Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Mistral MSR-12HRDN1 nie chłodzi

16 Odpowiedzi, 13758 Wyświetleń

jch21

2013-06-15, 17:52:46
Nowy użytkownik
Witam
Mam następujący problem z klimatyzatorem Mistral MSR-12HRDN1 ? Instalowałem go sobie sam, więc nie mogę liczyć na specjalistyczny sprzęt serwisowy.
Działał przez pierwsze dwa dni. W tej chwili nie chłodzi. Rura która doprowadza czynnik do jednostki wewnętrznej jest zimna i skrapla się na niej woda (sprawdzałem przed samą chłodnicą), jednak temperatura chłodnicy jest pokojowa. Dwa czujniki które są umieszczone na chłodnicy wymieniłem na inne (z innej jednostki) i nic się nie zmieniło. Gdzie powinienem szukać przyczyny?
Z góry dziękuję za pomoc.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-15, 18:12:29
Top użytkownik
Rób to do czego nauczyła ciebie szkoła kierunkowa a będą Ciebie ludzie szanować.Szacun.Działał długo.Ekonomiści zadowoleni.Mam pytanie do firm certyfikujących tą działalność.Co wy na to?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-15, 18:16:03 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

barbie

2013-06-15, 19:13:33
Top użytkownik
sprawdź mydlinami czy ucieka czynnik ,przy śrubunkach które skręcałeś .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-15, 19:50:49
Top użytkownik
Co dalej po sprawdzeniu mydlinami barbie?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

mg

2013-06-15, 20:42:11
Top użytkownik
jch21 napisał(a):Witam
Mam następujący problem z klimatyzatorem Mistral MSR-12HRDN1 ? Instalowałem go sobie sam, więc nie mogę liczyć na specjalistyczny sprzęt serwisowy.
Działał przez pierwsze dwa dni. W tej chwili nie chłodzi. Rura która doprowadza czynnik do jednostki wewnętrznej jest zimna i skrapla się na niej woda (sprawdzałem przed samą chłodnicą), jednak temperatura chłodnicy jest pokojowa. Dwa czujniki które są umieszczone na chłodnicy wymieniłem na inne (z innej jednostki) i nic się nie zmieniło. Gdzie powinienem szukać przyczyny?
Z góry dziękuję za pomoc.
Dziękujesz za pomoc tym bandytom, żądającym wynagrodzenia za wiedzę, doświadczenie
Na pewno pomógłby specjalista który to instalował.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-15, 20:45:24 przez mg.)
  • Odpowiedz

jch21

2013-06-15, 21:58:40
Nowy użytkownik
Instalacja jest szczelna ? problem jest raczej sprzętowy ? odnoszę wrażenie że ta jednostka zewnętrzna pracuje ciszej od pozostałych ? czy takie objawy może dać uszkodzona sprężarka?
  • Odpowiedz

barbie

2013-06-15, 22:08:29
Top użytkownik
jeśli jest mało gazu praca jest cichsza.
  • Odpowiedz

Klima-cool

2013-06-16, 06:58:33
Zaawansowany użytkownik
czy próżnia była robiona, czy tak zwane przedmuchanie?????????????
  • Odpowiedz

jch21

2013-06-16, 07:11:05
Nowy użytkownik
Próżnia była zrobiona.
  • Odpowiedz

renegat35

2013-06-16, 08:00:14
Użytkownik
Napisałeś że brak ci sprzętu a pompę jednak miałeś to i zegary może też, podaj jakie ciśnienia bo tak to gra w kotka i myszkę
  • Odpowiedz

Klima-cool

2013-06-16, 08:03:10
Zaawansowany użytkownik
wyłącz jednostkę z zasilania poczekaj z 15 min i włącz posłuchaj czy sprężarka się załączy podejrzewam ze nie masz gazu i sprężarka po 15 min się wyłączy chodzi sam wentylator a sprężarkę wywali termik. Jak oczywiście ma jeszcze co wywalać??????. Jak będzie pracować sprawdź czy w jed wew oszroni się parownik ?????????? lub tłoczenie ta cienka rurka miedziana?
  • Odpowiedz

renegat35

2013-06-16, 10:38:41
Użytkownik
Przecież napisał że rurkę ma zimną i się skrapla a parownik temp. pokojową.
Albo to ściema i ktoś się nudzi
  • Odpowiedz

jch21

2013-06-16, 11:32:23
Nowy użytkownik
Dzięki za odpowiedzi. Zdążyłem już wpaść na to że muszę jednak sprawdzić jeszcze raz ciśnienie. Zegarów nie mam ? pożyczyłem je na czas instalacji, ale jutro je znowu pożyczę. Wydaje mi się że sprężarka się nie włącza w ogóle. W drugiej takiej samej jednostce słychać ją bardzo wyraźnie. Być może uległa uszkodzeniu - zanim się zorientowałem że klima nie chłodzi ze dwie noce sobie chodziła jako wentylacja?. Chociaż liczę na to że jeszcze żyje, ponieważ tak jak napisałem rurka przed parownikiem jest zimna.
Jeżeli okaże się, że to jednak czynnik to najprościej chyba będzie spuścić resztę i napełnić całość od początku? (nie mam sprzętu do odzyskiwania).
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2013-06-16, 13:57:34
Zaawansowany użytkownik
jch21 napisał(a):Jeżeli okaże się, że to jednak czynnik to najprościej chyba będzie spuścić resztę i napełnić całość od początku? (nie mam sprzętu do odzyskiwania).
Najprościej to będzie wezwać serwis! Jeżeli czynnik z pierwszego montażu uciekł po 2 dniach to ten nowy też ucieknie... Sprawdź kielichy (połączenia skręcane), bo to najpewniej tam masz nieszczelność. A czym robiłeś kielichy i jak mocno dokręciłeś?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-16, 13:58:14 przez bartekyogico.)
  • Odpowiedz

jch21

2013-06-16, 15:26:57
Nowy użytkownik
Kielichy jak nie trudno się domyślić robiłem kielicharką Smile Zakładam, że jeżeli to kwestia czynnika, to najpierw usunę nieszczelność. Kielichy były idealne jednak kluczy dynamometrycznych nie posiadam więc postawiłem na wprawną rękę - na usprawiedliwienie dodam że reszta klimatyzatorów jest ok - skręcona z porównywalną siłą.
Z serwisem u mnie nie jest tak łatwo. Przed decyzją o samodzielnym montażu rozmawiałem z kilkoma osobami które się tym zajmują "profesjonalnie".
Dla pierwszego - za wysoko, drugi chciał żebym sam załatwił mu rusztowania, trzeci chciał więcej za montaż niż zapłaciłem za sprzęt, czwarty - jedyny normalny nie miał terminu. Jakoś nie mam ochoty teraz do nich dzwonić.
Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie - czy rurę gazową lub cieczową można łączyć, czy musi być koniecznie w jednym kawałku? Z jednej strony występuje w nich niezłe ciśnienie, z drugiej jest przecież przykręcona do jednostek więc może to nie problem. Pytam ponieważ zostały mi kawałki rur - może kiedyś da się je wykorzystać.
  • Odpowiedz

barbie

2013-06-16, 15:59:58
Top użytkownik
polutuj srebrnym lutem .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa