Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ocena efektywności energetycznej w systemach klimatyzacji

74 Odpowiedzi, 69517 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

adamdud

2013-04-09, 14:19:32
Użytkownik
Witam
Mam serdeczna prośbę do użytkowników forum o pomoc na czym polega i jak się wykonuje ocenę efektywności energetycznej zastosowanych urządzeń chłodniczych w systemach klimatyzacji o mocy chłodniczej większej niż 12 kW
Z góry dziękuje za pomoc
  • Odpowiedz

barbie

2013-04-09, 15:11:45
Top użytkownik
zgłoś się na szkolenie do awaxa w Szczecinku .
  • Odpowiedz

awax

2013-04-09, 17:22:22
Top użytkownik
Można na szkolenie tylko nie do awax-u,a do Krajowego Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji ale przecież tutaj z pewnością też ktoś potrafi to wyjaśnić.
  • Odpowiedz

adamdud

2013-04-09, 18:46:30
Użytkownik
Chodzi mi tylko o wyjaśnienie jak się to wykonuje. Zgodnie z art 62 prawa budowlanego należy również wykonywać taki pomiar.
Proszę o konkretne odpowiedzi. Tu jest link do tego Art. http://schik.pl/31199/115399.html
Dziękuje i pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2013-04-09, 19:01:10
Top użytkownik
Co do zacytowanego art. to jest tam interpretacja własna autora stwierdzająca,że takie oceny muszą zostać wykonane do 2014 roku oraz iż nie dotyczy to pomp ciepła.
Prawo budowlane jednoznacznie nakazuje aby badania były przeprowadzane co 5 lat i WSZYSTKIE urządzenia powinny je przejść w ciągu 12 miesięcy czyli do końca 2013 roku.Co do pomp ciepła to może warto zauwazyć,że klimatyzacja to nie jedynie ochładzanie i pompa ciepła jest urządzeniem klimatyzacyjnym.
Wyjaśnienie jak się to robi,tzn jak wykonywać pomiary i jak je opracowywać są właśnie tematem szkoleń prowadzonych przez Krajowe Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji.
Mam tu na myśli metody bezinwazyjne oraz nie wymagające bardzo drogich przyrządów pomiarowych jak np.ultradzwiękowe.
Firma Awax przeprowadza już takie audyty.
  • Odpowiedz

adamdud

2013-04-09, 19:07:01
Użytkownik
Czyli tu się niczego nie dowiem Big Grin Wolę jednak sam szukać np tu http://www.argoxee.com.pl/efektywnosc.php
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-04-09, 19:10:05 przez adamdud.)
  • Odpowiedz

awax

2013-04-09, 19:18:37
Top użytkownik
adamdud napisał(a):Czyli tu się niczego nie dowiem Big Grin Wolę jednak sam szukać np tu http://www.argoxee.com.pl/efektywnosc.php

Szukaj dalej.Ten art to jedno wielkie nieporozumienie!!!!!!
Odnosi się on do efektywnośći energetycznej systemu klimatyzacji i takie oceny to wchodzą w skład certyfikacji budynku.
Ustawa mówi wyrażnie o ocenie efektywności energetycznej AGREGATÓW CHŁODNICZYCH stosowanych w systemach klimatyzacji.
Uproszczają mamy zmierzyć wydajność sprężarek i porównać wyniki do wartości katalogowych nowych urządzeń.
Tu nie chodzi o stwierdzenie czy klimatyzacja została prawidłowo dobrana do danego budynku,lecz o to czy stopień zużycia nie jest na tyle duży,że urządzenie przestaje być energooszczędne.
"....co najmniej raz na 5 lat, polegającej na ocenie efektywności energetycznej zastosowanych urządzeń chłodniczych w systemach klimatyzacji, ich wielkości w stosunku do wymagań użytkowych o mocy, chłodniczej, nominalnej większej niż 12 kW."
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-04-09, 19:20:28 przez awax.)
  • Odpowiedz

adamdud

2013-04-09, 19:20:42
Użytkownik
awax napisał(a):
adamdud napisał(a):Czyli tu się niczego nie dowiem Big Grin Wolę jednak sam szukać np tu http://www.argoxee.com.pl/efektywnosc.php

Szukaj dalej.Ten art to jedno wielkie nieporozumienie!!!!!!
Odnosi się on do efektywnośći energetycznej systemu klimatyzacji i takie oceny to wchodzą w skład certyfikacji budynku.
Ustawa mówi wyrażnie o ocenie efektywności energetycznej AGREGATÓW CHŁODNICZYCH stosowanych w systemach klimatyzacji.
Uproszczają mamy zmierzyć wydajność sprężarek i porównać wyniki do wartości katalogowych nowych urządzeń.
Tu nie chodzi o stwierdzenie czy klimatyzacja została prawidłowo dobrana do danego budynku,lecz o to czy stopień zużycia nie jest na tyle duży,że urządzenie przestaje być energooszczędne.
I o to chodziło
Dziękuje za odpowiedz
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2013-04-09, 19:29:52
Top użytkownik
Dodam jeszcze ,że w Ustawie wyrażnie wskazuje się iż uprawnionymi do wykonywania tych audytów są osoby posiadające wymagane do dozoru kwalifikacje energetyczne i gazowe.Nie ma tu mowy o uprawnieniach sanitarnych itp.
Nie wyobrażam sobie aby ktoś jedynie z doświadczeniem w doborze klimatyzacji miał wykonywać takie audyty w wielosprężarkowych agregatach .
  • Odpowiedz

adamdud

2013-04-09, 19:34:46
Użytkownik
awax napisał(a):Dodam jeszcze ,że w Ustawie wyrażnie wskazuje się iż uprawnionymi do wykonywania tych audytów są osoby posiadające wymagane do dozoru kwalifikacje energetyczne i gazowe.Nie ma tu mowy o uprawnieniach sanitarnych itp.
Nie wyobrażam sobie aby ktoś jedynie z doświadczeniem w doborze klimatyzacji miał wykonywać takie audyty w wielosprężarkowych agregatach .
Kiedyś wystawiałem swoje świadectwa na tym forum mam oba z dozorami od parunastu lat Big Grin
Chyba tu http://www.forum.klimatyzacja.pl/topic/6...lifikacji/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-04-09, 19:38:17 przez adamdud.)
  • Odpowiedz

awax

2013-04-09, 19:42:03
Top użytkownik
Dziwię się,że temat budzi tak małe zainteresowanie bo problem jest bardzo poważny i nader skomplikowany.
Do tego w najbliższym czasie czekają nas nowe niespodzianki tzn. podobno do końca 2 kwartału ma wejść Ustawa o Odnawialnych Żródłach Energii oraz do końca roku nowelizacja Ustawy Energetycznej.
  • Odpowiedz

awax

2013-04-09, 19:47:01
Top użytkownik
W Ustawie o OZE rozwiane zostaną wątpliwości czy dotyczy to pomp ciepła,więcej wg interpretacji unijnej pompa ciepła powietrze-powietrze o EER powyżej 2,5 jest OZE czyli każdy klimatyzator z funkcją grzania.
Powstał też dylemat czy system klimatyzacji powyżej 12KW to także np.4 klimatyzatory po 3,5 KW zainstalowane w jednym pomieszczeniu.Jak dotąd nikt nie potrafi tego wyjaśnić.
Jednym słowem w najbliższych latach czekają nas ciekawe wydarzenia i warto zacząć inwestować zarówno w specjalistyczne narzędzia jak i w zdobywanie i podwyższanie kwalifikacji
  • Odpowiedz

adamdud

2013-04-09, 19:58:20
Użytkownik
Ja akurat przy wykonywaniu przeglądu elektrycznego biurowca (5 letni) dostałem propozycję wykonania oceny efektywności energetycznej
System klimatyzacji VRV III DAIKIN ? 1 szt., System klimatyzacji VTS CLIMA DAIKIN ? 1 szt.,
System klimatyzacji MITSUBISHI MXZ -1 szt., dlatego zadałem to pytanie na forum
Tylko ile za to się kasuje Smile Bo o tym nie mam pojęcia. Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-04-09, 19:59:33 przez adamdud.)
  • Odpowiedz

awax

2013-04-09, 20:02:25
Top użytkownik
adamdud napisał(a):Ja akurat przy wykonywaniu przeglądu elektrycznego biurowca (5 letni) dostałem propozycję wykonania oceny efektywności energetycznej
System klimatyzacji VRV III DAIKIN ? 1 szt., System klimatyzacji VTS CLIMA DAIKIN ? 1 szt.,

Cena umowna i tego ile na ogólnym z pewnością nie napiszę.
  • Odpowiedz

adamdud

2013-04-09, 20:05:27
Użytkownik
awax napisał(a):
adamdud napisał(a):Ja akurat przy wykonywaniu przeglądu elektrycznego biurowca (5 letni) dostałem propozycję wykonania oceny efektywności energetycznej

Cena umowna i tego ile na ogólnym z pewnością nie napiszę.

To jak coś poproszę na priwa, Bo nie wiem ile to wycenić
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-04-09, 20:09:45
Top użytkownik
Czy ustawa mówi w jaki sposób tego dokonać dla sprężarek działających w jednym zespole mając co chwilę różne wydajności chłodnicze?Czy nie Łatwiej będzie to zrobić co do całego obiektu magazynującego produkty?Wjechało tyle ciepła-Przechowywano tyle ciepła-wyjechało tyle ciepła.Ile zużyto energii elektrycznej na utrzymanie odpowiedniego ciepła?(zaznaczam ciepła) produktu.Myślę że czym więcej ludzi w biurach współczynnik będzie gorszy.Ciekawe czy ustawodawca brał pod uwagę zyski ciepła schowane dla znajomych w biurach?Zapewne samochody chłodnie są monitorowane temperaturowo i oficjalnie wiadomo ile ciepła dopływa do składowiska.Czy można zbadać zespół sprężarek mając co chwilę inne obciążenie.Moim zdaniem można.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

awax

2013-04-09, 20:26:33
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Czy ustawa mówi w jaki sposób tego dokonać dla sprężarek działających w jednym zespole mając co chwilę różne wydajności chłodnicze?Czy nie Łatwiej będzie to zrobić co do całego obiektu magazynującego produkty?Wjechało tyle ciepła-Przechowywano tyle ciepła-wyjechało tyle ciepła.Ile zużyto energii elektrycznej na utrzymanie odpowiedniego ciepła?(zaznaczam ciepła) produktu.Myślę że czym więcej ludzi w biurach współczynnik będzie gorszy.Ciekawe czy ustawodawca brał pod uwagę zyski ciepła schowane dla znajomych w biurach?Zapewne samochody chłodnie są monitorowane temperaturowo i oficjalnie wiadomo ile ciepła dopływa do składowiska.Czy można zbadać zespół sprężarek mając co chwilę inne obciążenie.Moim zdaniem można.

Przeczytaj Ustawę i zastanów się co Ty wypisujesz???
  • Odpowiedz

bxz

2013-04-11, 18:00:02
Zaawansowany użytkownik
no i muszę sie przełamać.... jestem BARDZO-BARDZO CHĘTNY NA SZKOLENIE.... bo głupi... już nie chce być ^^ wstepny termin 20 maj - mi tak pasuje Smile szukam chętnych xD
NO
  • Odpowiedz

awax

2013-04-11, 18:47:56
Top użytkownik
Nie widzę problemu,jeżeli zbierze się minimum 5 osób zainteresowanych .
Termin dowolny po 13 maja.
  • Odpowiedz

klimanovum

2013-04-11, 20:21:07
Nowy użytkownik
dwie osoby już są
  • Odpowiedz

awax

2013-04-12, 06:49:49
Top użytkownik
Więcej informacji na stronie http://klimacentrum.net/szkolenia.html
Zgłoszenia proszę przesyłać na centrum.klima@poczta.fm
  • Odpowiedz

zdn

2013-08-28, 20:07:38
Nowy użytkownik
Witam,

czy wiadomo coś o najbliższym terminie szkolenia?
  • Odpowiedz

awax

2013-08-29, 06:14:06
Top użytkownik
zdn napisał(a):Witam,

czy wiadomo coś o najbliższym terminie szkolenia?

Zgłoszenia są przyjmowane na pocztę Stowarzyszenia centrum.klima@poczta.fm
Szczegóły na http://kcichik.mojeforum.net/viewtopic.php?t=657
  • Odpowiedz

awax

2013-08-29, 06:19:43
Top użytkownik
Szkolenia w zakresie metod przeprowadzania oceny efektywności energetycznej skierowane są do osób posiadających podstawową wiedzę teoretyczną i praktyczną z chłodnictwa.
Tylko takie osoby po szkoleniu będą potrafiły samodzielnie wykonać i opracować pomiary.
Użytkownicy mają czas do 31.12.2013 r na wykonanie pierwszych audytów i nie wiem jak Wy,ale ja nie znam zbyt wiele Firm,które te badania potrafią przeprowadzić.
Zresztą może się mylę???może np na forum ktoś omówi temat i nauczy jak to robić???
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-08, 19:07:37
Top użytkownik
A co ustawa mówi o wykształceniu? i Wydawań ekspertyz?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-08, 19:09:31 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa