Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Prośba o poradę Daikin vs Samsung

24 Odpowiedzi, 24120 Wyświetleń

dobrzan

2014-01-07, 15:13:09
Nowy użytkownik
Witam
mam prośbę do doświadczonych forumowiczów, zaproponowano mi montaż urządzenia
Daikin FTXN35L lub
Samsung AR12FSFTKWQNX

Chodzi mi głównie o jakość, awaryjność...
Urządzenie będzie chłodziło pokój ok 23m2.

Mam w drugim mieszkaniu Fuji, i nie wiem co to awaria, a teraz trochę bardziej budżetowo muszę podejść do sprawy.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • Odpowiedz

andrewrc

2014-01-07, 16:57:54
Użytkownik
raczej daikina
  • Odpowiedz

barbie

2014-01-07, 17:39:37
Top użytkownik
urządzenia przewymiarowane 100% .po co przepłacać ? .
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-07, 19:01:39
Top użytkownik
barbie taki samsung Samsung AR12FSFTKWQNX To 3.5 KW mocy chłodniczej.Ty negujesz dobór mocy na podstawie danych powierzchi podłogi co jest raczej elementem w doborze prawie nic nie mówiącym.Zapomniałeś natomiast o zyskach ciepła i faktycznej kubaturze pomieszczenia- pokoju (salonu) które podczas imprezy dobiera się nie jak do mieszkania tylko jak do warunków Barowych.A to i tak za mało na warunki barowe.Zasada przewymiaruj a będziesz miał spokój.Ale ty jesteś innej zasady.Minimalizuj koszty-wygraj przetarg.Nawet nie zapytałeś o zyski ciepła twierdząc że przewymiarowaneCo do tematu.Daikin nie toleruje fuszerek instalatorskich.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-01-07, 19:07:37 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

barbie

2014-01-07, 20:16:57
Top użytkownik
dobrzan nie napisał o szklarni z 20 osobami w środku .
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-07, 20:29:54
Top użytkownik
barbie napisał(a):dobrzan nie napisał o szklarni z 20 osobami w środku .
Firma to dobierała.Ciebie tam nie było.Skaczesz jak kurczak z którego i tak zrobiony będzie rosół.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-07, 20:36:52
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):
barbie napisał(a):dobrzan nie napisał o szklarni z 20 osobami w środku .
Firma to dobierała.Ciebie tam nie było.Skaczesz jak kurczak z którego i tak zrobiony będzie rosół.
Dobrzan nie napisał.Miał takie prawo barbie korzystając z forum.Niestety ty wydałeś opinię nie znając zysków.A nie pisząc w temacie nie pomogłeś.Bo pytanie nie dotyczyło doboru urządzenia tylko jakie wybrać.Ja odpowiedziałem w temacie.Czas na ciebie.
  • Odpowiedz

coolmaker1

2014-01-08, 06:42:46
Zaawansowany użytkownik
Witam. W obecnym procesie produkcji "szpece"od postarzania produktu już się postarali o to ,żebyś za długo się nie cieszył z jakiegokolwiek sprzętu np. pralka,lodówka. Nie dziwią już awarie po 3-5 latach chłodziarek z wysokiej półki np. Liebh......Tak więc bardziej bym się przyjrzał który z producentów daje dłuższa gwarancję ,który model lepiej się prezentuje ,bo bywa ,ze bebechy mają te same. Co do doboru ,słuszna uwaga,m2 to nie m3
  • Odpowiedz

dobrzan

2014-01-08, 09:36:29
Nowy użytkownik
Dziękuję Drogim za zaangażowanie w temat.
Chodzi mi tylko o poradę dot. jakości.

Odnośnie mocy - różnica w cenie vs. urządzenie 2.5kw jest dość mała, a wydaje mi się że lepiej mieć trochę zapasu mocy. Z drugiej strony zgadzam się - mam w domu obecnie Fuji 3.5 i dmucha to to jak huragan.

To mieszkanie które teraz będę robił jest malutkie, tam jest tylko pokój z aneksem ok 24m2 + drugi pokój 11m2.
Szklarni nie będzie. Będzie biuro dla dwóch osób, ciepłolubnych z resztą Smile

Po prostu nie bardzo mi coś mówi marka Daikin, i zastanawiam się czy to jakiś zwykły szmelc chiński, czy coś porządniejszego, lepszej jakości. Samsung już coś mówi, chociaż też nie wiem czy akurat klimy robi spoko.
Tv mam Samsunga, jest na wypasie. Klima - nie wiem.
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-01-08, 14:29:43
Top użytkownik
dobrzan napisał(a):Po prostu nie bardzo mi coś mówi marka Daikin, i zastanawiam się czy to jakiś zwykły szmelc chiński, czy coś porządniejszego, lepszej jakości. Samsung już coś mówi, chociaż też nie wiem czy akurat klimy robi spoko.
Tv mam Samsunga, jest na wypasie. Klima - nie wiem.

Skoro nie masz preferencji co do producenta to chociaż obejrzyj sobie jak wyglądają jednostki wewnętrzne i jak pracują.
Kup taką która będzie ci odpowiadała.
W tej cenie nie dostaniesz nic spektakularnego w droższej zresztą też nie.
Co do awaryjność to moim zdaniem najczęściej jest to nieprawidłowy montaż
oraz brak konserwacji przed sezonem.
Kupuj i wkurzaj sąsiadów że Ty masz a oni nie :lol: :lol: :lol: :lol:
Będzie dla instalatorów więcej pracy w twojej okolicy ...
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

ColdMe

2014-01-08, 18:38:13
Nowy użytkownik
FTXN35L jest najprostszym produktem oferowanym przez Daikina. To nie jest chiński produkt w przeciwieństwie do Samsunga. Gwarancja 3-letnia. Znam wiele osób, które użytkują te urządzenia i każdy je chwali. Faktem jest jest, że Daikin słynie z urządzeń typu VRV a dotychczas typowe splity były bardzo wysokiej jakości co łączyło się z adekwatną ceną. W/g mnie urządzenie godne polecenia. Faktem jest, że marka Daikin nie jest tak rozpoznawalna jak Samsung. Za Daikinem przemawia fakt iż firma ta zajmuje się tylko i wyłącznie klimatyzacją.
Ja zdecydowanie polecam Daikina.
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-01-09, 13:21:36
Top użytkownik
ColdMe napisał(a):FTXN35L jest najprostszym produktem oferowanym przez Daikina. To nie jest chiński produkt w przeciwieństwie do Samsunga. Gwarancja 3-letnia. Znam wiele osób, które użytkują te urządzenia i każdy je chwali. Faktem jest jest, że Daikin słynie z urządzeń typu VRV a dotychczas typowe splity były bardzo wysokiej jakości co łączyło się z adekwatną ceną. W/g mnie urządzenie godne polecenia. Faktem jest, że marka Daikin nie jest tak rozpoznawalna jak Samsung. Za Daikinem przemawia fakt iż firma ta zajmuje się tylko i wyłącznie klimatyzacją.
Ja zdecydowanie polecam Daikina.

Daikin to nie jest chiński produkt to fakt bo ten model Daikina to tgz "easy inverter" produkowany chyba w Malezji tam gdzie były produkowane McQuay'e .
Faktem jest że Daikin oferowany jest koncernom i wpisywany jest w projekty ale tyczy się to zastosowania komercyjnego gdzie "słynie z niezawodności" ale ta niezawodność jest podyktowana innymi warunkami.

Osobiście do biura nie kupił bym i Samsunga i Daikina.
  • Odpowiedz

dobrzan

2014-01-09, 13:43:15
Nowy użytkownik
A co bys kupil w podobnej cenie?
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-01-10, 11:58:19
Top użytkownik
Nie kupił bym do biura w podobnej cenie nic.
Wybrał bym coś tańszego od innego producenta z dłuższą gwarancją.
Klimatyzacja nie obraz wpatrywać się w jednostkę wewn. nie trzeba.
  • Odpowiedz

fujimaniac

2014-01-27, 18:13:48
Nowy użytkownik
Ja bym zastanowił się nad tym czy warto zaoszczędzić 500 zł na inwestycji w tanszą klime, a później wydawać znacznie więcej pieniędzy na naprawe podstawowych elementów (czyt. sprężarki). Przy fujitsu jest 5 lat gwarancji, a urządzenia w mojej wielce subiektywnej ocenie lepsze Smile
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-01-28, 07:45:15
Top użytkownik
To ja zadam takie pytanie: Jak często psują ci się sprężarki Tongue
Co do sprężarek to prawie każdy daje na nie 5 lat gwarancji Big Grin
... no i bez urazy ale subiektywna ocena to słaba podstawa do wydania dodatkowych 500 zł
  • Odpowiedz

bartekyogico

2014-01-28, 08:00:27
Zaawansowany użytkownik
http://www.carrier.com.pl/O-nas/Motto.html
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-01-28, 09:25:23
Top użytkownik
Dobre motto Big Grin
  • Odpowiedz

jack63

2014-01-28, 09:46:41
Zaawansowany użytkownik
fujimaniac napisał(a):Przy fujitsu jest 5 lat gwarancji, a urządzenia w mojej wielce subiektywnej ocenie lepsze
Gwarancję to ja mogę dać na 100 lat. Co z tego jak u mnie tak i fujitsu i np. u wielce poważanej Toschiby gwarancji nie zrealizujesz. Najpierw musisz zapłać 200zł za umycie JZ, tylko po to aby po dwóch tygodniach (!) się dowiedzieć że spalony "inverter" to TWOJA WINA. Autentyczna sytuacja z Toschibą!
W tej sytuacji wolę taniego Chigusa. Płytka sterująca "przyszła" na drugi dzień po mailu z opisem typu i usterki. Okazała się "nieadekwatna" następne dwie (już OK) były za dwa dni. Klimatyzator chodził w 4 dni od zgłoszenia usterki gwarancyjnej.
Wspaniała Toschiba poszła na złom i trzeba było do tych 200 zł za mycie coś (!) dołożyć aby klient (dobry!)był zadowolony. Niesmak jednak pozostał i poderwane zaufanie klienta.
  • Odpowiedz

oli78

2014-01-28, 11:38:39
Nowy użytkownik
Na 5 czy na 100 lat to i tak dla niektórych bez znaczenia jak ludzie nie spelniają waruków gwarancji.
W moje ocenie też Fujitsu na 23m jakaś 9 lub ewentualnie 12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-01-28, 11:41:13 przez oli78.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-01-29, 08:31:08
Top użytkownik
Jak nie spełniają warunków gwarancji to jest ich problem .
Gwarancja na klimatyzację (2, 3, 5 lat) jest pod warunkiem zachowana jej warunków w innym przypadku klient ma 12 miesięcy od daty sprzedaży/montażu.
  • Odpowiedz

Szymonss

2014-01-31, 23:01:47
Nowy użytkownik
FTXN to nic innego jak McQuay z naklejką i uproszczoną elektroniką Daikina (doświadczone oko zauważy choćby po kolorze chłodnicy JZ) ale i tak jest o niebo lepszy niż Samsung
  • Odpowiedz

elektrofrost

2014-02-01, 17:45:42
Użytkownik
jezeli ktoś z forumowiczów mysli że daikin jest japoński to proponuje dostac sie do wnętrzności tej klimy tosię bardzo zdziwi sprężarka100%china wentylator china,elektronika china zostaje tylko obudowa belgijska
  • Odpowiedz

jack63

2014-02-03, 08:00:46
Zaawansowany użytkownik
elektrofrost napisał(a):sprężarka100%china wentylator china,elektronika china zostaje tylko obudowa belgijska
No cóż. Większość, kiedyś solidnych, producentów się skur...ła. Takie życie. Taki rynek. Rządzą księgowi.
Sam byłem zdziwiony niskimi cenami Daikina. Kiedyś "mercedesa" w branży.
Osobiście w tej sytuacji wolę ORYGINALNEGO Chińczyka a nie przebierańca. Big Grin

DBKlima napisał(a):Jak nie spełniają warunków gwarancji to jest ich problem .

A skąd wiesz że warunki gwarancji nie były spełnione ???
A czy ciebie nie wkurzyłoby te 200 z za mycie przed znaną ci z doświadczenia diagnozą? Od tego czasu omijamy Toschibę szerokim łukiem...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-03, 08:06:38 przez jack63.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa