Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

dobór rur

9 Odpowiedzi, 8515 Wyświetleń

ECO74

2013-04-07, 17:36:08
Nowy użytkownik
Witam

czy ktoś używa rur kwasowych na rurociągi bo mam dylemat czy standardowo miedź czy kwasówka dodam że średnica to 76 a relacja ceny 1:4 na korzyść kwasu
pytanie moje jest : czy jest dedykowany gatunek stali kwasowej na instalacje chłodnicze

proszę o pomoc bo w środę zaczynamy montaż
  • Odpowiedz

awax

2013-04-07, 17:50:11
Top użytkownik
Amoniak?
  • Odpowiedz

ECO74

2013-04-07, 17:54:09
Nowy użytkownik
nie tradycyjna instalacja na R-507 z tym że głęboki minus
  • Odpowiedz

awax

2013-04-07, 17:59:02
Top użytkownik
Może dla oszczędności rury niskiego ciśnienia dać z PCV?
Pewnie wytrzymają ,ale .........
76 to raczej poważna instalacja i chyba takie oszczędności są niepoważne,ale jeżeli w projekcie Masz stalowe to cóż,takie daj.
  • Odpowiedz

ECO74

2013-04-07, 18:05:08
Nowy użytkownik
Ok. niech będzie PCV :lol:
a tak na poważnie to w Francji tylko rury kwasowe duże średnice a u nas jak za PRL-u
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-04-07, 19:23:22
Użytkownik
myślę że jak najbardziej jest to dobre rozwiązanie
lecz ja postawił bym jednak na zwykłą stal
robiłem już na agregatach w których kolektor i g gaz był z kwasówki
ale stal nierdzewna ma gorsze właściwości prócz wspomnianą nierdzewnością
  • Odpowiedz

AS

2013-04-07, 19:40:55
Zaawansowany użytkownik
warunek podstawowy rura bez szwu, dobór grubości ścianki wg tabeli doboru producenta, spawalność metodą TIG lepsza i szybsza niz rur ze stali czarnej, brak konieczności zabezpieczenia antykorozyjnego.
Jednakże z wracam uwagę, że dla temperatur poniżej -40degC rura czarna tylko z atestem udarności, dla kwasowego rurociągu nie ma to znaczenia, ponieważ można je stosować do zakresu kriogenicznego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-04-07, 19:44:23 przez AS.)
  • Odpowiedz

szumi

2013-04-08, 18:39:55
Nowy użytkownik
Mam styczność z amoniakiem i freonem, instalacje amoniakalne tylko stal a instalacje freonowe tz. rurociągi to też jadą na stali tylko większy problem z czystością instalacji zastosuj dodatkowo filtry mechaniczne i dobrą izolacje najlepiej piana.
  • Odpowiedz

wit

2013-04-08, 21:09:21
Top użytkownik
ze stalą jest ten problem, że czarna prawie zawsze jest brudna -korozja dostaje się do sprężarek... olej brudny -filtry tylko częściowo załatwiają sprawę...
no i o ile sam materiał -stal jest sporo tańszy od miedzi -to jego obróbka, spawanie tig niekoniecznie.
dodatkowe wymiany oleju... w rezultacie stal wcale nie wychodzi wiele taniej. czarna -to problemy z czystością. kwasowa droższa.

no i typowy chłodniarz radzi sobie z miedzią bo to codzienność. a kładzenie rur stalowych i spawanie w tigu -to już nie każda firma chłodnicza zrobi. mogą zrobić jacyś podwykonawcy -jednak różnica w cenie znowu zmaleje... -dobrzy spawacze tig się cenią. a to spawy ciśnieniowe na szczelność.

sam robiłem tylko w miedzi -jednak widywałem instalacje freonowe gdzie grube rury -były wykonywane w stali -czarnej lub w kwasówce. (kwasówka - odpada kwestia brudu).

wybór miedź czy stal zależy od możliwości wykonawczych -i od granicy opłacalności -zazwyczaj gdzieś około 76mm zaczyna się rozważać przejście na stal. chociaż zdarzają się i miedziane w 108mm...
zależy ile metrów tych rur, jakie temperatury... problem jest złożony.

amoniak -tylko w stali -bo amoniak rozpuszcza (przeżera) miedź.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa