Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zawory PM danfossa -czy zastepuja zwrotny?

23 Odpowiedzi, 21262 Wyświetleń

wit

2013-05-25, 06:05:21
Top użytkownik
Jak w temacie -zawór PM potrzebuje do otwarcia różnicy ciśnień (zgodnej z kierunkiem przepływu) oraz otwartych pilotów.

Co się dzieje gdy wszystkie piloty są zamknięte (konkretnie pilot cvpp oraz elektromagnetyczny) a różnicy ciśnień nie ma -lub za zaworem jest ciśnienie wyższe ciśnienie niż przed? wg rys budowy -zawór powinien pozostawać zamknięty -tylko czy jest on szczelny na tyle żeby zastąpić zwrotny? -czy przez kanaliki sterujące nie będzie następować niewielkie przebicie -przepływ wsteczny?

tłoczenie sprężarek -linia z odolejacza do skraplacza -zastanawiam się czy dawać oprócz zaworu PM dodatkowy zawór zwrotny -czy PM sam z siebie pełni także funkcje zwrotnego?

czy PM blokuje przepływ wsteczny? wyrzucenie z szeregu zwrotniaka -uprościło by układ -po co niepotrzebnie komplikować i płacić za zbędne elementy? tylko -czy zwrotniak jest tu zbędny -czy raczej konieczny....

proszę o rady na temat -niech piszą osoby znające zawory PM Danfoss - -filozofie są mi niepotrzebne
  • Odpowiedz

crocens

2013-05-25, 09:49:15
Top użytkownik
kontakt na PW Smile
.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-05-25, 17:38:24
Top użytkownik
Wit przeanalizuj układ nad którym pracujesz.Z tego co wnioskuję jesteś osobą z dużym współczynnikiem?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

luk.bor

2013-06-23, 12:50:14
Nowy użytkownik
Odpowiedz jest prosta nie Smile Zastosój zawór OFV.
Zawór PM ma na deklu 1 miejsce na sterowanie albo zawór elektro. albo cvp jak masz dwa to juz jest zawor PML. Napisz w jakim celu chcesz wstawic tam taki zawór?
  • Odpowiedz

wit

2013-06-23, 18:37:41
Top użytkownik
"Napisz w jakim celu chcesz wstawic tam taki zawór?"

w celu poprawnej pracy instalacji. Wink

zawór pml jest innym zaworem. innym co do zasady działania. ilość możliwych do wkręcenia pilotów nie ma nic do rzeczy.

A zawór PM może mieć 1 lub 3 miejsca na "sterowania albo zawory elektro"-a prawidłowo -na różne piloty

zaś co do zaworu OFV -absolutnie się tu nie nadaje -bo realizuje inną funkcje.

prosiłem o precyzyjną odpowiedź na precyzyjnie sformułowane pytanie -czy zawór pm w określonej konfiguracji działa jako zwrotny. O odpowiedź prosiłem osoby znające zawory danfoss -a dostałem znowu filozofowanie nie na temat -i w dodatku błędne.

gwoli ścisłości -sam odpowiem -na 99,9 % zawór pm jako "funkcja uboczna" zastępuje zwrotniak - takie dostałem informacje -i tak właśnie się zachowuje w instalacji.
  • Odpowiedz

luk.bor

2013-06-24, 20:09:22
Nowy użytkownik
To kazdy zawor elektromagnetyczny posiada taka "funkcje uboczna". Filozofowanie przed Toba nad cisnieniem potrzebnym do otwarcia zaworu jak cisnienie za zaworem bedzie wyższe badz rowne. Jak pisales do otwarcia zaworu potrzebna jest roznica cis. za zaworem mniejsze a to ma byc zawor na lini odolejacz spr.-skraplacz. Moze jednak zdradzisz co za zadanie ma ten zawór bo jak dla mnie wstawianie jakiejkolwiek automatyki na drodze sprezarka-skraplacz jest nowoscia?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-24, 20:52:37
Top użytkownik
Wit zauważyłem że czym więcej przenośni to większy fachowiec na forum?Solenoid = się zawór? A ekspansja=równa ?
  • Odpowiedz

wit

2013-06-24, 20:59:28
Top użytkownik
luk.bor napisał(a):To każdy zawór elektromagnetyczny posiada taka "funkcje uboczna".

nie każdy -sporo przepuszcza przy podaniu ciśnienia z odwrotnej strony...

luk.bor napisał(a):Moze jednak zdradzisz co za zadanie ma ten zawór bo jak dla mnie wstawianie jakiejkolwiek automatyki na drodze sprezarka-skraplacz jest nowoscia?

no to mało wiesz o chłodnictwie. bo funkcji automatyki w tym miejscu może być co najmniej kilka...
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-24, 21:10:11
Top użytkownik
Wyręczę kolegę Wita.Dotrysk gorących par czynnika aby nie rozpier...ło wymiennika?
  • Odpowiedz

barbie

2013-06-24, 21:15:17
Top użytkownik
+ 20 % za brzydkie słowa .
  • Odpowiedz

luk.bor

2013-06-25, 11:49:34
Nowy użytkownik
"Dotrysk gorących par czynnika aby nie rozpier...ło wymiennika?" no tak do skraplacza dochodza zimne Smile
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-25, 18:48:33
Top użytkownik
luk.bor napisał(a):"Dotrysk gorących par czynnika aby nie rozpier...ło wymiennika?" no tak do skraplacza dochodza zimne Smile
Do skraplacza pary przegrzane bardzo mocno.Zimne pary opuszczają parownik?W zasadzie nie lubię pojęcia czy to jest ciepłe czy zimne.
  • Odpowiedz

wit

2013-06-25, 19:25:54
Top użytkownik
albo -sterowanie przepływami i ciśnieniami skraplacz -odzysk -odtajanie.
  • Odpowiedz

crocens

2013-06-25, 20:33:39
Top użytkownik
albo można wsadzic drugi stopień Smile do tego z międzystopniowym dochłodzeniem Smile
albo sterowanie wyborem skraplacza
a klimatologowi chodziło pewnie o regulację mocy układu poprzez wtrysk par przegrzanych do parownika i jednoczesne podwyższenie temperatury parowania jako zabezpieczenie przez zamarznięciem parownika...

luk.bor - mam nadzieję, że się nie obrazisz Smile ale to nie nowość, to MUST BE w większości większych układach chłodniczych...
.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-25, 20:50:08
Top użytkownik
O to Marcin chodziło.A w procesie temperowania czekolady też ma to duże znaczenie.Dobrym być chłodniarzem nie wystarczy.Trzeba się znać na technologii w której się to wykorzystuje?
  • Odpowiedz

jack63

2013-06-26, 10:28:19
Zaawansowany użytkownik
Z rysunku w karcie katalogowej wynika, że przy ciśnieniu o zwrocie przeciwnym do strzałki zawór PM, jak każdy otwierany energią z układu, BĘDZIE PUSZCZAŁ Popatrz na proporcje powierzchni. Wsteczna różnica cisnien x powierzchnia grzybka zaworu - sila sprężyny > 0 otworzy (uchyli) zawór.
Zwykłe zawory elektromagnetyczne otwierają się podmuchem z ust. W PM wsteczne cisnienie otwarcia jest pewnie większe ale....
  • Odpowiedz

luk.bor

2013-06-26, 13:22:42
Nowy użytkownik
Ale chyba nigdy nie rozbierałeś tego zaworu? Na papierze wszystko działa.
  • Odpowiedz

wit

2013-06-26, 13:43:23
Top użytkownik
mi wystarczy jeśli to wsteczne ciśnienie otwierające jest większe od około 0.05 bara.

W stanie postoju sprężarek ma zapobiec jedynie ściekaniu do odolejacza czynnika wykroplonego w rurociągach tłocznych -zapobiec "wstecznej migracji czynnika " -i rozcieńczaniu oleju w odolejaczu.
  • Odpowiedz

luk.bor

2013-06-26, 13:45:26
Nowy użytkownik
"a klimatologowi chodziło pewnie o regulację mocy układu poprzez wtrysk par przegrzanych do parownika i jednoczesne podwyższenie temperatury parowania jako zabezpieczenie przez zamarznięciem parownika..." a czy to czasem nie podnosi cisnienia ssania, zwiekszenia wydajnosci pracy sprezarki chyba latwiej podniesc cisnienie odparowania przez np:CVP? I jeszcze sa odtajania

"albo sterowanie wyborem skraplacza" niewiem jak jest w innych instalacjach ale u mnie do wszystkich skraplaczy "pary przegrzane" trafiaja caly czas a wybor skraplacza polega na zalaczeni wentylatorów i pompy wody przez sterownik cisnienia skraplania.

Napewno kazda instalacja jest inna ale i tak wstawianie "Solenoid" na drodze odolejacz spr.-skraplacz jest dziwne. Osobna nitka do odtajan, sterowania zaworami, odolejania zbiorników jak posiadaja odojecz Tak ale tylko zeby zamykacv droge na skraplacz wystarczy zwrotny i odcinajacy.
  • Odpowiedz

luk.bor

2013-06-26, 13:48:58
Nowy użytkownik
Nie mogles tak odrazu Smile Wystarczy zwrotny i odcinający sprawdzone przez 20 lat na 6W180A
  • Odpowiedz

wit

2013-06-26, 15:37:21
Top użytkownik
nie wystarczy.

zawór pełni jakieś role nie tylko w trakcie postoju

w stanie pracy realizuje swoje funkcje -albo pełen przepływ -albo przepływ z kontrolowanym dławieniem około 1 bara... a tego zwrotny i odcinający nie zrobią.

a zrealizować -można/potrafię na wiele sposobów -nieważne co wystarczy -chodzi mi o konkretną możliwość -pełną wiedzę o pracy konkretnego zaworu.

pytanie było o konkretny zawór. po prostu -lubię wiedzieć.
  • Odpowiedz

jack63

2013-06-27, 12:40:53
Zaawansowany użytkownik
Jeszcze raz zanalizowałem rysunki i opis z karty katalogowej Danfoss. Gdy pilot jest zamknięty oraz róznica ciśnień we-wy jest 0 zamkniecie głównego zaworu następuje TYLKO dzięki sprężynie. Także tylko jej nacisk zapobiega otwarciu zaworu. W stanach nieustalonych (szybkie zmiany ciśnienia na wyjściu) mogą się dziać dziwne rzeczy bo kanaliki do wyrównywania ciśnień pod i nad tłoczkiem napędzającym grzybek zaworu są "cieniutkie" i mocno ograniczają przepływ. Nacisk sprężyny nie jest wielki bo już 0.2 Bar różnicy ciśnień nad i pod tłoczkiem otwiera zawór całkowicie.
Osobiście nie stosował bym tego zaworu bez zaworu zwrotnego jeżeli istnieje ryzyko "cofki".
  • Odpowiedz

wit

2013-06-27, 19:10:42
Top użytkownik
ryzyko cofki ze skraplacza istnieje zawsze -jednak zawory zwrotne na linii GG stosuje się dość rzadko -i układy działają.
tak więc -problemów być nie powinno. ponadto -dokąd układ ma zasilanie -sam broni się przed niekontrolowanym przemieszczaniem czynnika, rozcieńczaniem oleju itp. Problemy mogą pojawiać się jedynie po dłuższym wyłączeniu zasilania -gdy sprężarki i odolejacz są zimniejsze od skraplacza i zbiornika cieczy...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa