Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator przenośny w bloku z wielkiej płyty

4 Odpowiedzi, 5809 Wyświetleń

Psemek

2013-05-12, 08:15:53
Nowy użytkownik
Witam.
Wynajmuję kawalerkę na parterze 10 piętrowego bloku z wielkiej płyty i chciałbym poprawić sobie komfort życia w ciągu najbliższych miesięcy, więc myślę o zakupie klimatyzatora. Wstępnie zdecydowałem się na Olimpia Splendid Piu 12.
Mam pytanie odnośnie instalacji rury odprowadzającej ciepłe powietrze. Czy mogę taką rurę podłączyć do kratki wentylacyjnej w kuchni? (mam kuchenkę gazową)
Ewentualnie można rurę wyprowadzić przez uchylone okno. Rozumiem, że ze względu na rozmiary tej rury okno trzeba otworzyć (nie da się zamontować przy uchylonym od góry)?
  • Odpowiedz

peen

2013-05-12, 08:50:08
Użytkownik
W sumie w lecie, gdy będzie uchylone okno w kuchni to możesz. Ważne też czy masz własny kanał wentylacyjny czy też połączony z sąsiadem 2 piętra wyżej (tak było w starym budownictwie).
Możesz też coś wykombinować i jakoś podłączyć rurę do uchylonego okna.
  • Odpowiedz

Psemek

2013-05-12, 12:14:50
Nowy użytkownik
Mam wybitą ścianę z kuchni do pokoju, więc to właściwie jedno duże pomieszczenie. Niestety nie mam własnego kanału wentylacyjnego, więc obawiam się czy po podłączeniu klimatyzatora do wentylacji nie zafunduję sąsiadom nade mną nawiewu z kratek.
  • Odpowiedz

aminokwas

2013-05-12, 14:20:48
Zaawansowany użytkownik
Najprościej (ale nie najlepiej) wyrzucić ciepłe powietrze przez uchylone okno). W większości klimatyzatory takie mają końcówkę rury spłaszczoną, tak by włożyć ją właśnie w szparę uchylonego okna.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-05-12, 14:21:19 przez aminokwas.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa