Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Skuteczność jednostek podsufitowych - proszę o radę

5 Odpowiedzi, 5351 Wyświetleń

kamaaa

2008-05-20, 17:40:52
Nowy użytkownik
Witam , mam salę ok 100m2, długą na 14 m . To restauracja . Planuję tam postawić podsufitową jednostkę ok 14kW.
Zastanawiam się tylko czy zamontowany na wysokości 3m klimatyzator dostarczy odpowiedni chłód na drugi koniec sali
bo tak jak napisałem to ok 14 m. Jest tam też możliwość zainstalowania kanałówki - czy to nie będzie lepsze rozwiązanie ?
pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2008-05-20, 17:43:33
Moderator
montowałem taką jednostkę 14 Kw ale w trochę mniejszym pomieszczeniu i powiem że na końcu mało co się odczówało powiew ale ogólnie w pomieszczeniu było chłodno. Klimatyzator to LG tak dla ciekawości
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-05-20, 17:44:13 przez byniom.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-05-20, 19:50:24
Moderator
w pomieszczeniu kolego ma byc chłodno a nie wiatrzysko wiec lepiej sprawdz jaki ma zasieg strumien powietrza
  • Odpowiedz

sebo-cypr

2008-05-21, 04:02:19
Nowy użytkownik
kanalowka to zdecydowanie lepsze rozwiazanie, zamontuj nawiewy na końcach sali a w srodkowej czesci powrót i bedzie ok. Wink
  • Odpowiedz

kamaaa

2008-05-22, 15:10:17
Nowy użytkownik
I słusznie - kanałówka to faktycznie będzie lepiej . W jednostce którą wybrałem jest możliwość pobierania swieżego powietrza - jakie macie z tym doświadczenia , czy dużo lepiej byłoby czerpać powietrze z zewnątrz ? Rozumiem , że z oczywistych względów czerpanie świeżego powietrza jest korzystne , ale co z gorącym powietrzem w górnej części pomieszczenia ? Wentylacja rozumiem da sobie z tym radę ?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa