszym używaniu, chciałbym kupić, ale nie wiem jaką wydajność/moc musi mieć, żebym się nie wkur... , a czyszczenie parą z rozcieńczonym środkiem ?
  • Odpowiedz

mg

2013-03-25, 21:58:09
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Ta metoda jest skuteczna dotyczy też czyszczenia skraplaczy.Bardzo skuteczna-tania -ekologiczna.W tej metodzie istnieje jeden problem.Łatwiej wyprodukować środek chemiczny -skuteczny lecz mający mało wspólnego z ochroną środowiska .Osobiście nie spotkałem się z wytwornicą pary aby spełniała moje oczekiwania.Kilkanaście lat temu pracując w zakładach mięsnych pary nie brakowało.W porównaniu ze środkami chemicznymi para wodna nie nasycona była bezkonkurencyjna.
Ostatnio była w LIDLU
  • Odpowiedz

Klim

2013-03-26, 20:05:26
Użytkownik
Można powiedzieć że metoda bardzo dobra - parowa dezynfekcja. Chciałem się głownie dowiedzieć czy ktoś inny też tej metody stosuje. Ja używam myjki ciśnieniowej Karcher i jestem bardzo zadowolony ! co prawda trzeba dać trochę za niego ale bardzo dobrze się nim robi.Odradzał bym kupowanie myjek ciśnieniowych w Lidlu Smile Używacie może tabletek dezynfekujących do tacy kondensatu ? Chciałem się dowiedzieć czy są skuteczne ?
  • Odpowiedz

Klim

2013-03-26, 20:13:29
Użytkownik
irroda napisał(a):jakie myjki parowe są w waszym używaniu, chciałbym kupić, ale nie wiem jaką wydajność/moc musi mieć, żebym się nie wkur... , a czyszczenie parą z rozcieńczonym środkiem ?
Powiem Ci kup sobie myjkę parowa Karcher cena około 400 zł i do tego kup sobie turbo końcówkę ( zalety : mała, co pozwoli Ci dojść w każdy zakamarek i skupia jeszcze bardziej wiązkę pary)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2013-03-27, 07:03:46
Top użytkownik
sebastian napisał(a):
irroda napisał(a):jakie myjki parowe są w waszym używaniu, chciałbym kupić, ale nie wiem jaką wydajność/moc musi mieć, żebym się nie wkur... , a czyszczenie parą z rozcieńczonym środkiem ?
Powiem Ci kup sobie myjkę parowa Karcher cena około 400 zł i do tego kup sobie turbo końcówkę ( zalety : mała, co pozwoli Ci dojść w każdy zakamarek i skupia jeszcze bardziej wiązkę pary)
Witam

Daj jakiś link jak to wygląda.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Klim

2013-03-27, 17:25:23
Użytkownik
Proszę bardzo
parownica http://allegro.pl/karcher-sc-1020-sc1020...05952.html
dysza http://allegro.pl/przedluzka-z-dysza-pow...81002.html

Droższych się nie opłaca kupować ponieważ różnią się tylko jedną rzeczą. W zwykłej parownicy trzeba odczekać kilka minut aby można było wlać ponownie wodę ( jest tam taki zawór który musi ostygnąć ) a w droższej wersji można od razu wlewać.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2013-03-28, 19:51:11
Top użytkownik
Witam

Napisz jakie masz doświadczenie z czyszczeniem np. brudnych nie zakurzonych parowników w ścienniakach i kasetach. Na ile duże zostają osady czy nie zatykają pompek?

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-03-29, 19:39:49
Top użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Napisz jakie masz doświadczenie z czyszczeniem np. brudnych nie zakurzonych parowników w ścienniakach i kasetach. Na ile duże zostają osady czy nie zatykają pompek?

Pozdrawiam
Pytanie jest ciekawe.Ja czyściłem parą nie nasyconą.Ciekawe jaką parę wytwarzają wytwornice pary?
  • Odpowiedz

barbie

2013-03-29, 20:51:40
Top użytkownik
ta wytwornica pomaga tyle co umarłemu kadzidło .
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-03-29, 22:50:05
Moderator
klimatolog napisał(a):
stefanbud napisał(a):Witam

Pozdrawiam
Pytanie jest ciekawe.Ja czyściłem parą nie nasyconą.Ciekawe jaką parę wytwarzają wytwornice pary?

Ta... Ciekawe skąd taką parę wziąłeś?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-03-30, 20:02:02
Top użytkownik
Z instalacji kolego .Ta metoda jest skuteczna dotyczy też czyszczenia skraplaczy.Bardzo skuteczna-tania -ekologiczna.W tej metodzie istnieje jeden problem.Łatwiej wyprodukować środek chemiczny -skuteczny lecz mający mało wspólnego z ochroną środowiska .Osobiście nie spotkałem się z wytwornicą pary aby spełniała moje oczekiwania.Kilkanaście lat temu pracując w zakładach mięsnych pary nie brakowało.W porównaniu ze środkami chemicznymi para wodna nie nasycona była bez konkurencyjna .Shitashii Z instalacji? Instalacji działającego zakładu mięsnego?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-03-30, 20:12:35 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-03-30, 21:10:37
Użytkownik
o jakich zakładach mięsnych mówisz ??
  • Odpowiedz

kamaaa

2013-04-01, 07:40:41
Nowy użytkownik
Witam

A może ktoś jeździ z czymś podobnym do tego:

http://www.youtube.com/watch?v=kk7YdVz_TDo

lub tego:

http://www.youtube.com/watch?v=yHNyZNR_Yf0

duże te graty, ale słuszne jeśli patrzeć na efekty
  • Odpowiedz

Klim

2013-04-05, 19:06:28
Użytkownik
Bardzo fajna ta stacja do czyszczenia. Tylko mnie zastanawia cena tego urządzenia i producent ? Chyba w Polsce tego nie można zdobyć.
  • Odpowiedz

Klim

2013-04-05, 19:08:17
Użytkownik
Ja właśnie jestem w trakcie robienia takiej podstawki pod jednostkę wewnętrzną. Patent już mam więc jeśli będzie ktoś zainteresowany to mogę przesłać foto jak to wyszło wszystko. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa