Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czy mogę podgrzać butle z r134a.

6 Odpowiedzi, 5466 Wyświetleń

kafar007

2013-06-01, 12:23:12
Nowy użytkownik
Witajcie! Mam takie dziwne pytanie, w butli Linde mam ciśnienie około 50psi wiadomo zależy od temperatury, wyrobiłem już sporo czynnika i boję się, że ciśnienie stanie się za niskie aby w miarę szybko napływało do układu klimatyzacji, zastanawiam się czy może tam jest jakiś reduktor który obniża to ciśnienie do około 50psi i mam się nie niepokoić? Czy może będzie spadać dalej wraz z zmniejszeniem ilości czynnika. Wymyśliłem, że skoro R134a nie jest palny to mogę podgrzewać butle teraz pytanie czy to dobry pomysł? I czego najlepiej użyć.
  • Odpowiedz

barbie

2013-06-01, 13:16:36
Top użytkownik
specjalna opaska grzejna na butlę .
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-06-01, 15:53:53
Zaawansowany użytkownik
Wiadro z ciepłą wodą 40stC
  • Odpowiedz

kafar007

2013-06-01, 19:14:00
Nowy użytkownik
Dziękuje tak właśnie zrobię Smile
  • Odpowiedz

AutoSpa

2013-06-09, 20:10:28
Nowy użytkownik
Najlepsze rozwiązanie to waga elektroniczna (do 30 kg, dokładność 5 gr ? koszt ok. 100zł) i cierpliwość. Wprowadzając do układu czynnik R134a ? wprowadzasz konkretną ilość ? za pośrednictwem LP. Bez podgrzewania układ pobierze zaplanowaną ilość czynnika, jeżeli jest w butli. Widziałem przypadki podgrzewania lub obracania butli do góry ?nogami? dnem, ale osobiście uważam, że nie ma to sensu. Jeżeli robisz to dla siebie to OK., ale jeżeli na ?handel? to bez sensu. Ponadto ważąc masz kontrolę nad ilością czynnika będącego w Twoim posiadniu.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-10, 19:05:53
Top użytkownik
Najlepiej użyj rozumu.Np. ciepłej wody.Specjalne opaski to na migrenę kolega barbie może używać.Czy kiedyś naprawa urządzenia barbie w warunkach zimowych bez twojej opaski była nie możliwa?A tak poza tematem czym wolniej tym lepiej dla sprężarki.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-10, 19:16:04 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa