Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

prosze o pomoc problem z passatem b5 klima nie chce zadzialac po serwi

6 Odpowiedzi, 8710 Wyświetleń

marek 11111

2008-05-25, 07:28:51
Nowy użytkownik
jestem zielony z klimatyzacji prosze o poprawki jak cos glupio napisze.
posiadam passata b5 98r afn 19 tdi 110 km climatronik 120 000 przebiegu ful serwis vw, (mieszkam w londynie autko mam 5 mc)pojechalem na serwis zmienic olej i nabic klime do dobrego polskiego mechanika. olej wymieniony, przyjechach david od klimy na pelny serwis, osuszyl, odgrzybil wyczyscil nabil i zaczely sie problemy, po nabiciu kompresor zaczal glosno chodzic,zadzwonil mechanik i kompresor zatarty,zdecydowalem sie na nowy (400£!!!orginal),po wymianie kompresora, znowu przyjechal gosc od klimy i zaczal nabijac i znow zaczely sie problemy,zadzwonil mechanik i mowi mi ze ukladzie musi byc jakis smiec z zatartego kompresora( czy to mozliwe?)poniewaz facet nie mogl jej nabic bo wibijalo zaworem bezpieczensta, podczas nabijania,w koncu podobno znalazl kawalek gumowej uszczelki(nie wiem czy to prawda?) wyciagnal i nabil klime,klima zaczela dzialac poskrecali wszystko przyjechalem po odbior auta a znowu klima nie dziala!! dzialala a teraz nie dziala!!!.stalem przy mechaniku ktory komputerem sprawdzal na roznych obrotach siln, komputer pokazuje ze wszystko jest w porzadku,brak bledow,panel tez brak bledow "444 00"dwie aluminowe rurki cieple .mechanik stwierdzil ze " dalej cos musi blokowac jakis syfek gdzies w ukladzie"i chce rozbierac kazdy element po kolei i sprawdzac, a ja boje sie kosztow i niechce zeby rozkrecal polowe auta, moze ktos sie spotkal i jest jakies miejsce gdzie taki kawalek moze cie na pewno zatrzymac,czy moze poleciec gdziekolwiek w uklad? prosze pomozcie...
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-05-25, 10:48:08
Moderator
układ po zatarciu kompresora koniecznie trzeba wypłukac
jak bys mieszkał w polsce to by sie to dało zrobic a tak to musisz szukac dobrego zakładu od klimy w londynie
  • Odpowiedz

marek 11111

2008-05-25, 11:04:15
Nowy użytkownik
dzieki za odpowiedz ,z tego co wiem to spec od serisu klimy wyczyscil caly uklad odessal odgrzybil i nabil ponownie a w momencie uruchomienia okazalo sie ze kompresor zatary,wylaczyli silnik od razu,wlaczaony zostal dopiero z nowym kompresorem i nie dziala klima komputer mowi ze wszystko ok,nie rozumiem tylko dlaczego jak czyscil caly uklad to mial problem z naladowaniem srodka, ale mu sie udalo po znalezieniu jakiegos kawalka uszczelki, czy takie plukanie usunie zanieczyszczenia ukladu? co znaczy plukanie ? (pod cisnieniem? czy wyjecie elementowi przemycie woda?przepraszam ale jestem zielony w tym temacie..wybacz jesli pytania brzmia glupio)chyba ze zostalem zrobiony w bambuko i w ogole nie zrobil czyszczenia,po wlaczeniu klima dzialala ale jak skrecili tam reszte do kupy znowu przestala, chyba ze w pelnym serwisie klimy nie jest uwzglednione plukanie o ktorym mowisz...
  • Odpowiedz

marek 11111

2008-05-25, 11:08:31
Nowy użytkownik
czy takie plukanie usunie kawalki z siateczek przy koncowkach do ladowania czy trzeba wszystko wyciagac , we wtorek kazal przyjechac z powrotem, mechanik powiedzial ze juz nie bede placil za ponowne nabicie ale jak mi policzy za wyciagniecie i sprawdzenie calej klimy to sie zalamie,mozesz mi powiedziec co mu powiedziec zanim zacznie....
  • Odpowiedz

morek211

2008-05-25, 14:05:16
Nowy użytkownik
hm Zadam tobie pytanie czy podczas wymiany sprężarki został wymieniony filtr osuszacz ma on na celu łapanie też drobinek syfu , jeżeli nie to ja bym najpierw wymienił , ten filtr- osuszacz powinien być bezwzględnie wymieniony!!! Może sie zatkał i dlatego rośnie ciśnienie jak szalone i wybijało zaworem bezpieczeństwa nie wiem jak to jest w pasacie ale wydawało mi sie że te zawory były montowane w starych ukladach klimatyzacji , a co do płukania klimatyzacji robi sie po specjalnymi płynami powinno sie wyjąć każdy element po kolei, nie należy to robić wodą a jak już to potem przepłukać to benzyną ekstrakcyją , ale są też wyjątki gdzie sie nie stosuje jej, a co do obsługi czyszczenie układu zdarza sie bardzo rzadko tak i jak zatkania i nie jest to wliczone w tak zwaną obsługę, a co do nabicia wracając do początku czasem ludzie podchodzą schematycznie i nie sprawdzają sprężarki odrazu przed jakimkolwiek nabiciem, zdarza sie tak że czasem nie ma nawet dojścia do sprężarki bez uprzedniego rozbierania. Szczerze o jakie siateczki chodzi , chyba o tak zwane zwężki które znajdują sie w przewodach od klimy, ale najpierw trzeba je zlokalizować jeżeli będzie to to nie powinno to być kosztowne. A tak od siebie ciekawy jestem jak to stwierdzą na maszynie bez nabicia klimy i odpalenia czy już zlikwidowali zatkanie. Dlatego czasem sprzęt wyglądający może nie tak okazale składający sie tylko z manometrów jest lepszy od maszyny za 11 tyś, ja bym zatkanie stwierdził bez nabijania klimatyzacji czynnikiem r 132 , po prostu wpuszczam azot jedną końcówką serwisową ciśnieniem ok 16bar i patrzył bym czy rośnie mi ciśnienie na 2 manometrze . A maszyna chyba sie nie da stwierdzić czy układ jest odetkany czy jeszcze nie , dpoiero po nabiciu i odpalenu klimy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-05-25, 14:16:10 przez morek211.)
  • Odpowiedz

marekklima

2008-05-28, 15:22:34
Nowy użytkownik
czasami po piwku lub dwoch (oczywiscie po pracy) bardzo lubie poczytac tego typu wątki..
naprawde niezle jaja!!
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa