Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Silne drgania jednostki zewnętrznej

12 Odpowiedzi, 11595 Wyświetleń

nijuniro

2013-06-11, 13:26:29
Użytkownik
Witam

Otóż mam mały problem z jednostką zewnętrzną klimatyzatora MDV MSR inverter 2,6 kW
Początkowo myślałem że to wina krótkiej instalacji lub zagięć.

Zagięć brak natomiast co do samej instalacji to ją dzisiaj wydłużyłem do 7 mb więc nie powinna ona stanowić problemu.

Rozebrałem wszystko na części pierwsze. Potencjalne miejsca styku metal-metal zaizolowałem taśmą bitumiczną. Niestety nadal jednostka silnie drży. Drgania przekazuje sprężarka. Próbowałem ją dokręcać/odkręcać do podkładek antywibracyjnych ale to nic nie daje.

Ciśnienie w normie, prąd również.
W trybie chłodzenia przy ~ 30 bar na tłoczeniu prąd ~ 3,5 A
Wcześniej przy krótkiej instalacji prąd osiągał nawet 6,2 A (przy 36 bar)

Ma ktoś może jakąkolwiek koncepcję ponieważ moje pomysły się skończyły ?
  • Odpowiedz

jack63

2013-06-11, 13:33:43
Zaawansowany użytkownik
Ilość czynnika wg. zaleceń producenta? Coś wysokie te ciśnienia. Jakie jest statyczne na zimno?
Jaki element rozprężny? Ile na ssaniu?
  • Odpowiedz

nijuniro

2013-06-11, 16:58:12
Użytkownik
O ile w instalacji około 1,5 m mogło występować przepełnienie i drgania byłyby uzasadnione o tyle w instalacji powyżej 5 m (a na tyle wystarcza czynnika wg producenta) nie powinno tak być.

Ciśnienie na ssaniu 5-8 bar
Statycznie 12 bar
  • Odpowiedz

Klima-cool

2013-06-11, 17:25:05
Zaawansowany użytkownik
Odciągnij czynnik zważ jak jest ok to zostaje ze sprężarka ma bicie źle wyważona lub na wale to już cza reklamować Pozdrawiam
  • Odpowiedz

jack63

2013-06-11, 18:08:30
Zaawansowany użytkownik
5-8 Bar. Taki rozrzut? HP też wysokie, a 6m rury "spuściło" gp tak dużo???
Jaki element rozprężny?
Ja bym zrobił jak radzi Klima-cool. W inwerterach tylko na wagę.
Pewny jesteś czystości czynnika? Tzw. nieskraplające sie gazy (azot, powietrze )?
  • Odpowiedz

nijuniro

2013-06-11, 20:17:24
Użytkownik
jack63 napisał(a):Pewny jesteś czystości czynnika? Tzw. nieskraplające sie gazy (azot, powietrze )?

No raczej. Azot na próbę 30 bar.
Póżniej pompa która wykorzystuję do VRF ponad 220 l/min

Ściągnę czynnik i napełnię od nowa.
O wynikach poinformuję niezwłocznie Smile
  • Odpowiedz

byniom

2013-06-11, 20:52:09
Moderator
Azot dajesz jak masz podpięta jednostkę zewnętrzną ? czy rury masz odpięte i zaślepione ? bo przy takim ciśnieniu i zakręconych zaworach azot czasem może przejść prze zawory i dostanie się do jednostki zewnętrznej.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

nijuniro

2013-06-11, 21:45:58
Użytkownik
byniom napisał(a):Azot dajesz jak masz podpięta jednostkę zewnętrzną ? czy rury masz odpięte i zaślepione ? bo przy takim ciśnieniu i zakręconych zaworach azot czasem może przejść prze zawory i dostanie się do jednostki zewnętrznej.

Daję jak mam podpiętą ponieważ króćce przy jedn. wewnętrznej spawam a zostają tylko te przy agregacie.
Jak do tej pory nie zdarzyło mi się żeby zawory przepuściły. No chyba że to była właśnie ten pierwszy raz
  • Odpowiedz

Klima-cool

2013-06-15, 11:08:46
Zaawansowany użytkownik
Azot cząsteczkowo jest o wiele mniejszy od freonu, dlatego jest dobry do prób szczelności i np wyszukania nieszczelności co do 30 bar teraz grubość ścianek w rurociągach jest na pograniczu niestety 30 bar koszta
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-15, 16:54:11
Top użytkownik
Zapewne producenci okiennych klimatyzatorów nie mają problemu ze zbyt krótkim ciągiem i zapewne nie zamierzają go przedłużać.Bo to mit.Jakich manometrów użyłeś do pomiaru tego przypadku?Przedłużenie rurociągu zostawiam bez komentarza. :/ Co mnie nie pokoi to różnice ciśnień na ssaniu.Szkoda że nie mierzyłeś temperatury tych ciśnień.Zapewne montaż schładzalnika pomieszczenia przez ścianę jest bardziej ekonomiczny energetycznie niż sztuczne dokładanie rurociągu który powoduje niepotrzebny wzrost przegrzania w układzie i obniżenie sprawności sprężarki z powodu ludzkiej głupoty podwyższając objętość par zasysanego czynnika chłodniczego który tam powinien się znajdować a ty co do jego składu nie możesz mieć pewności.Azot?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Klima-cool

2013-06-16, 07:11:45
Zaawansowany użytkownik
MDV MSR inverter 2,6 kW taka mała jednostka powinna tylko gwizdać jak wchodzi na obroty zacznij od zciągniencia freonu, próżnia, z tabliczki znamionowej przeczytaj ilość 410r wbij 100gram mniej nisz pisze i zobacz wtedy daj znać
  • Odpowiedz

Klima-cool

2013-06-16, 07:51:59
Zaawansowany użytkownik
oczywiście jak będziesz nabijał to cieczą nie gazem, i pomału by nie zalać sprężarki
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa